stefan1965 Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Nie wiem czy to cię zainteresuje ale bukszpryt jest dodatkowo mocowany przy pomocy lin. Dokładnie pod tym dziobowym gretingiem który jest oparty na bukszprycie. To jest ostatni moment kiedy możesz to zrobić. Niestety nie mam możliwości wrzucenia przykładowego zdjęcia ale na pewno znajdziesz takie w necie. Stefan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Dokładnie tak-bukszpryt powinien być owinięty dość szczelnie linami na pewnej długości. Widać to np. tutaj: https://lh3.googleusercontent.com/-F3In5SBDB8w/ULj8khukgII/AAAAAAAABvk/KRXoZ9i-C0A/s800/DSCI3264.JPG Był swego czasu artykuł wspomnianego już K. Gerlacha (a przynajmniej zdaje mi się, że to jego dzieło) o historii galionu, w MSPO. W nim powinno być więcej rysunków, pewnie też i jakieś zdjęcia. Poza tym, plastikowe (żywiczne?) liny moim zdaniem warto by wymienić na jakieś nitki, czy cóś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Widzę w czym rzecz postaram się to jeszcze zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Ale, ale-weź zajrzyj, jak to na Victory powinno wyglądać, albo podpytaj K. Gerlacha. Takie mocowania były robione bardzo różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Już sprawdziłem, tylko czysto technicznie nie wiem jak się zabrać do wiązania tego, czy używać do tego jakiegoś kleju ... ta skala nie jest taka duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 Hej statek dalej robiony jednak to w tej chwili mało istotne Chciałbym wam przedstawić jak udało mi się namówić żonę do pomocy... A oto efekty !!!! Dzieło żonki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Tez chcialbym, zeby mi zona pomagala w budowie takiego pieknego statku wojennego, jakim jest HMS "Victory"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 Ona jest chyba lepsza w tym ode mnie :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 11 Lipca 2014 Autor Share Napisano 11 Lipca 2014 Na wstępie sry za jakość zdjęcia i tło ale nie było zbytnio możliwości zrobienia lepszych Tak wygląda po zamontowaniu lin Teraz żagle i znowu linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 11 Lipca 2014 Autor Share Napisano 11 Lipca 2014 Panowie macie może jakaś stronkę gdzie byłoby opisane montowanie jasnych i ciemnych lin. Juz obejrzałem chyba milion galeria planów ale dalej nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Ogólna zasada: -olinowanie stałe kolor ciemny najczęściej czarny -olinowanie ruchome kolor jasny Poprzez olinowanie stałe rozumiemy wszystkie liny mocujące maszty, reje, bukszpryt. Kolor lin wynika nie z zastosowanego materiału a ze sposobu konserwacji. Najczęściej były smołowane lub pokrywane tłuszczem. Często ratliny (drabinki po bokach masztu) są dwukolorowe to znaczy pionowe naciągi impregnowane(czarne) a poziome jasne(żeglarze chodzili po nich boso). Olinowanie ruchome czyli wszystkie liny potrzebne do manewrowania żaglami, podnoszenia ciężarów i flag. Kolor lin nieimpregnowanych zależy od zastosowanego materiału. Przed wynalezieniem tworzyw sztucznych dostępne były len, konopie, juta, sizal, manila. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Mała aktualizacja, coraz bliżej końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Witam Ładny modelik tylko te liny jakby troszkę mechowate (może to złudzenie?). Można było spróbować te meszki opalić delikatnie zapalniczką tuż przed przyklejeniem co by ich znów nie pomechacić palcami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 Niestety jasne liny są mechowate, jednak przed ich zamontowaniem nie znalazłem sposobu na pozbycie się tego, a położone już jest pełne olinowanie. Troszkę chyba strach teraz używać ognia Problem też miałem z linami które miały nie być naciągnięte tylko zwisać.. Mianowicie miały mocne zagięcia (przez to jak były nawinięte) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Lipca 2014 Share Napisano 26 Lipca 2014 A ja się czepię flag: powiewają pod wiatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 Faktycznie kierunek wiatru należy zmienić Jednak wrzucam pomysł mojej żony na umieszczenie Victory. Uważam go za kończonego w 95%, jak tylko dokończę na pewno wrzucę galerię i dam link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 29 Lipca 2014 Share Napisano 29 Lipca 2014 Na przyszłość linki smaruje się woskiem pszczelim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 29 Lipca 2014 Autor Share Napisano 29 Lipca 2014 Dzięki, na przyszłość będę wiedział, o ile znowu podejmę się statku.. na koniec pracy muszę stwierdzić że był bardzo praco chłonny, ale zarazem nauczył mnie wielu nowych rzeczy.. cieszę się jego zakończeniem jak tylko wróci aparat wrzucę do galerii Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi