Jacko1971 Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Witam, mam pytanie do Szanownych Kolegów modelarzy. Natchniony Waszymi pracami postanowiłem wzbogacić swój warsztat. Pytanie moje dotyczy wykonywania wash'a, a mianowicie... zakupiłem odpowiedni "pakiet" farb dla artystów oraz rozpuszczalnik terpentyna. Otóż rozpuszcza on farby olejne... i tu pytanie... Czy white spiryt czy jakoś tak, rozpuszcza farby Revell, Humbroll i tym podobne? Zabezpieczałem modele Sidoluxem i nic to nie dało. Sorry za tak oczywiste dla Was pytanie, ale każdy wydatek jest dla mnie ważący. Jeżeli moderator uzna, że pytanie jest "debi...e" proszę o usuniecie wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Wash nakładasz na sido które zabezpiecza powłokę malarską. Są dwa typy nakładania washa: 1 to zalanie całego modelu miksturą i ścieranie z całej powierzchni; 2 preferowany przeze mnie to wash punktowy podawany jedynie w miejsca gdzie powinien wystepować. A co do kwestii, że u ciebie warstwa sido nie sprawdza się i szlak trafia powlokę malarską to albo jest cos z położeniem lub sido nie wysechł dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Lipca 2014 Share Napisano 19 Lipca 2014 Zamiast sido możesz model pomalować farbą akrylową. Na tak zabezpieczony model można spokojnie zrobić wash z farb olejnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko1971 Napisano 20 Lipca 2014 Autor Share Napisano 20 Lipca 2014 Witam, dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi