Skocz do zawartości

Pzkpfw. II ausf. C 1/72 Ftf

Dżejrosz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To weź stara szczoteczkę do zębów i pojedz po całym modelu . Skończysz jak przyjedziesz , będziesz miał czas przemyśleć co zrobić lepiej. Pospiech jest wskazany przy łapaniu pcheł .

Tak też zrobię , dziękuje za radę.

A oto efekt:

DSC_0993_zps3d356d75.jpg

DSC_0992_zpsd18101aa.jpg

DSC_0994_zps0cfc7632.jpg

DSC_0995_zps40c44c8c.jpg

Pozdrawiam!

Powiem ci szczerze, że teraz wygląda dużo lepiej niż wcześniej. Poza tym mógłbyś zrobić jeszcze co nieco z błotnikami - chodzi mi o mocniejsze wyczyszczenie ich, gdyż brudzenie błotników według mnie zbyt mocno odznacza się na brudzeniu całego pojazdu, poza tym nie wiem po czym kierowca musiał by jeździć aby u góry błotników był taki syf. :P

Powiem ci szczerze, że teraz wygląda dużo lepiej niż wcześniej. Poza tym mógłbyś zrobić jeszcze co nieco z błotnikami - chodzi mi o mocniejsze wyczyszczenie ich, gdyż brudzenie błotników według mnie zbyt mocno odznacza się na brudzeniu całego pojazdu, poza tym nie wiem po czym kierowca musiał by jeździć aby u góry błotników był taki syf. :P

Błoto lubiło "latać" na błotniki z gąsienic , tak mi się wydaje.

Jak to błoto lubi latać na błotniki (na ich górę) z gąsienic? Chyba po to są błotniki aby pojazd nad nimi się nie zabłocił. :P Oczywiście co nieco zawsze jest ale nie tak aby były prawie całe u góry obłocone. :P

Jak to błoto lubi latać na błotniki (na ich górę) z gąsienic? Chyba po to są błotniki aby pojazd nad nimi się nie zabłocił. :P Oczywiście co nieco zawsze jest ale nie tak aby były prawie całe u góry obłocone. :P

W sumie tak .

• 2 weeks later...

Witam wakacyjnie!

Model dojrzewał 12 dni i dzisiaj wróciłem do niego , i zabrałem się od razu za poprawki.

Wygląda to tak , jak wszystko będzie dobrze , bo według mnie jest ok , to jutro wieczorem będzie galeria.

DSC_1001_zpsaa19f7a9.jpg

DSC_1000_zps70f7516a.jpg

DSC_1000_zps70f7516a.jpg

DSC_0999_zps6ce6d2a7.jpg

DSC_0998_zpsee45a076.jpg

DSC_0997_zps5f7558a4.jpg

Efekty brudżingu na zdjęciach wyszyły trochę przesadzone , jutro zrobię zdjęcia w świetle dziennym i powinno być lepiej.

Pozdrawiam

Nie spiesz się z galerią, zrób dobre fotki po poprawkach czołg wygląda o wiele lepiej, ale mam wrażenie że trochę traci na niezbyt dobrze ustawionym oświetleniu.

Mam nadzieję że w galerii będzie powiedzieć 'odwaliłeś kawał dobrej roboty', czekamy więc

Za długo czekałem i Słońce zaszło , no i klapa .

Jutro postaram się zrobić nowe.

Pozdrawiam

Witam!

Tak więc na życzenie klienta (takie moje powiedzonko ) lepsze zdjęcia.

Jako ,że na dworze leje , to zdjęcia przy świetle dziennym są dość trudne do uzyskania.

DSC_1004_zps601b71b0.jpg

DSC_1005_zps34b110f3.jpg

DSC_1006_zps796eb650.jpg

DSC_1007_zpsc802f3fd.jpg

DSC_1008_zps393d924c.jpg

DSC_1009_zps81409f70.jpg

No i zdjęcia z bratem-niszczycielem.

DSC_1010_zpsf46984a8.jpg

DSC_1011_zpsba523716.jpg

DSC_1012_zpsb8ce738c.jpg

I ciut lepsze:

Czego nie widać gołym okiem.

DSC_1017_zps705d9524.jpg

DSC_1018_zps340c7e28.jpg

I reszta.

DSC_1013_zpsf03b8c30.jpg

DSC_1014_zps3c4c8232.jpg

DSC_1015_zps64c7751d.jpg

DSC_1016_zps6054f68e.jpg

DSC_1019_zpsbced3a57.jpg

DSC_1020_zps708552b7.jpg

DSC_1021_zpsf15788e7.jpg

Pozdrawiam!

Do pewnego momentu bardzo mi się podobało, ale gdy zacząłeś go brudzić, to ... trochę mniej. Myślę, że za jasny, a raczej za plażowy, jest ten pigment, byłby super z innym do wersji pustynnej, ale to nie ta wersja Panzera II D. Powinieneś zastosować jakiś szaro-brązowy, popatrz na zdjęcia samochodów po jeździe po polnych drogach. Co do "wyeksploatowania tanków (obicia, wytarcia i zarysowania), to może wyżyć się na modelu FT-17, który jest bardzo wczesną wersją tego tanka, nawet w szkołach mogli go już nie mieć.

panzer_ii_ausf_d_e_by_wolfenkrieger-d4z0a13.jpg

Co prawda jest to Francuz, ale można się na nim wzorować

69405lebourdon01.jpg

Edytowane przez Gość

Do pewnego momentu bardzo mi się podobało, ale gdy zacząłeś go brudzić, to ... trochę mniej. Myślę, że za jasny, a raczej za plażowy, jest ten pigment, byłby super z innym do wersji pustynnej, ale to nie ta wersja Panzera II D. Powinieneś zastosować jakiś szaro-brązowy, popatrz na zdjęcia samochodów po jeździe po polnych drogach. Co do "wyeksploatowania tanków (obicia, wytarcia i zarysowania), to może wyżyć się na modelu FT-17, który jest bardzo wczesną wersją tego tanka, nawet w szkołach mogli go już nie mieć.

Starałem się nie przesadzić , już go tak zostawię , tylko go gdzieniegdzie będę musiał obsypać "kolorem podstawki" i tyle.

Szanuję twoją poradę i w przyszłości ją wykorzystam.

Pozdrawiam!

Bardzo mi miło. Nie wiem jak mi wyjdzie wersja D, mam nadzieję, że zadowoli nas wszystkich. Ja staram się bazować na zdjęciach, sporo ich oglądam i wyszukuje ciekawostek. Jest kilka ciekawych zdjęć polskich FT-17 i np. zauważyłem, że spora ich część ma pościeraną farbą na samym nosie, ale bez szaleństw, gąski to samo, widać ich zużycie i skutki jazdy na krawędziach. Miały one swoje lata, a i materiały czy też farby, jakie były wtedy używane były słabsze od tych późniejszych.

Bardzo mi miło. Nie wiem jak mi wyjdzie wersja D, mam nadzieję, że zadowoli nas wszystkich. Ja staram się bazować na zdjęciach, sporo ich oglądam i wyszukuje ciekawostek. Jest kilka ciekawych zdjęć polskich FT-17 i np. zauważyłem, że spora ich część ma pościeraną farbą na samym nosie, ale bez szaleństw, gąski to samo, widać ich zużycie i skutki jazdy na krawędziach. Miały one swoje lata, a i materiały czy też farby, jakie były wtedy używane były słabsze od tych późniejszych.

W każdym razie już wiem na jaki kolor maźnąć grunt .

Co do efteka - nos tzn. przód???

Ogłaszam wszem i wobec iż:

FIN

THE END

KONIEC

Słowem wyjaśnienia:

Podstawkę pomalowałem akrylami z tubek ,a na sam koniec obsypałem mieszanką Dark Earth i Russian Earth , ciemniejsze miejsca to Track Wash obsypany mieszanką pigmentów w/w wymienionych.

Tą samą metodą scaliłem model z podstawką oto efekty:

DSC_1048_zps90184b07.jpg

DSC_1046_zps2c9ef54e.jpg

DSC_1045_zps4766c64f.jpg

DSC_1044_zps6182dc36.jpg

DSC_1043_zpsa51ecd20.jpg

DSC_1049_zpsb29cb8cc.jpg

DSC_1050_zpsac26c7e4.jpg

DSC_1051_zps17473f0b.jpg

DSC_1052_zps4475ae4e.jpg

DSC_1053_zps787a725d.jpg

DSC_1054_zpsf398a2ba.jpg

Wszystkim bardzo dziękuje za współprace , mam też nadzieje na jej kontynuacje w przyszłości .

Pozdrawiam i zapraszam do galerii.