Skocz do zawartości

Yamato - Tamiya 31113 1/700 - i co dalej ?

danek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu "siedzę" w pancerce 1/35 - ale od zawsze podobały mi się maleństwa w 1/700. Szukając dla dziecka zabawek przed świętami trafiłem do jednego sklepu w likwidacji ..... i tam niespodziewanie zakupiłem dwa modele Tamiya 1/700 - Yamato 31113 i Musashi 31114 - za szalone 54 złote (obydwa za 54 .... obsługa znalazła je na zapleczu i nie wiedziała ile warte - ja w momencie zakupu też nie znałem wartości ale cena wydała mi się śmiesznie niska). Musashi ląduje na półce i czeka.

Chcę wystartować z Yamato - wiem że z "grubej rury" - ale to dzieło przypadku.... I tu rodzi się pytanie - co do waloryzacji ? Jakiego producenta ? Cena nie gra raczej roli ale jest jeden wymóg - chcę np. blachy lub pokład KUPIĆ - nie zamawiać i czekać 4 tygodnie po czym dowiedzieć się że nie ma...... Więc raczej rynek polski i z dostępnym towarem.

Trzymałem w ręku następujące dodatki :

- blachy - Eduard 17004 i Eduard 17016 Yamato - moim zdaniem średnie - zresztą który dokładnie do modelu który zakupiłem ?

- lufy RB model - do artylerii głównej - według mnie ok

- pokład ArtwoxModel AW20002 IJN Yamato - według mnie ok

I to tyle co udało mi się znaleźć w "realu" i pomacać. Jest dostępny w Polsce jakiś pakiet waloryzacji - jedno pudełko i wszystko w środku ? W tej skali można dokupić elementy żywiczne ? Może ktoś z forumowiczów ma na zbyciu lub np robi własne blachy ? Jakie waloryzacje są warte uwagi i jak z dostępnością ? Jak wygląda rynek (zwłaszcza Polski) dodatków 1/700 ?

Pozdrawiam

Daniel

Dzięki za szybkie odpowiedzi.

A gdzie w Polsce "zanabyć" wyżej wymienione blachy ?

Co do Eduarda - trzymałem w ręku dużo ich blach do 1/700 i 1/350 i coś mi zawsze w nich nie "grało".

A to ci strzał

Właśnie zamierzałem po Arizonie zabrać się za Yamato od Tamki.

Mam komplet blach Edaka oba zestawy, dodatkowo zaopatrzyłem się w komplet drzwi do okrętów IJN , polecam także drabinki, relingi....

Dobrze też zakupić trawiony pokład wodnosamolotów. No i oczywiście Nano w postaci działek 25mm. Sprawiłem sobie także dół modelu od Fujimi.

Co do drewnianego lepiej ciut dodać kaski i zakupić WOOD HUNTERA.

Lufy RB Model jak najbardziej tylko że mają 460mm , a już 155mm i 127mm nie. Trzeba doinwestować w Mastera.

Pozdrawiam

Panowie,

Do Yamato z Tamki sa dedykowane dwa zestawy:

-Voyager z serii Blue Star Admiralty BSE 70001 (dwie duze blaszki + jedna mala). Mozna uzupelnic dodatkowo drewnianym pokladem + blaszka z ryflowana czescia pokladu z tejze firmy (BSE 700103). Poklad wydaje mi sie lepszy od Wood Huntera czy Artwoxa.

-A jak ktos chce miec full wypas to polecam zestaw Lion Roar GWHLE 700103 (mozna trafic na Ebayu bo juz chyba nie jest produkowany.

Kiedys mialem zestaw z TOMs Modelwork, ale nie polecam.

Pozdrawiam

Agillus68