Skocz do zawartości

HMS Victory Revell 1:225 - inny

rucek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to cię zainteresuje ale bukszpryt jest dodatkowo mocowany przy pomocy lin. Dokładnie pod tym dziobowym gretingiem który jest oparty na bukszprycie. To jest ostatni moment kiedy możesz to zrobić. Niestety nie mam możliwości wrzucenia przykładowego zdjęcia ale na pewno znajdziesz takie w necie.

Stefan

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dokładnie tak-bukszpryt powinien być owinięty dość szczelnie linami na pewnej długości. Widać to np. tutaj: https://lh3.googleusercontent.com/-F3In5SBDB8w/ULj8khukgII/AAAAAAAABvk/KRXoZ9i-C0A/s800/DSCI3264.JPG

Był swego czasu artykuł wspomnianego już K. Gerlacha (a przynajmniej zdaje mi się, że to jego dzieło) o historii galionu, w MSPO. W nim powinno być więcej rysunków, pewnie też i jakieś zdjęcia.

Poza tym, plastikowe (żywiczne?) liny moim zdaniem warto by wymienić na jakieś nitki, czy cóś.

Hej statek dalej robiony jednak to w tej chwili mało istotne

Chciałbym wam przedstawić jak udało mi się namówić żonę do pomocy...

A oto efekty !!!! Dzieło żonki!!!

herb2.jpg

_rdlf85qwJDw4V6Vl9Lp4xna6_GGZ6RhDclVGYfTTRE=w308-h375-no

• 2 weeks later...

Ogólna zasada: -olinowanie stałe kolor ciemny najczęściej czarny

-olinowanie ruchome kolor jasny

Poprzez olinowanie stałe rozumiemy wszystkie liny mocujące maszty, reje, bukszpryt. Kolor lin wynika nie z zastosowanego materiału a ze sposobu konserwacji. Najczęściej były smołowane lub pokrywane tłuszczem. Często ratliny (drabinki po bokach masztu) są dwukolorowe to znaczy pionowe naciągi impregnowane(czarne) a poziome jasne(żeglarze chodzili po nich boso).

Olinowanie ruchome czyli wszystkie liny potrzebne do manewrowania żaglami, podnoszenia ciężarów i flag.

Kolor lin nieimpregnowanych zależy od zastosowanego materiału. Przed wynalezieniem tworzyw sztucznych dostępne były len, konopie, juta, sizal, manila.

Powodzenia.

Witam

Ładny modelik tylko te liny jakby troszkę mechowate (może to złudzenie?). Można było spróbować te meszki opalić delikatnie zapalniczką tuż przed przyklejeniem co by ich znów nie pomechacić palcami.

Pozdrawiam

Niestety jasne liny są mechowate, jednak przed ich zamontowaniem nie znalazłem sposobu na pozbycie się tego, a położone już jest pełne olinowanie. Troszkę chyba strach teraz używać ognia Problem też miałem z linami które miały nie być naciągnięte tylko zwisać.. Mianowicie miały mocne zagięcia (przez to jak były nawinięte)

Faktycznie kierunek wiatru należy zmienić

Jednak wrzucam pomysł mojej żony na umieszczenie Victory. Uważam go za kończonego w 95%, jak tylko dokończę na pewno wrzucę galerię i dam link

20140724_194119.jpg

Dzięki, na przyszłość będę wiedział, o ile znowu podejmę się statku.. na koniec pracy muszę stwierdzić że był bardzo praco chłonny, ale zarazem nauczył mnie wielu nowych rzeczy.. cieszę się jego zakończeniem jak tylko wróci aparat wrzucę do galerii

Pozdrawiam