Skocz do zawartości

Zenitnaja samochodnaja ustanowka w barwach LWP czyli ZSU23-4

n_lukasz

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że esedk utknął z powodu martwego aerografu i oczekiwania na nowy.

Rozpocząłem nowy projekt. Historii ów działa plot nie trzeba chyba nikomu przedstawiać.

Sam model to staruteńki dragon wymagający "odrobinę" szpachi. In-boxu nikomu przedstawiać nie trzeba.

DSC_0003_zps1bc27adf.jpg

Z dodatków dojdzie do niego blacha edka oraz lufy z rb oraz prawdopodobnie ogniwkowe gąski FriulModel. Myślałem nad żywicznym wnętrzem ale jest ono już

nie osiągalne a jeśli już się pojawi to cena jego jest zaporowa.

Rzeczona blaszka:

DSC_0005_zps99b7d679.jpg

oraz lufy:

DSC_0004_zps7b7e2110.jpg

Za wzór posłuży mi to zdjęcie:

zsu23_zps891e14a4.png

Wahałem się nad tym malowaniem

0392.jpg

A teraz kilka zdjęć z postępów:

Sklejona i oblaszkowana antena radaru.Prawdopodobnie dojdzie jeszcze jeden przewód.

DSC_0007_zps9473081f.jpg

DSC_0012_zpse12bb459.jpg

Oraz rozpoczęte prace nad kadłubem. Przyklejone blaszki oraz rozpoczęte szpachlowanie. Połówki kadłuba złożone na sucho.

DSC_0016_zps06789e31.jpg

DSC_0017_zps0d303b29.jpg

DSC_0020_zps21480e7e.jpg

Daszek nad lampami będzie wymagał poprawy.

Żeby nie było, że się nic nie dzieję w tym temacie.

Szlifowanie, szpachlowanie i tak w kółko na razie. Krótki postęp z prac.

D_0004_zps2cc17904.jpg

D_0003_zpse04d8614.jpg

D_0002_zpsf1e21c02.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć robione szybko tel. Kadłub złożony na sucho do zdjęć.

Ma ktoś może zdjęcia, rysunki przedziału kierowcy? Chciałbym choć trochę zapełnić tą pustkę. Zdjęcia fotela mam. Brakuje mi zdjęć oprzyrządowania.

Napisano (edytowane)

Postępy raczej nie wielkie. W związku z brakiem odzewu na temat rys. Skupiłem się na dorabianiu elementów przedziału kierowcy. Dużo czasu zajmuję mi rysowanie skalowanie poszczególnych elementów. Wnętrze nie będzie w 100% odwzorowywało oryginału ma zapełnić jedynie pustkę.

Wstępne szkice.

draw_zps2ea7db1c.jpg

Podfrezowana podłoga kierowcy na nią przyjdzie nowa z fotelem kierowcy.

2_zpsdf4ab2b4.jpg

Wstępne przymiarki ścianek z orientacyjnym rozmieszczeniem elementów.

4_zps45746593.jpg

Dojdzie fragment zabudowy łożyska wieży.

8_zps5ac4bd5d.jpg

Przy następnej aktualizacji będzie więcej już widać.

Byłbym wdzięczny za zdjęcia przedziału kierowcy jeśli ktoś ma. To co posiadam to jeszcze mało.

Edytowane przez Gość

Co do załogi to nie wiem. Muszę jeszcze zamówić nowe koła z panzerartu bo te zestawowe są ciut płaskie. Może ktoś wypuści konwersję na białą.Model ogólnie średnio spasowany ale cóż to stary dragon.

• 2 weeks later...

Dotarły koła z Panzer Artu.

DSC_0031_zps43fa4fb5.jpg

Różnica kolosalna z tym co proponuje Dragon. W kartonowym pudełku otrzymujemy 12 kół jezdnych.

Porównanie:

Panzer Art

DSC_0033_zpse5d83412.jpg

Dragon

DSC_0034_zpsf71d4c36.jpg

Trumpeter z modelu SPU 2P25M1 czyli SA-6

DSC_0038_zps2c01f674.jpg

Prace idą powoli. Model dostaje kolejne blaszki. Niedługo przedstawie efekty. Wnętrze stoi z braku materiału, który jest zamówiony.Ale dzięki Martoli mam zabitego gwoździa i nie wiem, czy nie zrobić pojazdu podczas strzelania i nie wykorzystać łusek i pocisków do ZU-23.

Zdj ze sklepu Martoli:

mar%5B107258%5D_mrgm35003.jpg