Skocz do zawartości

Sd.Kfz. 250/1 'NEU'

n_lukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum jestem od jakiegoś czasu więc trzeba coś pokazać .Jest to stary model Dragona.

esdek1_zps4585f4a0.jpg

Model prosto z pudła bez żadnych dodatków poza wymienionymi gąskami na modelkasteny, które kupiłem za grosze. Model ma zrobione częściowo ruchome zawieszenie.

Ślady po wypychaczach w niektórych miejscach zostawione celowo i tak ich nie będzie widać.

Parę fotek po złożeniu i pomalowaniu wnętrza. Nie wiem czy nie przegiąłem z malowaniem.

Uchwyty do wymiany.

DSC_0108_zpsa0582199.jpg

DSC_0097_zps45e226dd.jpg

DSC_0102_zps503735d4.jpg

DSC_0113_zpsc5750aa3.jpg

DSC_0114_zpsb461cf6c.jpg

Góra założona na sucho.

Jeszcze nie wiem co do malowania.

Kolego, ubiegłeś mnie o jakiś miesiąc z warsztatem.

Mam tego Sd-eka już w warsztacie przygotowanego jak tylko uporam się z podstawką do kfz 250/10 Alt.

Co do uwag odnośnie wnętrza, to możesz się pokusić o lekkie ślady eksploatacji. Zdecydowanie dużo się tam obijało o ścianki.

Co więcej, osobiście uważam, że Dragonowskie gęsi w tych zestawach fajnie się składa (jako ruchome nawet) więc gdybyś nie potrzebował tych zestawówek to chętnie przygarnę i wymienię w starej Tamiy'y przy budowie Greifa.

Powodzenia!

Nie wiem czy mam kompletne gąski dragonowskie kilka ogniw próbowałem zrobić jako ruchome ale dałem sobie spokój więc spokojnie mogę je oddać. Mam modelkasteny, które robię jako ruchome. Ogólnie model to masakra nic nie pasuje.

Mogę spróbować dorobić co nieco obić choć i tak za wiele nie będzie widać spod plandeki poza tym w normalnym świetle wnętrze wygląda na bardziej styrane. Co do malowania to jeszcze nie wiem. Nie mam pomysłu. Przy budowie następnego będę chciał wykorzystać blaszki eduarda.

• 2 weeks later...

Przepraszam za post pod postem.

Żeby nie było, że się w tym temacie nic się nie dzieje.

Model poskładany oraz zapodkładowany niestety częściowo z winy aero.

DSC_0016_zpsece640ba.jpg

W związku z tym, że nie mam jak skończyć malowania zająłem się gąskami.Jak już kupię nowe aero do modelu dojdą jeszcze spawy tu i uwdzie.

Tak się prezentują na razie.

DSC_0005_zps423ab3d6.jpg

DSC_0003_zps43fac7d8.jpg

Przy okazji zakupów oraz to że versatip dremela nie chcę odpalać, nabyłem taką lutownice do blaszek.

DSC_0006_zps46f68949.jpg

Jak ktoś będzie będzie zainteresowany mogę sprzedać uszkodzonego dremela z dodatkowym nowym grotem.

Prawdopodobnie trzeba w nim wymienić żarnik lub dyszę.

Kilka uwag:

Te uchwyty przy górnej płycie nie wyglądają zbyt dobrze.

Masz źle wklejone skrajniki na błotnikach i lusterko. Powinny być skrzywione na zewnątrz błotników pod kątem ok 45 stopni a nie równoległe do błotników.

Wnętrze jak dla mnie do przyjęcia kolorystycznie.

Dawaj dalej.

O uchwytach pisałem wcześniej, są wymienione na ciut grubsze i proste. Co do skrajni dzięki za uwagę. Zresztą raczej zostaną wymienione na abera plus podstawa anteny, którą gdzieś zapodziałem.

Teraz mam pytanie gdzie ma być montowana antena na płycie obok km-u jak sugeruje dragon czy na burcie pojazdu jak widać na niektórych zdjęciach?

O ile mi wiadomo najczęściej montowano podstawę anteny w kfz 250 w ogóle (alt i neu) na burcie.

Nie wykluczam innego montowania w podwersjach lub na polu bitwy bo to inna historia.

Reasumując - obie wersje uznaje za prawidłowe.

• 4 weeks later...

W związku z przerwą przy ZSU kończę powoli prace przy esdeku.

Model dostał nową podstawę wraz z anteną oraz nowe skrajnie... Wiem, wiem że mają być wygięte ale na razie pozostają proste coby się nie zepsuło.

DSC_0008_zpsa020fba6.jpg

Model w trakcie poprawek blacharskich stąd ślady po szlifowaniu w niektórych miejscach.

Stroju jak wygląda u Ciebie sprawa ze spasowaniem burt?

Sam teraz mam na bieżąco walkę z tym modelem.

Mam parę pytań pod dyskusję.

Ciekawi mnie obicie/element między siedzeniami widoczny u ciebie najlepiej na 3 zdjęciu od góry. W Kfz 250 Alte ten element jest na czymś w rodzaju przekładni czy innego kawałka silnika a nie bezpośrdnio przy podłodze.

http://www.missing-lynx.com/articles/german/sd250/sd250.htm - tutaj to na 1 fotce widać.

Wiem, że Dragon w instrukcji pokazuje by nic pod to nie wklejać, ale wydaje mi się, że to ich babol.

Masz wybrane już malowanie?

Za późno spostrzegłem ten babol.Wnętrze jest już dawno zamknięte. Jest to stopień nad przekładnią bodajże do obsługi km.

Tak to powinno wyglądać.

sdkfz250-006.jpg

sdkfz250-007.jpg

sdkfz250-008.jpg

Tu jest ta przekładnia

P1190982.jpg

P1200024.jpg

P1240334.jpg

Co do malowanie to jeszcze nie wiem. Jest bardzo mało pokazanych i ciekawych dla wersji "neu". Może zrobię malowanie wersji muzealnej tej co wklejałem w Twoim poście. Nie mam koncepcji. Ten model i tak traktuję bardziej jako poligon przed następnym esdekiem.

Daj mi ze dwa dni, to zerknę w zbiory co tam mam ciekawego.

Najpopularniejsza jest w wersji SS Nordland z końca wojny.

Niemniej na pewno są inne malowania nie mniej atrakcyjne.

Tutaj kilka przykładów na szybko:

http://panzerscale.blogspot.com/2010_12_01_archive.html

A tutaj na ostatnim zdjęciu wyjaśnienie zagadki.

http://modelarmour.com/index.php?option=com_content&view=article&id=199:dragon-sdkfz2509-neu-2cm-reconnaissance&catid=37:kits&Itemid=60

Czyli dragon dał ciała i pominął przekładnię. Przy następnym modelu dorobię ją we własnym zakresie. Na razie zostawiam tak jak jest. Zwróć uwagę na montaż szkieł pancernych przy kierownicy ja je dałem jak sugeruje dragon choć na wielu zdjęciach jakich przeglądałem ich nie ma.

Ja też uczyniłem podobnie już i wnętrze mam skończone i schnie po podkładzie.

Ciekawe jakie jeszcze niespodzianki smoki nam zafundowały...