mdma85 Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 Witam szanownych modelarzy. Mam na imię Rafał i po 15 latach wróciłem do okrętów. Kupiłem tytułowy Z-43 i teraz planuje to niego waloryzacje. Upatrzyłem zestaw Big Ed 5313 który kupie. Problem mam z lufami, zestaw Aber 1-350L-055 jest według producenta przeznaczony do typu 1936b do którego zalicza Z-43 ale po przejrzeniu opisu zestawu wynika, że producent daje dwa różne rodzaje luf 37 mm(łącznie 18 luf dwóch typów a okręt posiadał tylko 4 lufy tego kalibru). Tu właśnie mam wątpliwości czy inwestować w ten zestaw czy lepiej kupić zestawy abera bądź innego producenta zawierające tylko lufy danego kalibru? Z tego też nasuwa mi się kolejne pytanie, czy kupując zestaw luf 20mm z osłonami to czy przypadkiem osłon nie ma w zestawie Big Ed? Zacząłem się przygotowywać merytorycznie ale mało materiałów znalazłem na temat tego okrętu, tylko publikacje Okręty Świata - niemieckie niszczyciele typu narvik oraz kilka fotek w sieci, żadnych planów. Bardzo mi brakuje schematu olinowania. Przeglądając forum widać, że nie którzy wykonują olinowanie z drucika mosiężnego o średnicy 0,1mm, chciałbym się dowiedzieć czy drut niklowy również się nadaje. Może ktoś posiada zdjęcia, literaturę bądź cokolwiek co pomoże mi przy budowie? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. W czasie budowy na pewno będą kolejne pytania;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 Witaj w naszym małym światku. Co do rodzaju i kalibru artylerii to zwróć się do kolegi Balrog. On jest pasjonatem niemieckiej marynarki. Jeżeli chodzi o drut to wczoraj omawialiśmy z kolegami. Niklowy jest nawet lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Do niemieckich niszczycieli lufy produkuje również firma Master Model, zapoznaj się z oferta może coś interesującego znajdziesz. Na pewno wypuścili zestawy do Z-25 i Z-39 bo takie akurat posiadam. Odnośnie waloryzacji to chyba jesteś zdany tylko na produkt Eduarda bo wprawdzie są inne zestawy waloryzacyjne ale dedykowane do typu 1936A. I tu mamy ładny zestaw FlyHawka czy zestaw OrangeHobby. Z pewnością duża cześć elementów pasuje do budowanego przez Ciebie niszczyciela ale zakup tylu zestawów do sztukowania raczej ekonomicznie jest pozbawiony sesnu. Odnośnie blach Eduarda z tego co widać na zdjęciach wszystkich osłon nie ma w zestawie i kupując zestaw Abera warto kupić z osłonami. Zdjęcia wspomnianego zestawu Eduarda może obejrzeć na ich stronie: http://www.eduard.com/store/Eduard/Photo-etched-parts/Photo-etched-set/Ships/1-350/German-Z-43-1944-1-350.html Zapomniałem napisać pod ikonką ceny na wyżej podanej stronie jest w formie pdf. instrukcja tego zestawu i można dokładnie prześledzić co zestaw zawiera. Edytowane 16 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 Poczytaj tu: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=49&t=6980 Moze bedzie cos ciekawego... Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi