stakor1 Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Ano tak, Ty z Karpacza! W Szklarskiej siedzimy, ale do Wang i Samotni się wybieramy ;) Ale wcześniej Praga i mam nadzieję odwiedzić 3 sąsiadujące ze sobą sklepy modelarskie... oczywiście po wizycie 'u Fleka' ;P Kania niby inna ale jednak taka sama ;P Ja w desce dolepiłem kawałek przyrządów po prawej stronie i jest git. Trza dorobić telewizorek i kilka innych drobiazgów poza tym reszty nie zmieniałem. Części z parta pasują bo - mam wrażenie - Chińczycy sobie "zaadoptowali" Intecha do którego Part części zrobił. Podłoga pasuje idealnie, sufit i tył nieco mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Trochę miałem urwania głowy i opuściłem się w robótkach ręcznych :(, ale już zasuwam z wnętrzem i fotelikami jutro postaram się coś do obejrzenia wrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Z powodu straszliwego braku czasu (przez co i chęci) powstało niewiele, ale mnie zadowala W skutek tego że kania resortowa to i z wodotryskiem trza było zrobić tapicerki na ścianach i lamperyję z dermy. jak i dorobić fotele które ani w Mi-2ce, ani w kani straży granicznej nie są takie same :( więc korzystając z publikacji aeroplanu poświęconemu PZL Kania siedzę i dłubie na tej fotce widać panel wentylacji podsufitowy w komorze transportowej te małe otworki są na dysze nawiewów, a te zagłębienia wzdłuż pomieszczą w późniejszym czasie lampki oświetlenia kabiny a tak wyglądają elementy po położeniu podkładu na razie tylko od wewnątrz Muszę przyznać, że konwersja jest bardzo wdzięczna. Wszystko pasuje jak ulał, a na dodatek można sobie (jeśli ktoś potrzebuje _ nie był bym sobą ) jeszcze dodatkowo zwaloryzować Ja pokusiłem się o przerobienie wlotu powietrza tego pomiędzy silnikami, i drobna kosmetyka obrabia się to jak marzenie ... ech szkoda że wszystkie modele się tak nie składają czysta robota zarówno HB jak i Bilmodel za przykład jak można to sobie spasować pokażę model, który się trzyma tylko na spasowanych elementach, bez żadnych taśm czy kleju Stwierdzam że naprawdę zgrabny maluch z tej Kaniuchny :( szkoda tylko że tak niedoceniony wiatraczek Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Fajniuchno jest-podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 No świetnie to wygląda Widzę, że zdecydowałeś się na ścięcie wycieraczki, na co ja się zdecydować nie mogłem ze strachu przed zniszczeniem szybki ;P A wyjątkowo szpetna jest w HB... Czy dobrze widzę, że drugich drzwi nie wycinałeś? Tak BTW - drzwi z Parta pasują do HB. Prawe są nieco większe ale przy otwartych różnicy nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 No świetnie to wygląda Widzę, że zdecydowałeś się na ścięcie wycieraczki, na co ja się zdecydować nie mogłem ze strachu przed zniszczeniem szybki ;P A wyjątkowo szpetna jest w HB... Czy dobrze widzę, że drugich drzwi nie wycinałeś? Tak BTW - drzwi z Parta pasują do HB. Prawe są nieco większe ale przy otwartych różnicy nie widać. Z wycieraczką nie miałem problemu, poza tym kania ma dwie i trzeba było dorobić- lepiej od razu dwie. Za to z owiewką po wycięciu drzwi już niestety tak, jest ze strasznie kruchego tworzywa i już mi się dwa razy połamała :( kutwa... Co zaś się tyczy pozostałych drzwi to chcę ją zrobić w takim układzie jak na tym zdjęciu i tak jak pisałem wcześniej nie chcę w nią pakować żadnych blaszek :( konwersja, scratch i to wszystko. Ten model jest dla mnie też poligonem doświadczalnym, kilka pomysłów na proste techniki chcę na nim przećwiczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Wycieraczke to ja po prostu zrobię podobną z drugiej strony plus zamaskowanie drucianą. Powinno być w miarę OK. Się zobaczy. Plastik owszem kruchy ale łatwo się skleja. Mogę Cię pocieszyć, że drzwi po prawej stronie są o wiele gorsze bo po wycięciu pozostaje cieniuchna listwa z 2 otworami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Wycieraczke to ja po prostu zrobię podobną z drugiej strony plus zamaskowanie drucianą. Powinno być w miarę OK. Się zobaczy. Plastik owszem kruchy ale łatwo się skleja. Mogę Cię pocieszyć, że drzwi po prawej stronie są o wiele gorsze bo po wycięciu pozostaje cieniuchna listwa z 2 otworami... ja zrobię, ja zrobię ... a gdzie? ja się pytam miałeś pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Siedzi człowiek w Karkonoszach z rodziną to nie ma jak pokazać BTW Dzięki Sławkowi zaoszczędziłem wcxzoraj 2 cenne godziny ze swojego życia!!!!!! Na komórce akurat mam zdjęcia drzwi to wrzucam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 A to warsztatu waść nie prowadzisz? :( ale drzwi ładne powiedz jakich farb używasz? A poza tym to miłego wypoczynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Dziś nie wiele :( Po porannej katastrofie w której połamałem sobie kabinkę HB i odleciała część nosowa (plastikowa) z zestawu Bilmodelu :( wszystko się rozpadło... ... i gdy już posklejałem wszystkie elementy połamanej kabiny i dorobiłem reflektory dziobowe, chciałem sobie przemyć element rozcieńczalnikiem Wamodu i tu UWAGA !!! okazuje się że plastik wchodzi w reakcję z rozcieńczalnikiem i na moich oczach element przestał istnieć :( tylko kropelka żywicy którą producent wlewa w nosek w celu usztywnienia, spadła mi na stół... posłałem wiązankę kwiatów Polskich pod adresem kabinki Ale już wiem przynajmniej, co autor konwersji miał na myśli dając aż trzy noski (2 vacu+ 1 plastik) Nic to, jak mawiała pierwsza szabla Rzeczy Pospolitej i dorobiłem nową i po złożeniu tak oto dzień minął - ku chwale cyjanoakrylatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2014 Trochę pracowity ten weekend był Musiałem stworzyć świat i to w jeden dzień Ale powracając do dłubania, to już tapicerki wewnętrzne do kabiny towarowej (różowo brzoskwiniowe) i udało mi się przetestować sposób zrobienia tablicy, jakie to małe... troszkę nie ostre zdjęcia, gdyż tryb makro dał ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Września 2014 Autor Share Napisano 16 Września 2014 Sorki za obsuwy w relacji :( strasznie zapracowany okres ale już wracam do robótek (przed tymi co się dopytywali kajam się uniżenie poprawę obiecując ) na dniach postaram się coś wrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 Wreszcie udało się co nieco czasu uskubać i trochę w kadłubie podłubać niestety tapicer spartolił sprawę i podsufitka do wymiany Foteliki ( mam za grube paluchy Tu już z pasami i monitorem kamerki, jak również dorobione orczyki coby się lepiej latało (widocznie Chińczycy nie używają) i wreszcie zamknięty kadłubek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Działaj działaj.fajnie to wygląda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad444 Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Fajnie ci idzie. Podobają mi się te twoje Miniaturki, dałbyś jakieś zdjęcie porównawcze wielkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Cieszę się że się komuś podoba Fajnie ci idzie. Podobają mi się te twoje Miniaturki, dałbyś jakieś zdjęcie porównawcze wielkości niestety już zamknięty kadłub a nie zrobiłem żadnego porównania :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 To zrób porównanie całego kadłuba .........a wogóle to się przestraszyłem,że będziesz zmieniał rzeczywiście tą podsufitkę ............działaj pan dalej,bo czekam na sklejoną już bryłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 To zrób porównanie całego kadłuba .........a wogóle to się przestraszyłem,że będziesz zmieniał rzeczywiście tą podsufitkę ............działaj pan dalej,bo czekam na sklejoną już bryłę Mówisz i masz i właśnie do mnie dotarło że Kania nie ma tych "chrap" na zadku i dawaj piłować ... takie wstępne pomazanie :( poległem na oszkleniu, nie żebym nie czytał o kabinkach HB :( coś na nie podziałało że są paskudne i jedna pękła :( cóż pierwsze starcie z HB i te cholerne krawędzie surfacera :( ma ktoś może na to sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Września 2014 Autor Share Napisano 30 Września 2014 Zapomniałbym :( masz Sławku swoje porównanie porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 No, super Świetna robota! Widzę, że wybrałeś starszą wersję z brązowymi fotelami. To teraz będzie niezła zabawa z badziewiami na zewnątrz ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Października 2014 Autor Share Napisano 1 Października 2014 skoro ty zrobiłeś U020 to mnie pozostała G020 a te obicia, to piloci sobie z tego co pamiętam sami wymienili to nie ma znaczenia wariant ale są też różnice w malowaniu, choćby te czarne pola przy wydechach U020 tego nie miała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Fajniuchno ci to wyszło....no super naprawde i kolorek fajnie dobrałeś .....narobiłes mi smaka na Kanię,ale poczekam na tą z Aeroplastu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Października 2014 Autor Share Napisano 1 Października 2014 Fajniuchno ci to wyszło....no super naprawde i kolorek fajnie dobrałeś .....narobiłes mi smaka na Kanię,ale poczekam na tą z Aeroplastu Tak, tak wiem minimum 1/48 Myślę że w Twoim, czy Flachy wykonaniu to będzie naprawdę śliczny model Kaniuchna jest bardzo wdzięcznym wiatrakiem Co do robótek ręcznych, to troszkę "zwaloryzowałem" konwersję BILMODEL'A strasznie mnie korciło zrobić tą kratkę na "czole" i troszkę zmieniłem sposób mocowania tu nad kabiną, nieco inaczej niż sugeruje producent ale jestem pod wrażeniem jak to wszystko ładnie pasuje do siebie Cóż muszę się przyznać że to moje pierwsze doświadczenia z żywicą, i jestem zachwycony jak to się ładnie obrabia. Kolorek to niestety też nie moja zasługa, tylko dedykowany przez producenta zarąbiste są te farbki cud miód i orzeszki dokładnie to co Flacha pisał, toćka w toćke Od osoby która robi takie modele jak Ty, usłyszeć że Jej się podoba Miłe, czuję się zmotywowany No, super Świetna robota!Widzę, że wybrałeś starszą wersję z brązowymi fotelami. To teraz będzie niezła zabawa z badziewiami na zewnątrz ;P Oj będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 No właśnie się zastanawiałem czy te fotele szare były jeszcze na U020 ;) W sumie mi wyszło, że były ale do końca nie jestem pewien... Co do konwersji - dla mnie rewelacja - wielki szacun dla Tomka, że ją zrobił i jak ją zrobił - łącznie z onitowaniem do którego kilka osób a priori miało zastrzeżenia, a bez którego osłony silnika wyglądały by łyso w porównaniu z kadłubem, który jest onitowany przez producenta. No i widać, że ta konwersja pasuje do HB. Grzesiek - twoje posunięcie ze spasowaniem przodu-góry było bardzo dobre - dużo lepiej wygląda to u Ciebie niż u mnie Na zdjęciu przed malowaniem można zobaczyć, że to łączenie tak czy siak jest lekko widoczne - umieszczenie tego łączenia na styku białego i niebieskiego - super pomysł! Ja za chwilę wrzucę swojego na MW to będziesz mógł go spkojnie zjechać i wyciągnąć wnioski z moich błędów na niedaleką przyszłość ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi