killerkk Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Siemanko, Dawno nie miałem nic plastikowo-czołgowo-podobnego ale w końcu przyszedł Pz-cik od firmy Tamiya, który zapowiada się obiecująco.Pz-cik z 4 żołnierzami i jednym czołgistą i działem C.kwk 30 cm , których będę się uczył malować. (Obym nie zmasakrował im twarzy ) Dostałęm go w piątek ale nie było czasu wrzucić zdjęć więc dzisiaj dwie części warsztatu w jednym. Skończona wieża, którą świetnie mi się sklejało. Tutaj widać hak na "plecak" jak to nazywam (lekko miałem problem z zamocowaniem dlatego tyle kleju) Prawie skończona wanna (z drugiej strony nie ma jeszcze wszystkich kułeczek) Góra z blaszkami A tutaj poprzyczepiany na sucho I tutaj putanie do was mam wyciąć te "siatki" i przukleić blaszki czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 No no trzymam kciuki. Nie zepsuj tego jak poprzedniego modelu XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Kwietnia 2014 Share Napisano 5 Kwietnia 2014 Jak masz jeszcze troszkę PLN-ów to kup lufy z RB. Te to jest kompletna porażka. A jak nie chcesz inwestować to przynajmniej zlikwiduj szew z łączenia form na tej większej i nawierć obu końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Wieżyczka dowódcy pogryziona, tu lufa nic nie uratuje. Trzeba zainwestować w papier ścierny, pilniki. Imitację blachy ryflowanej z plastikowych błotników trzeba było usunąć przed naklejeniem na nią tej z blaszek. Koła też pogryzione nie oszlifowane po wycięciu z ramek. Po postach przedmówców widzę, że młodzież jesteś. Ucz się sklejać i gl&hf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Bazylms No nie wiem co z tą lufą ile taka kosztuje? A jeżeli bym się na taką zdecydował (jakby nie wchodziła do środka to bym se nie poradził. Myślę że na pierwszym czołgu nie będę stosował lufy. copycat Tak jestem młodzierz wieże już poddałem jako takim "obiciom". Racja trzeba trochę poinwestować bo "narzędzia", które mam są z łazienki Z kołami się nie zgodze są oszlifowane. Mam pytanie na temat blaszek i skargę na Tamiya'e. Chodzi mi o lewy bok jak go zrobić żeby nie zepsuć narzędzi? I skarga na tamiya'e! Chciałem zrobić zamknięty właz... Ni licho zamałe o milimetr! Jest ogromna szczelina zawiodłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Po przyjrzeniu się zdjęciom w świetle dziennym zgadzam się z copycat koła wymagają jeszcze poprawki no i ten pierścień na włazie. Musisz też popracować nad zdjęciami bo naprawdę ledwo co widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 ale co z tą blaszką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Podpatrz warsztat Krzyśka bo jemu fajny czołg wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 No właśnie tak jak pisałem, blaszkami zastępujesz części, tu niestety musisz zepsuć narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Nie rozumiem braku konsekwencji w Twoim działaniu. Z jednej strony ładujesz w model blachy, z drugiej zaś strony zostawiasz te paskudne lufy. Lufki z RB nie kosztują dużo, a uwierz mi różnica będzie kolosalna po ich zastosowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad444 Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Jeżeli te blachy maja wyglądać tak jak po drugiej stronie to lepiej ich nie mątuj i zostaw jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Przekonaliście mnie do tej lufy A dzisiaj mały progres (ładuje blachy ) Siatka na silni przyklejona ( na tą rurkę przy wozie proszę nie patrzyć mierzę pojazd) A także druga strona dostała kółka I tu do was pytanie: "Tamijka" Wymyśliła sobie (nie wiedziałem o tym przyk kupowaniu) że do modelu może wejść silniczek i jest dziura na tamte duperele Maskować to czy to nie ma za dużego wpływu na model lecz mam właz otwarty i widać doskonale tą dziruę mam ją zakleić choćby nawet taśmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 No to po kolei. Pierwsza fota: wywiera dziurę w tej rurze wystającej z prawej strony tłumika - to jest wylot. Na prawie każdym elemencie widać jakby był brutalnie wycinany z ramki. Nie odcinać elementu tuż w miejscu jego łączenia zostaw z milimetr naddatku a potem to przeszliśmy. Niepotrzebnie kleiłeś metalowe błotniki - akurat z Tamiya są poprawne a te nie. Przewierć zaczep holowniczy od dołu bo jest dostęp i zrób nowy z kawałka drucika. Drugie zdjecie: Widać ślady po odcieniu odlewu na boku błotnika na wysokości pierwszej, pomiędzy drugą a trzecia i czwartej rolki. Zeszliśmy je. Zdjęcie trzecie: Najprościej będzie wkleić od środka kawał plastiku wielkości podłogi a od zewnątrz przeszlifować symbole i zaszpachlować. Co do blaszanych grilli to przyłóż je i zrób zdjęcie, może wtedy coś się poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Jak masz otwarty właz to ta dziura to dla mnie nie był by problem - ja bym kupił i włożył tam ludka ( w właz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Bazylms I jest w tym mały haczyk wszystkie większe elementy były luzemI gdzie nie gdzie były nadlewy w formie -.- Polski Czołgista Tylko to ma być wrak czołgu "kawał blachy" jak to w twoim opisie i żadnego ludzika nie ma w wraku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Chyba że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2014 Share Napisano 7 Kwietnia 2014 I jest w tym mały haczyk wszystkie większe elementy były luzemI gdzie nie gdzie były nadlewy w formie -.-To że większe elementy były luzem to wiemm większość modeli takma.Jednakżekiedyś, zanim trafiły do pudełka musziały zostać odlane w jakiejś formie (drukowanie 3D w tamtych czasach jeszcze nie istniało, a i chyba w żywiczne też się nikt nie bawił) a do niej plastik musiał w jakiś sposób się dotać. To pewno są pozostałości z tego procesu. Tak czy inaczej wypadało by je przeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2014 Już jest wyszlifowane jutro będą zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi