Kermit Napisano 1 Października 2007 Share Napisano 1 Października 2007 Witam Tak się od pewnego czasu zastanawiam nad nazwami samolotów (a raczej ich typów) w USA, szczególnie chodzi mi o litery występujące przed numerami. Na przykład domyśliłem się, że B oznacza bombowiec (np. B-51), F - myśliwiec (np. F-15); ale inne? Jakie występują litery i jakie jest ich znaczenie, oraz skąd się ono wzieło (geneza)? W przypadku dwóch powyżej, czy B wzięło się od Bomber, a F od Fighter? Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 1 Października 2007 Share Napisano 1 Października 2007 http://www.designation-systems.net/ - masz opisany caly system...wczoraj i dzis Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 1 Października 2007 Autor Share Napisano 1 Października 2007 Dzięki. Nie szukałem w języku angielskim, toteż nie znalazłem. Dużo pomogło. Ale gdyby ktoś znalazł tłumaczenie tych dokumentów, to byłoby już w ogóle super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 1 Października 2007 Share Napisano 1 Października 2007 Jezeli potrzebujesz tlumaczenia jakiegos konkretnego fragmentu, daj znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 1 Października 2007 Autor Share Napisano 1 Października 2007 Właściwie potrzebna mi jest (tylko i/lub aż) ta strona: http://www.designation-systems.net/usmilav/aircraft.html. Najważniejsze dla mnie rzeczy zrozumiałem, ale są tam fragmenty, które... no cóż... od ostatniego pobytu w Londynie w 1998 mój angielski chyba się na mnie obraził... Albo ja na niego. ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi