Dżejrosz Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 jeśli pojazd jest pomalowany w Panzergrau wash musi być sepiowy lub czarny. generalnie wash musi być dostosowany kolorystycznie do kolorów podstawowych modelu. Ok, jutro położę drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Słuchaj rad kolegów bo dobrze Ci radzą, a zwłaszcza zapamiętaj : po prostu pamietaj, że milimetr na modelu to ponad 7 centymetrów w realu i będzie dobrze. Sam bardzo lubię podniszczone i zabrudzone pojazdy ale pamiętaj że budujesz model czołgu z kampanii wrześniowej, a tam Panzerki ruszyły do boju z wygodnych garaży w koszarach no i zbyt długo nie powalczyły. Z tym rdzawym washem i taką ilością obić wygląda jakby niekonserwowany walczył od paru lat, Działaj dalej - po poprawkach powinno być OK PS Posłałem coś na Priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 Słuchaj rad kolegów bo dobrze Ci radzą, a zwłaszcza zapamiętaj :po prostu pamietaj, że milimetr na modelu to ponad 7 centymetrów w realu i będzie dobrze. Sam bardzo lubię podniszczone i zabrudzone pojazdy ale pamiętaj że budujesz model czołgu z kampanii wrześniowej, a tam Panzerki ruszyły do boju z wygodnych garaży w koszarach no i zbyt długo nie powalczyły. Z tym rdzawym washem i taką ilością obić wygląda jakby niekonserwowany walczył od paru lat, Działaj dalej - po poprawkach powinno być OK PS Posłałem coś na Priva Bardzo dziękuje wszystkim za wszytko. Wracając do modelu zrobiłem duże poprawki. Zmazałem farbę , położyłem nowe warstwy. Jest ciut jaśniejszy od poprzednika ,ale to dlatego ,że ma rozjaśnienia i warstwy bazowe są ciut cieńsze. Zapraszam! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Fajny, ladnie zrobiona modulacja . Czekam co bedzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 Fajny, ladnie zrobiona modulacja . Czekam co bedzie dalej. Dzięki , co będzie dalej? tego nie wiem , na pewno będzie wash ,ale zastanawiam się mocno nad obiciami, bo znów będzie powtórka z programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 na tym etapie jest świetnie. wash koloru sepii lub czarny. z obiciami nie szalej bo jak pisał kolega hiwis one były funkiel nówki mało śmigane. robiąc obicia zaznacz je najpierw jaśniejszym odcieniem szarosci a dopiero na to w środek jakiś ciemny kolor lub delikatnie gąbką. eksperymentuj na tym poprzednim modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 2 Lipca 2014 Autor Share Napisano 2 Lipca 2014 na tym etapie jest świetnie. wash koloru sepii lub czarny. z obiciami nie szalej bo jak pisał kolega hiwis one były funkiel nówki mało śmigane. robiąc obicia zaznacz je najpierw jaśniejszym odcieniem szarosci a dopiero na to w środek jakiś ciemny kolor lub delikatnie gąbką. eksperymentuj na tym poprzednim modelu. To ten sam model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 oki, źle zrozumiałem zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 6 Lipca 2014 Autor Share Napisano 6 Lipca 2014 Witam! Wczoraj doszły kalki (są one ciut większe od "zestawowych" , ponieważ są od sd.kfz 265 Ftf) , dzisiaj 2-warstwowy wash. Szczerze powiem ,że jestem z siebie dumny . Nieświadomie odkryłem ,że łatwiej mi będzie robić modele jasne ,które potem się przyciemni washem , biedronką i innymi rzeczami. Dość gadania ,a jeszcze jedno - może późnym wieczorem zrobię obicia ,ale na razie dam washowi spokojnie wyschnąć , no i prawie bym zapomniał o detalach . Zdjęcia wyszły ciut niebieskawe ,więc kolorki ciut przekłamane . Mam nadzieję ,że washa choć trochę widać ,dlatego są dwie warstwy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub93 Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Wash jest nawet dobry ale są miejsca, gdzie go brakuje bo został wytarty, np. z tyłu, na przedostatnim zdjęciu, po lewej stronie od tłumika jest klapa, na której wash jest po prawej stronie dużo mocniejszy niż po lewej stronie klapy. Niemniej jednak, podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Dobrze jest! Dawaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Coraz lepiej to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Dziękować! Bardzo to motywuje. Tak więc jak obiecałem , są obicia , starałem się nie przesadzić , robiłem je gąbką kuchenną , najwidoczniejsze są na panelach ,ale na kątach też są. Tak więc jeszcze dzisiaj jak czas pozwoli ,a zmęczenie nie dobije to zacznę brudzić . Do brudzenia użyję gipsu, North Africa Dust Pigment , Dark Earth ,a do utrwalania alkohol izopropylowy. Pigment Fixera postaram się nabyć ,ale na razie izopropanol musi mi wystarczyć. Chętnie posłucham rad na temat brudzenia , ponieważ nie chcę przesadzić i zaczynać znów od nowa . Pozdrawiam i jeszcze raz dziękować ! EDIT: Czy do "bryzgania" błotem zmniejszam ciśnienie w kompresorze , jeśli tak to do ilu? (Maluje 1.5 bara) Czy takim małym pokretęłkiem w korpusie areografu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 8 Lipca 2014 Share Napisano 8 Lipca 2014 Fajny jest . Potraktuj go głównie kurzem , z małą ilością błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 8 Lipca 2014 Share Napisano 8 Lipca 2014 Potraktuj go głównie kurzem , z małą ilością błota. Jestem za - nie przesadzaj z błotem, a jeśli koniecznie chcesz "bryzgać" aerografem to koniecznie potrenuj gdzieś na boku - przy tym maleństwie jedno za mocne "bryzgnięcie" i cały będzie ufajdany. Górę przykurz delikatnie pigmentami Przy brudzeniem samymi pigmentami (połączonymi z Whte Spiritem lub innym rozcieńczlnikiem) masz możliwość zmycia wszystkiego jeśli coś będzie nie tak, jak już utrwalisz Fixerem to koniec P.S. Filmik "pigmenty, błoto, sadza" - tylko pamiętaj że to nie "35" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 8 Lipca 2014 Autor Share Napisano 8 Lipca 2014 Fajny jest . Potraktuj go głównie kurzem , z małą ilością błota. Dziękować , taki mam zamiar. Jestem za - nie przesadzaj z błotem, a jeśli koniecznie chcesz "bryzgać" aerografem to koniecznie potrenuj gdzieś na boku - przy tym maleństwie jedno za mocne "bryzgnięcie" i cały będzie ufajdany.Górę przykurz delikatnie pigmentami Przy brudzeniem samymi pigmentami (połączonymi z Whte Spiritem lub innym rozcieńczlnikiem) masz możliwość zmycia wszystkiego jeśli coś będzie nie tak, jak już utrwalisz Fixerem to koniec P.S. Filmik "pigmenty, błoto, sadza" - tylko pamiętaj że to nie "35" Oczywiście ,że poćwiczę tylko nadal nie wiem na jakim ciśnieniu to robić , przy okazji przyda mi się to w późniejszych robotach na innych modelach (na kołach pigment będę musiał utrwalić izopropanolem ,ale z areografu , w sumie wszędzie tak zrobię , bo z pipetki nie będzie łatwo) Coraz lepiej wygląda a patrząc na to malowanie z pierwszej strony to niebo a ziemia Dziękować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Witam! Tak więc , jak obiecałem , zrobiłem kurzenie , miałem nie przesadzić , ale troszkę to zrobiłem . Krok 1. Zrobiłem miksturkę gips + North Africa Dust + woda i tym błotkiem "bryzgałem" po modelu , jednak wychodziło różnie więc z tego zrezygnowałem , resztki kroku 1. widać na błotnikach i kołach . Krok 2. Następnie zacząłem kurzyć pigmentami , potem ścierałem je albo palcem ,albo blu tackiem i utrwaliłem izopropanolem. Na gąskach i burtach pigment mieszałem z Track Washem . I wygląda to tak : (Siatki zostały poprawione i nie ma w nich już kurzu - ostatnie zdjęcie) Jeszcze maźnąć tłumik , przykleić stelaż i pomalować reflektor i to będzie na tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Gąski wyglądają fajnie, sam pigment też OK ale chyba niezbyt dobrze rozmieszałeś z gipsem lub dałeś go za dużo (gipsu) bo za bardzo rzucają się w oczy białe zabrudzenia - zwłaszcza na błotnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Gąski wyglądają fajnie, sam pigment też OK ale chyba niezbyt dobrze rozmieszałeś z gipsem lub dałeś go za dużo (gipsu) bo za bardzo rzucają się w oczy białe zabrudzenia - zwłaszcza na błotnikach. Właśnie jestem w trakcie poprawiania , dodam jeszcze kurzowe zacieki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub93 Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Nie podobają mi się te zabrudzenia. :/ Nie wiem sam dlaczego, nie wyglądają zbyt realistycznie, po prostu do mnie nie przemawiają... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Jest dobrze , zróżnicuj kolor kurzu ( teraz wygląda jak by go z piaskownicy wyciągali ) i pomaluj zęby na kole napędowym oraz gąsienicy . Kolo napinające również powinno być wytarte do metalu. Spokojnie od tego ile czasu poświęcisz na wykończenie zależy efekt całego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub93 Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Zbyt jaskrawe te kolory zabrudzeń. Spróbuj to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Poprawiłem co się dało: Więc model prawie skończony , chciałbym go skończyć jak najszybciej bo jutro wyjeżdżam i nie będzie mnie przez 12 dni . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi