Peter_D Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Cześć. W dzień Gwiezdnych Wojen rozpocząłem również inny (obok Lambdy) projekt modelarski. Jest nim myśliwiec Tie Fighter z podwójnego zestawu Te Fighters firmy Ertl. Zacząłem go budować z dwóch powodów. 1. Chciałem skleić ten zestaw już od bardzo dawna 2. Miałem też ochotę na Fine Moldsa w 1:48 Ze względu na cenę zestawy FM postanowiłem, że skleję sobie Ertla tym bardziej, że z zewnątrz to chyba jeden z lepszych zestawów tej firmy. Środek...no cóż, nie można mieć wszystkiego ;) Oto jak wygląda 1/2 zestawu czyli cały jeden Tie Fighter. A tak oto przebiegają prace na chwilę obecną: Pomalowany kokpit. Całość pomalowałem na czarno, a jak farba wyschła, wtedy delikatnymi warstwami rozjaśniałem środki obszarów by uzyskać efekt preshadingu. Moim zdaniem wyszło całkiem fajnie. Środka nie washowałem bo i tak prawie nie będzie widoczny A poniżej kokpit poskładany i zamknięty w puszce. Kadłuba gotowy do malowania czarnym kolorem. Następny odcinek wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Narazie fajnie, jest jakieś szkło do kabiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 14 Maja 2014 Autor Share Napisano 14 Maja 2014 Tak, szkło oczywiście jest na przód i na górę, osobno od plastików, Tymczasem prace idą do przodu, nic nie jest w stanie mnie zatrzymać, chyba, że czas ;) Poniżej przedstawiam progres między preshadingiem a końcowym kolorem. Stosowałem zasadę taką jak z Lambdzie czyli delikatne warstwy białego na czarne. Poniższa seria zdjęć może wydawać Wam się nieco nudna, ale są tam przedstawione różnice jak zmieniało się nasycenie tła w stosunku do nowych warstw. I to już chyba ostatnia warstwa. Myślę, że jest całkiem OK i kolor będzie zbliżony do oryginału, zwłaszcza jak się położy lakier matowy. Możliwe, że jeszcze troszkę rozjaśnię płaty by bardziej współgrały z kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi