Skocz do zawartości

Z-43 Trumpeter 1:350 i co dalej?

mdma85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych modelarzy. Mam na imię Rafał i po 15 latach wróciłem do okrętów. Kupiłem tytułowy Z-43 i teraz planuje to niego waloryzacje. Upatrzyłem zestaw Big Ed 5313 który kupie. Problem mam z lufami, zestaw Aber 1-350L-055 jest według producenta przeznaczony do typu 1936b do którego zalicza Z-43 ale po przejrzeniu opisu zestawu wynika, że producent daje dwa różne rodzaje luf 37 mm(łącznie 18 luf dwóch typów a okręt posiadał tylko 4 lufy tego kalibru). Tu właśnie mam wątpliwości czy inwestować w ten zestaw czy lepiej kupić zestawy abera bądź innego producenta zawierające tylko lufy danego kalibru? Z tego też nasuwa mi się kolejne pytanie, czy kupując zestaw luf 20mm z osłonami to czy przypadkiem osłon nie ma w zestawie Big Ed?

Zacząłem się przygotowywać merytorycznie ale mało materiałów znalazłem na temat tego okrętu, tylko publikacje Okręty Świata - niemieckie niszczyciele typu narvik oraz kilka fotek w sieci, żadnych planów. Bardzo mi brakuje schematu olinowania. Przeglądając forum widać, że nie którzy wykonują olinowanie z drucika mosiężnego o średnicy 0,1mm, chciałbym się dowiedzieć czy drut niklowy również się nadaje.

Może ktoś posiada zdjęcia, literaturę bądź cokolwiek co pomoże mi przy budowie?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

W czasie budowy na pewno będą kolejne pytania;p

Do niemieckich niszczycieli lufy produkuje również firma Master Model, zapoznaj się z oferta może coś interesującego znajdziesz. Na pewno wypuścili zestawy do Z-25 i Z-39 bo takie akurat posiadam. Odnośnie waloryzacji to chyba jesteś zdany tylko na produkt Eduarda bo wprawdzie są inne zestawy waloryzacyjne ale dedykowane do typu 1936A. I tu mamy ładny zestaw FlyHawka czy zestaw OrangeHobby. Z pewnością duża cześć elementów pasuje do budowanego przez Ciebie niszczyciela ale zakup tylu zestawów do sztukowania raczej ekonomicznie jest pozbawiony sesnu. Odnośnie blach Eduarda z tego co widać na zdjęciach wszystkich osłon nie ma w zestawie i kupując zestaw Abera warto kupić z osłonami. Zdjęcia wspomnianego zestawu Eduarda może obejrzeć na ich stronie:

http://www.eduard.com/store/Eduard/Photo-etched-parts/Photo-etched-set/Ships/1-350/German-Z-43-1944-1-350.html

Zapomniałem napisać pod ikonką ceny na wyżej podanej stronie jest w formie pdf. instrukcja tego zestawu i można dokładnie prześledzić co zestaw zawiera.

Edytowane przez Gość