Super Moderator jawkers Napisano 17 Października 2007 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2007 Witam. Założyłem tem temat ponieważ nie do końca wiem jak pomalować klosz lamp w pojazdach. Próbowałem pomalować klosz z Subaru Impreza markerem spirytusowym i gdzie niegdzie powstały przebarwienia (w jednym miejscu jaśniej a w innym ciemniejszy odcień) Czy wy macie na to jakiś sposób jak temu zapobiec czy po prostu to kwestia wprawy? Oto móje efekty gdzieniegdzie są miejsca nie domalowane. W miejscach których chciałem zrobić poprawkę lakier z markera poprostu rozpuszczał zaschniętą warstwę i już było przebarwienie. Proszę jako początkujący o wpisywanie waszych porad i technik (czym wy malujecie czy markerem czy farbkami lub innymi sposobami zabarwiacie klosze) jakie stosujecie podczas wykonywania tej czynności. Wasze praktyki na pewno przydadzą się mnie jak i innym modelarzom. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 źle malowałes markerem;]. maluj od krawedzi do krawedzi jednym ruchem , a nie jak to widze szlaczkiem jakims. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Ja ci proponuje kupić farbe transparentną......... nie są drogie i efekt jest BDB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Października 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Października 2007 A gdzie mogę taką farbę kupić? W modelarskim sklepie czy jakimś z farbami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Poszukaj po sklepach modelarskich: www.mojehobby.pl www.jadarhobby.pl www.hobbysta.pl itp. A tak apropo ta kalkomania która jest w zestawie do tylnych świateł nie jest zła..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Ja się dołączę do pytania. Mam do pomalowania boczne kierunki w Actrosie, które "wchodzą" w zderzak na rogach. Czy lepiej malować farbą transparentną z wierzchu, czy też od spodu klosza? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Od środka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 jesli chodzi o klosze tylnie ja proponowalbym to zrobic jak z szybami - maskujemy to co ma byc biale reszte aero ( lub pedzlem ) na czerwono - bedzie wtedy jak prawdziwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Października 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Października 2007 A czy farby do malowania witraży były by dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Do malowania wytraży?? one są olejne czy akrylowe?? Bo o to chodzi żeby klej nie wpadł w reakcje z wyschniętą farbą....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Października 2007 Autor Super Moderator Share Napisano 17 Października 2007 W internecie znalazłem farby do witraży na bazie wody, może są też o innym składzie chemicznym. Ale jak się maluje nimi na szkle to po pomalowaniu są przeźroczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Nie wiem nie powiem ci nie prubowałem tego jeszcze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 wytraży prubowałem Litości, proszę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 wytraży prubowałem Litości, proszę ... Błędy się czasem zdarzają takie są realia...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 wytraży prubowałem Litości, proszę ... Błędy się czasem zdarzają takie są realia...... Wystarczy zainstalować sobie najnowszą Mozillę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 U mnie nie chodzi!!!! Dobra wróćmy do tematu....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Właśnie... Jeśli chodzi o mnie, to wszystkie przezroczyste elementy maluję markerami spirytusowymi. Podstawa sukcesu, to odpowiednia technika malowania. Ja maluję takimi liniami jedna obok drugiej. Trzeba trochę poćwiczyć i samo zacznie wychodzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 10 Kwietnia 2008 Share Napisano 10 Kwietnia 2008 Czy te markery to są te same co można kupić w papierniczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 10 Kwietnia 2008 Share Napisano 10 Kwietnia 2008 Dokładnie tak... Tak a'propos... Ostatnio wchodzę do papierniczego i mówię: Poproszę markera spirytusowego pomarańczowego. -A kobieta bierze z półki marekra, otwiera go, wącha i mówi: Uhuhuuuuu... To na pewno spirytusowy Normalnie myślałem, że padnę Ps. Inaczej to się nazywa marker permanentny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Kwietnia 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam. Wiec4-13 tak wyglądają markery, którymi się maluje klosze lamp. Efekt jest taki. A ta tubka, to farbka do szkła, dostępna w sklepach papierniczych i nią osiąga się dużo lepsze efekty i można pomalować miejsca do których marker nie dotrze. Tą farbkę malowałem koguty w modelu Westernstara, ponieważ marker nie sięgał we wszystkie miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Dziękuję za dotychczasowe porady i chciałbym sie jeszcze zapytać o jedną rzecz a mianowicie: kupiłem model taki jak na zdjęciach, ale przedstawiał on wersję japońska a ja chciałem mieć europejską. Wyciąłem wiec tylne lampy i dopasowałem europejskie reflektory. Powstała wiec dziura za szkłem. I w związku z tym mam pytanie czy wystarczy wkleić lampy i pomalować, czy trzeba podkleić jakiś kawałek polistyrenu żeby z tyłu nie było dziury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Super Moderator Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam. Lepiej będzie jak zakleisz kawałkiem polistyrenu i pomalujesz powierzchnie pod kloszem na srebrno. Będą światła wtedy wyglądały naturalnie z odblaskiem. Jak byś wkleił sam klosz, to nie wyglądało by to efektownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Dzięki bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 A nie wygodniej użyć farb pernamentnych pactry? pactra ma w swojej ofercie i czerwoną i pomarańczową, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 chciałbym sie jeszcze zapytaćWybaczcie, ale musiałem się doczepić: niepoprawnie skonstruowałeś zdanie, jeśli chcesz uzyskać od nas odpowiedź. Powinno być "chciałbym jeszcze zapytać", czyli bez słówka "się", gdyż w Twoim przypadku nie powinniśmy odpowiadać, gdyż pytanie kierujesz do siebie - "chciałbym się jeszcze zapytać", a powinieneś na przykład "chciałbym was jeszcze zapytać". Sorki za OffTop, ale musiałem... Pozdrawiam EDIT: Kermit, pragne Ci przypomniec, ze to nie jest forum polonistyczne, tylko modelarskie. Nie badzmy drobiazgowi. Drobne wpadki moga przytrafic sie kazdemu, wiec nie robmy z tego problemu. Majek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi