Peter_D Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Cześć. W dzień Gwiezdnych Wojen rozpocząłem również inny (obok Lambdy) projekt modelarski. Jest nim myśliwiec Tie Fighter z podwójnego zestawu Te Fighters firmy Ertl. Zacząłem go budować z dwóch powodów. 1. Chciałem skleić ten zestaw już od bardzo dawna 2. Miałem też ochotę na Fine Moldsa w 1:48 Ze względu na cenę zestawy FM postanowiłem, że skleję sobie Ertla tym bardziej, że z zewnątrz to chyba jeden z lepszych zestawów tej firmy. Środek...no cóż, nie można mieć wszystkiego ;) Oto jak wygląda 1/2 zestawu czyli cały jeden Tie Fighter. A tak oto przebiegają prace na chwilę obecną: Pomalowany kokpit. Całość pomalowałem na czarno, a jak farba wyschła, wtedy delikatnymi warstwami rozjaśniałem środki obszarów by uzyskać efekt preshadingu. Moim zdaniem wyszło całkiem fajnie. Środka nie washowałem bo i tak prawie nie będzie widoczny A poniżej kokpit poskładany i zamknięty w puszce. Kadłuba gotowy do malowania czarnym kolorem. Następny odcinek wkrótce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted May 9, 2014 Share Posted May 9, 2014 Narazie fajnie, jest jakieś szkło do kabiny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted May 14, 2014 Author Share Posted May 14, 2014 Tak, szkło oczywiście jest na przód i na górę, osobno od plastików, Tymczasem prace idą do przodu, nic nie jest w stanie mnie zatrzymać, chyba, że czas ;) Poniżej przedstawiam progres między preshadingiem a końcowym kolorem. Stosowałem zasadę taką jak z Lambdzie czyli delikatne warstwy białego na czarne. Poniższa seria zdjęć może wydawać Wam się nieco nudna, ale są tam przedstawione różnice jak zmieniało się nasycenie tła w stosunku do nowych warstw. I to już chyba ostatnia warstwa. Myślę, że jest całkiem OK i kolor będzie zbliżony do oryginału, zwłaszcza jak się położy lakier matowy. Możliwe, że jeszcze troszkę rozjaśnię płaty by bardziej współgrały z kadłubem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts