Skocz do zawartości

Techniki malowania kloszy lamp w pojazdach itp.

jawkers

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator

Witam.

Założyłem tem temat ponieważ nie do końca wiem jak pomalować klosz lamp w pojazdach.

Próbowałem pomalować klosz z Subaru Impreza markerem spirytusowym i gdzie niegdzie powstały przebarwienia (w jednym miejscu jaśniej a w innym ciemniejszy odcień)

Czy wy macie na to jakiś sposób jak temu zapobiec czy po prostu to kwestia wprawy?

Oto móje efekty gdzieniegdzie są miejsca nie domalowane.

b1c074ee5aba3b9b.jpg

8492d64d5b67e76c.jpg

15f32eca5515ac6e.jpg

W miejscach których chciałem zrobić poprawkę lakier z markera poprostu rozpuszczał zaschniętą warstwę i już było przebarwienie.

Proszę jako początkujący o wpisywanie waszych porad i technik (czym wy malujecie czy markerem czy farbkami lub innymi sposobami zabarwiacie klosze) jakie stosujecie podczas wykonywania tej czynności.

Wasze praktyki na pewno przydadzą się mnie jak i innym modelarzom.

Dziękuję.

Ja się dołączę do pytania.

Mam do pomalowania boczne kierunki w Actrosie, które "wchodzą" w zderzak na rogach. Czy lepiej malować farbą transparentną z wierzchu, czy też od spodu klosza?

Pozdrawiam.

Właśnie...

Jeśli chodzi o mnie, to wszystkie przezroczyste elementy maluję markerami spirytusowymi. Podstawa sukcesu, to odpowiednia technika malowania. Ja maluję takimi liniami jedna obok drugiej. Trzeba trochę poćwiczyć i samo zacznie wychodzić.

Pozdrawiam

• 5 months later...

Dokładnie tak...

Tak a'propos... Ostatnio wchodzę do papierniczego i mówię: Poproszę markera spirytusowego pomarańczowego. -A kobieta bierze z półki marekra, otwiera go, wącha i mówi: Uhuhuuuuu... To na pewno spirytusowy

Normalnie myślałem, że padnę

Ps. Inaczej to się nazywa marker permanentny.

• Super Moderator

Witam.

Wiec4-13 tak wyglądają markery, którymi się maluje klosze lamp.

287278968434f0dc.jpg

Efekt jest taki.

2e4e5a2c79f87120.jpg

A ta tubka, to farbka do szkła, dostępna w sklepach papierniczych i nią osiąga się dużo lepsze efekty i można pomalować miejsca do których marker nie dotrze.

Tą farbkę malowałem koguty w modelu Westernstara, ponieważ marker nie sięgał we wszystkie miejsca.

th_06904_Obraz_699_122_1125lo.jpg

th_06905_Obraz_700_122_150lo.jpg

th_06922_Obraz_701_122_46lo.jpg

Dziękuję za dotychczasowe porady

i chciałbym sie jeszcze zapytać o jedną rzecz a mianowicie:

kupiłem model taki jak na zdjęciach, ale przedstawiał on wersję japońska a ja chciałem mieć europejską. Wyciąłem wiec tylne lampy i dopasowałem europejskie reflektory. Powstała wiec dziura za szkłem. I w związku z tym mam pytanie czy wystarczy wkleić lampy i pomalować, czy trzeba podkleić jakiś kawałek polistyrenu żeby z tyłu nie było dziury?

• Super Moderator

Witam.

Lepiej będzie jak zakleisz kawałkiem polistyrenu i pomalujesz powierzchnie pod kloszem na srebrno. Będą światła wtedy wyglądały naturalnie z odblaskiem. Jak byś wkleił sam klosz, to nie wyglądało by to efektownie.

chciałbym sie jeszcze zapytać
Wybaczcie, ale musiałem się doczepić: niepoprawnie skonstruowałeś zdanie, jeśli chcesz uzyskać od nas odpowiedź. Powinno być "chciałbym jeszcze zapytać", czyli bez słówka "się", gdyż w Twoim przypadku nie powinniśmy odpowiadać, gdyż pytanie kierujesz do siebie - "chciałbym się jeszcze zapytać", a powinieneś na przykład "chciałbym was jeszcze zapytać". Sorki za OffTop, ale musiałem...

Pozdrawiam

EDIT:

Kermit, pragne Ci przypomniec, ze to nie jest forum polonistyczne, tylko modelarskie. Nie badzmy drobiazgowi. Drobne wpadki moga przytrafic sie kazdemu, wiec nie robmy z tego problemu.

Majek.