bahamut24 Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Pamietam , tylko nie pisalem bo to oczywiste ze kalki beda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Kolejna aktualizacja . Wnętrze ukończone tak samo bebechy auta . Łosz słabo siadł ale jakoś to wygląda, mogło być lepiej ale jestem w miarę zadowolony z efektu. Przy następnym aucie muszę popracować nad czystością po flokowaniu bo w niektórych miejscach jest nie tam gdzie powinien Silnik "Szoferka" Lewy koń się lekko rozjechał Zdjęcie grupowe Teraz biorę się za kastę i już po wstępnych próbach wiem ,że ciężko ją nałożyć na podwozie Jak zacząć z tą kastą? Chciałem tak 1. Dać szpachlę jeśli gdzieś trzeba 2. Szlif na mokro 1000- 2000 3. Podkład 4. Szlif na mokro j.w. 5. Będzie ok to baza Czy lepiej inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 3 Października 2014 Autor Share Napisano 3 Października 2014 Mała aktualizacja , tym razem obręcze zrobione , na przekór standardom zrobiłem je czarne z czerwonymi nakrętkami Nie wszystkim się pewnie spodoba ale wydaję mi się , że czarne dodają trochę pazura sportowym gablotom Zdjęcie grupowe Tarcze za duże otwory ale już tak musi być Felga Złożone na sucho Elementy zabezpieczyłem matowym microscale'm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 18 Października 2014 Autor Share Napisano 18 Października 2014 Witam , Kolejna aktualizacja Dorobiłem się w końcu stojaków tamki , więc można ostro lecieć z kastą Porcja zdjęć po 2 warstwach podkładu, maska raz , biały mr surfacer 1000. Teraz chcę przeszlifować lekko papierem 2000 bo zaczął mi pluć podkład, chyba za mocno go rozcieńczyłem. Ten biały jest chyba rzadszy niż szary mr surfacer 1200 albo mi się wydaje. Przepraszam za jakość zdjęć ale oświetlenie lypka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Ciekawie to wszystko wygląda. Mój egzemplarz jeszcze w rozsypce ale powoli powoli Wnętrze czekoladowe ale chyba coś nie tak jest z kierownicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Gablota jest po 2 warstwach bazy i wyszła pomarańcza. Chyba za daleko aerograf trzymałem . Planuję dać jeszcze jedną warstwę. Potem bezbarwny czy najpierw polerka pastami tamiya a dopiero później błyszczący ? Jakieś uwagi i pomoc? Farba jaką malowałem to Gunze C Super Italian Red. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkivoPL Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Ja maluję 3 cienkie warstwy i na to jedną mokrą. Odstępy pomiędzy warstwami ok 10 min. Efekt możesz zobaczyć w wątku Aoshima k.i.t.t. ;) Mój model po tych 3 cienkich warstwach wygląda tak jak ten Twój teraz. Daj mokrą warstwę i powinno być git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Mokrą w sensie więcej więcej rozcieńczalnika w stosunku do farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkivoPL Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Nieco mniej rozcieńczalnika i nakładasz ją powolnym ruchem trzymając bliżej aerograf do modelu. Starasz się żeby w danym miejscu robił się połysk i było widać odbicia. Trzeba uważać żeby nie zrobić za grubej warstwy i nie porobić zacieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Ok dzięki , jutro lub w poniedziałek spróbuję i dam znać jak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 2 Listopada 2014 Autor Share Napisano 2 Listopada 2014 Dzisiaj zmalowałem kastę i wylazł połysk ( do ideału jeszcze daleka droga) i doczepiło się kilka baboków Nie obyło się bez ofiar, maska będzie malowana od nowa co dalej z tym? 3 pasty Tamiya do polerki, później bezbarwny i znowu polerka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Trochę ciężko doradzać, bo zdjęcie wyolbrzymiają pomarańczę. Jeśli o mnie chodzi to ja bym to przejechał papierkiem 1000-1500, bardzo delikatnie, po czym dał bezbarwny i jego dopiero polerował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 3 Listopada 2014 Autor Share Napisano 3 Listopada 2014 Właśnie tak chciałem zrobić tylko ,że drobniejszym papierem i pastami polerskimi a dopiero później bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 3 Listopada 2014 Share Napisano 3 Listopada 2014 Na pasty bym nie malował, IMO będzie się słabo trzymał lakier. Nie bez powodu matuje się przed kolejną warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 4 Listopada 2014 Autor Share Napisano 4 Listopada 2014 Czyli tak: 1. Szlifuje papierem ten czerwony lakier 2. Nakładam bezbarwny ( w moim przypadku TopCoat) 3. Przyklejam kalki 4. Znów bezbarwny 5. Polerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Listopada 2014 Autor Share Napisano 16 Listopada 2014 Przyszła czerwona farba , mogłem pomalować maskę jeszcze raz , zeszlifowałem trochę kastę z paprochów i położyłem warstwę czerwonego aby wyrównać kolor z maską obecnie wygląda to tak Czy teraz na to mogę położyć top coat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 A kalki kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 16 Listopada 2014 Autor Share Napisano 16 Listopada 2014 Na kalki mam 2 koncepcje : 1. Klade teraz i na nie topcoat 2. Pryskam pierwsza warstwe topcoat a na nia kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Jeśli to jest czerwony połysk to nie ma sensu dodatkowa warstwa. Nad tym samym się wczoraj zastanawiałem. Na połysk dałem kalki, na kalki klar (top coat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 17 Listopada 2014 Autor Share Napisano 17 Listopada 2014 To tak zrobie a mozesz doradzic jak top coat nakladac? Uszczelki i te pierdoly to po bezbarwnym malowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 A to zależy. Uszczelki są z gumy, więc są matowe. Jeśli malujesz bezbarwnym połyskiem to uszczelki potem. Bezbarwny nakłada się tak samo jak każdy inny, sprayem, aerografem albo pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 21 Listopada 2014 Autor Share Napisano 21 Listopada 2014 A to zależy. Uszczelki są z gumy, więc są matowe. Jeśli malujesz bezbarwnym połyskiem to uszczelki potem. Bezbarwny nakłada się tak samo jak każdy inny, sprayem, aerografem albo pędzlem. Chodziło mi bardziej o to , czy TopCoat nakładać za jednym razem jak bazę, czyli w odstępie kilku minut a na końcu mokra warstwa czy najpierw jedną aby porządnie wyschło a później następną. Szukałem w kilku wątkach warsztatowych ale nie mogę znaleźć info na temat samego nakładania tego lakieru na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 A to chyba raczej bez różnicy, ja generalnie każdą farbę, czy to podkład, czy kolor, czy bezbarwny zawsze nakładam na dwa razy, pierwsza warstwa zapoznawcza, czyli niewiele tak żeby zobaczyć jak się nakłada, bardzo cienko i prześwitująco, druga warstwa już na gotowo po kilku minutach. No może podkład nakładam inaczej, maluje kilka warstw aż uznam, że dość ;) Metalizery nakładam jednorazowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 21 Listopada 2014 Autor Share Napisano 21 Listopada 2014 Dzieki za pomoc, teraz nie mam watpliwosci, moge konczyc ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 24 Listopada 2014 Autor Share Napisano 24 Listopada 2014 Model zawiera śladowe ilości kalek Na masce się lekko obsunęła ale z daleka nie widać Teraz top coat i polerka , w między czasie zmalowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi