Pawel90 Napisano 29 Maja 2014 Share Napisano 29 Maja 2014 Witam, czy ma ktoś może plany tego okrętu z momentu trafienia go przez kamikadze? I cóż byłoby do przerobienia w modelu tego okrętu z firmy Hasegawa (no.108), by pasował do tego okresu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Też staroć, ale postaram się odpowiedzieć. Nie znam dobrych planów Essexa na ten okres. Niemniej ogólna konfiguracja jest znana. Model Hasegawy w 1/700 to hybryda wczesnych i późnych okrętów typu Essex. Nie odwzorowuje w miarę wiernie samego USS Essex w żadnym okresie jego istnienia. Sporo roboty potrzeba by wykonać go z modelu w stanie na koniec 1944 roku, począwszy od modyfikacji wyspy na zmianie ilości katapult kończąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Pawel90 - a masz rzuty lub widok z tego modelu? Ciężko coś napisać nie mając punktu odniesienia Ale jak jesteś zainteresowany to mam rzut + widok z boku Essexa z początku 1945, a z tego co wiem to trafienie kamikaze nie wyrządziło dużych szkód i okręt był cały czas w służbie (większych uszkodzeń nabawił się 18.12.1944 gdy dorwał go tajfun). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Pawel90 - a masz rzuty lub widok z tego modelu? Tu masz wypraski i instrukcję z tego modelu. Też musiałem sobie przypomnieć jak wygląda ta Hasegawa. To dość wiekowy model. Jak masz taki planik to też chętnie się zapoznam. Między końcem 1944 i początkiem 1945 nie było zmian konfiguracji tego lotniskowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 USS Enterprise - kurcze, mało dokładne te rysunki z modelu, chociaż to przecież 1:700 więc nie ma co oczekiwać cudów Plany Essexa z tego okresu mam z Okrętów Wojennych nr36 - tam jest cz1. obszernego artykułu o tych lotniskowcach autorstwa p.Andrzeja Chojnackiego. Reszta: cz.2 - nr38, cz.3 - nr39, cz.4 - nr49 (w ostatniej są tylko losy powojenne). Dodatkowo jest dość szczegółowy planik Essexa w: "Lotniskowce II WŚ cz.2" p.Zalewskiego. Jednak nie podano z jakiego okresu, chociaż biorąc pod uwagę rozkład anten wygląda, że to koniec wojny. Ale pewności nie ma. Jeśli nie posiadasz to daj znać na PW - podeśle ci scany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Obie pozycje mam, więc dzięki za skany. Niestety na obu planikach wbrew opisowi jest nie CV-9 tylko bliźniaczy CV-10 Yorktown (aczkolwiek też z pewnymi błędami). Essex na pewno nie wyglądał tak w końcu wojny. A co modelu Hasegawki to jak już napisałem jest to mieszanina cech różnych okrętów tego typu ( nie przypominam sobie żadnego w takiej konfiguracji). Biorąc pod uwagę okres powstania nie jest taki zły, ale jak na współczesne czasy trąci myszką i merytorycznie i finezją wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 OK - zasugerowałem się opisem... mea culpa Na swoje wytłumaczenie mam to, że siedzę głównie we flocie podwodnej a łajby nawodne tylko "okazjonalnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 3 Stycznia 2015 Share Napisano 3 Stycznia 2015 Nie ma sprawy Nikt się nie zna na wszystkim, a przeważnie spodziewamy się, że to co przeczytamy w książkach czy gazetach jest prawdą. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi