koralgol4 Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Przedstawiam figurkę z ostatnich prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 świetna figurka, zwłaszcza tarcza mi się podoba popraw jedynie paski widzące mu na jajkach - powinny być skórzane, a tylko okrągłe ćwieki na nich z metalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 8 Maja 2014 Jak dla mnie to pochwa na miecz powinna być z drugiej strony - w obecnej sytuacji niemożliwym jest jego schowanie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Figura pomalowana super .Malujesz olejnymi artystycznymi? Ten legionista zobaczył chyba nadciągające barbarzyńskie hordy Arminiusa w Teutoburskim Lesie (ma strasznie wytrzeszczone oczy).Zainwestuj w kalkomanię "Gałki oczne" z Archera a będzie ideał .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riddick Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Pochwa jest dobrze. Nie wyjaśnię dlaczego tak jest, wiem tylko gdzie pakować w taką blaszanką, żeby bolało ;) Zdaje się, że dopiero centurioni nosili gladiusy na lewym boku. Nie wiem jak optio, ale zdaje się, że również na prawym. Scutum od spodu powinno być również oklejone i pomalowane. Jeden "znajomy" legion umieszcza również ładne grafiki na wewnętrznej stronie i chyba mają na to jakieś "kwity". Zawiasy i uchwyty do wiązania rzemienia na segmentacie raczej w kolorze brązu (metalu). Ćwieki na pasku "na jajkach" również brąz i same paski skórzane (balteus to się zwie czy jakoś tak) Pozdrowienia zza tej lepszej strony limesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 9 Maja 2014 Jak dla mnie to pochwa na miecz powinna być z drugiej strony Pochwa jest dobrze.Nie wyjaśnię dlaczego tak jest Hmmm.... żadna argumentacja, ale może ktoś obcykany w temacie bliżej nakreśli nam te kwestię.... W każdym razie ogromnie nielogiczne jest takie właśnie położenie pochwy - aby schować miecz, żołnierz musi odłożyć tarczę, lewą ręką zmienić położenie pochwy tak, by prawa ręka miała możliwość schowania miecza... A następnie odsunąć pochwę z mieczem we właściwe położenie i podnieść tarczę... A w przypadku nagłej potrzeby użycia miecza jest w "czarnej dupie"....Doprawdy - nie widzę w tym sensu ale może faktycznie gdzieś on jest... Poważnie - bardzo mnie to ciekawi.... A może gdzieś w opracowaniach pojawił się błąd, który bezmyślnie jest kopiowany w kolejnych publikacjach etc... Hmmm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 A co za problem odpowiednio rękę ustawić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 9 Maja 2014 A co za problem odpowiednio rękę ustawić???Zdaje się, że od ludzkiego ciała wymagasz niemożliwego Przyjrzyj się uważnie a zobaczysz, że niemożliwym jest schowanie miecza do tak położonej pochwy ręką dzierżącą miecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riddick Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Zdaje się, że od ludzkiego ciała wymagasz niemożliwego Przyjrzyj się uważnie a zobaczysz, że niemożliwym jest schowanie miecza do tak położonej pochwy ręką dzierżącą miecz Nie musisz ręki "ustawiać". Gladius jest lekki, krótki i bardzo poręczny (taki przerośnięty nóż do chleba;) waga ok. 1,5kg max ) Prawie kulista głowica jeszcze bardziej ułatwia manewrowanie tym scyzorykiem. Wyjmowanie to też bajka. Nie chcę się wymądrzać bo tylko raz miałem to całe rzymskie badziewie na sobie ale to na prawdę wygodne i zmyślnie skompilowane oporządzenie. Nigdy w tym nie inscenizowałem walki ale bo zawsze jestem po tej lepszej stronie więc nie chcę się tu wymądrzać, ale wydaje mi się, że jeżeli miałbym się zapierać ostro o scutum żeby utrzymać szyk i wydobyć gladiusa to chyba lepiej jeżeli on by był po prawej stronie. Dlaczego muszę wyjmować miecz jak przeciwnik jest już przy mojej tarczy? A dlatego, że jeszcze przed chwilą w dłoni miałem pilum które rzuciłem w tę słodką gromadkę przede mną. Na noszenie Gladiusa przy prawym boku jest masa "kwitów" (mozaiki, opisy, itp.) Można dyskutować "dlaczego" ale sam fakt jest mocno udokumentowany. Zapraszam na jakąś imprezę antyczną. Sam będziesz mógł spróbować i wyrobić opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 9 Maja 2014 I już mi jaśniej w łepetynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panda Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Tak, po prawej. W szyku łatwiej wyciągnąć i na gałce obrócić w ręku, jest łatwo i przyjemnie. Gdyby gladius był z lewej to sama tarcza przeszkadzała by w wyciągnięciu. Próbowałem kilka razy na rekonstrukcji. Co do kwitów wystarczy obejrzeć kolumnę Trajana, na jednej z płaskorzeźb widać wyraźnie, gdzie jest miecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 10 Maja 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Dokładnie tak. Od siebie dodam, że głównym sposobem walki legionistów rzymskich były pchnięcia a nie cięcia (zabić trzeba było szybko i skutecznie, bez oglądania się na efektowność). W ciasnym (bardzo ciasnym - ulubiony sposób walki legionistów) szyku zamaszyste cięcia były wręcz niemożliwe. Bardziej to wyglądało jak współczesna szermierka florecistów lub szpadzistów, niż taka klasyczna (cięcie-zastawa). Gladius ze swoją budową i umiejscowieniem właśnie po prawej stronie jest do tego idealny. A wyciągasz go łatwo - prawą dłoń ustawiasz wierzchem do brzucha (jakbyś się brał pod boki ), łapiesz za rękojeść i wyciągasz bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riddick Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Zadawać cięcie (skuteczne) w ścisku i czymś co ma 60cm.... powodzenia. Był spaty , takie gladiusy na sterydach, wyważane "na siekierę" i to się do tego nadawało, ale to raczej kawaleria używała. Dla pełnego obrazu tematu dodam jeszcze, że ludy Germańskie również używały gladiusów Dorzucę coś na deser dla pewnego zagmatwania... Celtyckie "krajalnice do krów" o dł. dochodzącej często do 90cm. i z metalową pochwą również były noszone na prawym boku Witamy w świecie rekonstrukcji antycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Rekonstruktor wita rekonstruktora Wprawdzie moim polem było 1000 lat później (XII-XIV w.), ale moja przygoda z rekonstrukcją zaczęła się właśnie od legionów a później dopiero ewoluowała w kierunku średniowiecza. Więc uzbrojenie, wyposażenie i życie legionistów przerobiłem dosyć dobrze Co do skutecznych cięć gladiusem - w sumie da się, choć nie jest to łatwe... . One po prostu były przeznaczone do pchnięć, co determinuje ich budowa. Do swobodnego "machania" najlepsze jest coś tak 90-100 cm - dla mnie to najwygodniejsza wielkość, na tyle długi, aby wszystkich sięgnąć, a na tyle krótki i lekki, aby nie zawadzał i nie ciążył zbytnio. Co do kawalerii rzymskiej, to jeśli dobrze pamiętam, to oni właśnie nosili swoje miecze na lewym boku... dodam jeszcze, że ludy Germańskie również używały gladiusów Nie tylko oni Sam miecz, jak jego nazwa wskazuje (gladius hispanensis), pochodzi z Hiszpanii, skąd przywędrował do Italii. A Germanie stanowili całkiem pokaźny odsetek rekrutów w legionach w Europie - i nie tylko Kończę już tego OT, bo mnie admin ochrzani... mucha P.S. A tak z ciekawości - kolega Panda w której grupie się udziela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panda Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Udzielałem się kiedyś, a teraz się reaktywuję w Stowarzyszeniu Hellas et Roma... Planuję sobie skompletować uzbrojenie, w tym może loricę zrobić samemu (więcej bez fachu raczej się nie da), zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 I super U mnie jest podobnie - kiedyś udzielałem się w BMiK, ale to było baaardzo dawno temu i w moim przypadku raczej już nici z tego... Choć graty jeszcze zostały . Dobrze, że ktoś chce sięgać trochę dalej, a nie tylko "bawić się w hitlerowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riddick Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Hellas et Roma... No to się pewnie spotkamy... nie raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koralgol4 Napisano 9 Lutego 2017 Autor Share Napisano 9 Lutego 2017 Jakiś czas temu poprawiłem fotki i samą figurkę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi