Skocz do zawartości

Pomoc przy doborze elementów fototrawionych. WAŻNE.

Arek G.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

W związku z postanowieniem budowy modelu sturmtigera Italeri skala 1:35 postanowiłem aby ten model jako model testowy spróbować zwaloryzować "blachami". Problem pojawił się przy doborze odpowiedniego zestawu dla kogoś kto miał tylko sporadyczne przygody z fototrawionkami. Zazwyczaj dołączone do modelu(1:72) . Na stronie sklepu mojehobby znalazłem całkiem fajny zestaw.

http://www.mojehobby.pl/products/Sturmtiger-exterior-TAMIYA.html

Pojawia się u mnie pytanie czy mimo iż jest on dedykowany do modelu Tamiya to czy nada się do tego modelu. A przede wszystkim czy złożenie tych paru blaszek nie będzie dla mnie wyzwaniem niemożliwym. Chodzi mi głównie o to by po prostu spróbować zacząć waloryzować modele i dodać im parę detali. Za wszystkie pomocne komentarze z góry dzięki.

Witaj,

blachy się kupuje do dedykowanych modeli,jeśli są to blachy do Tamiya to nie będą pasować do twojego Italeri.Musisz poszukać do Italeri.Inaczej ma się sprawa gdy model to przepak innej firmy (dowiadujesz się jakiej i kupujesz odpowiednie blachy).Blachy nie są trudne do wykonania ale ważne są odpowiednie narzędzia (cyjanoakryl gęsty,pęsety ostra i z prostym czubkiem do zaginania drobnych detali,wałeczki do nadawania zaokrąglonych kształtów np igła od strzykawki i miękkie podłoże np gumka do mazania).Kiedyś i tak musisz zacząć,jak nie będziesz próbował to się nie nauczysz.

Hmmm, nie do końca się z tym zgodzę, że blachy należy kupować do modelu konkretnego producenta. Oczywiście jeśli są takowe dostępne to jak najbardziej należy iść w tym kierunku, jednak zdarza się że niektóre modele są tak unikatowe, że nie ma do nich dedykowanych blaszek. Wtedy można szukać blaszek dedykowanych do tego samego modelu w tej samej skali (to jest ważne), tylko innego producenta. A wtedy na podstawie zdjęć i dokumentacji oraz ewentualnych przeróbek wybrać te części blaszek, które będą pasować do Twojego modelu. Oczywiście może się zdarzyć, że nie wykorzystasz wszystkich części, jednak mimo wszystko i tak model dużo na tym zyska. Sam z powodzeniem korzystałem z tej taktyki przy sklejaniu modelu EF-111 Raven, do którego żadnych blaszek nie było a w zamian wykorzystałem zestaw do F-111. Podobnie zrobiłem z Apachem, którego dostałem w prezencie i do którego dedykowanych blaszek również nie było, a dokupiłem inne, podobne.