MichalZ Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Witam, Posiadam model trumpetera Hind w skali 1:35 , posiadam również całego "Big Eda" dedykowanego do niego, mam zamiar zbudować śmigłowiec w Polskich barwach, czytałem gdzieś że podstawową różnicą jest osłona "AI-9" , I tu moje pytanie Czy na wyposażeniu Polskiej Armii są Hind-y w wersji E lub wersji która nie wymaga jakichkolwiek większych przeróbek , Czy wgl. Polska Armia ma Hindy które nie wymagają przeróbek tej osłony? jeśli zna ktoś odpowiedź na te nurtujące mnie pytania i jakąś jeszcze ciekawostkę apropo Hindy która może być przydatna przy budowie tej maszyny to proszę o sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 W Lotnictwie Wojsk Lądowych mamy Mi-24 w wersji D i W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 A która z tych wersji jest najbliższa wersji E ,oraz jakie malowanie pasuje do poszczególnej wersji, co też należało by zmienić w wersji E by powstała wersja D lub W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Kolego, zdaje się, że mylisz nazewnictwo. Ja podałem oznaczenia w wersji oryginalnej (D, W), Ty jak się domyślam, operujesz nomenklaturą NATO (Hind-E). Więc może na początek trochę zaznajomienia z tematem i jakieś odpowiedzi sam znajdziesz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi-24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Hmmmm.....średnio rozumiem, dodam że to moje pierwsze latadło ,nie wliczając lotnictwa II WŚ , ale model trumpetera to śmigłowiec "chyba" o oznaczeniu "Mi-24 V" , Polska Armia używa Mi-24 D i W , wersja "V" (jeśli prawidłowo rozgryzłem te oznaczenia" na pewno czymś się różni od Tych Polskich wersji, jakie są to różnice , pytanie kierowane do osób które popełniły już ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Anglojęzyczne tłumaczenia rosyjskich liter nie zawierają litery "W" tylko w jej miejsce stosują "V". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 Mhm.... to znaczy że prosto z pudła można wykonać Polskie Mi-24 W ? jeśli tak to jakie malowanie miały takie maszyny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Malowanie: na początku służby miały fabryczne, potem remontowe, obecnie znormalizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 a jakieś zdjęcie schematu? , widziałem ciemno zielone Hind-y , również jasno żółte z zielonymi plamami i błękitne u dołu ,i kwestia oznaczeń. Najlepiej by było aby malowanie te było malowaniem które użyto bojowo a nie tylko takie które "gdzieś stoją w hangarze" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 7 Lipca 2014 Share Napisano 7 Lipca 2014 Wydałeś, lekko licząc, 450zł żeby kupić zestaw i dopiero teraz pytasz co i jak z nim zrobić, żeby zbudować żółto-zielono-błękitnego "Hinda"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 7 Lipca 2014 Autor Share Napisano 7 Lipca 2014 otrzymałem , model leżał....dobry rok , teraz się tym zaciekawiłem. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 8 Lipca 2014 Share Napisano 8 Lipca 2014 Świetny wybór! Fajny model! Na początek przeczytaj sobie informacje o Mi-24 z wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi-24 Za niewielkie pieniądze możesz kupić książkę TBiu lub np. to: http://bonito.pl/k-90343451-smiglowiec-bojowy-mi-24 (zwane czasem w sieci nie wiem czemu migowcem ;P) Co do malowania to kup kalki HDLu w 35 - z nich się wszystkiego dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 8 Lipca 2014 Autor Share Napisano 8 Lipca 2014 prawdopodobnie kupię kalki ale techmodu, i za jakiś czas ruszę z warsztatem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 No jasne, że techmodu - pomyliło mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 9 Lipca 2014 Autor Share Napisano 9 Lipca 2014 Być może pokaże warsztat tego modelu, mam masę obaw , same te wersje ,wiem że w "D" jest inna osłona 'AI-9',skoro V z angielskiego na Polskie to wersja W ,więc znaczy że minimum dwie opcje malowania z techmodu będę mógł wykorzystać bez jakichkolwiek modyfikacji śmigłowca.Tą książkę postaram się na być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi