Maciek92 Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Czy modele w skali 1:144 (dragon, revell, academy) mają mniej więcej taką samą wielkość jak myśliwce z II wojny światowej w skali 1:72 Coraz częściej spoglądam na modele jetów w skali 1:144 z powodu małej ilości miejsca na przechowywanie po sklejeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin84 Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 no wiesz spojrz jakie maja wymiary w 1:72 ja ci powiem ze w 1:144 zalezy co chcesz sklejac bowiem wojskowe to tak od 10 do 15 cm, a pasazerskie to od 20paru do 50 cm oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Maciek92 z własnej praktyki wiem, że niektóre modele samolotów większych takich jak bombowce czy transportowce a także śmigłowców transportowych swoją wielkością dorównują albo nawet przewyższają niektóre modele w skali 1/72. Weźmy takiego B-2 albo B-52, są to modele, których rozpiętość płata albo wysokość są większe niż np Spitfire'a w 72. Mam kilka takich modeli w swojej kolekcji i mam porównanie. A pomysł z rozpoczęciem prac nad 144 jest całkiem trafny i cenny szczególnie jak się nie ma gdzie przechowywać modeli większych gabarytowo np z powodu ciasnego mieszkania. Poza tym te modele mają swój urok i to całkiem inna jakość niż to co prezentowały modele w skali 1/144 produkowane niegdyś przez PZW Plastyk. to są teraz modele a nie wyroby modelopodobne. Często mają wnętrza kabin odwzorowane (np revellowski B-52 czy B-2) a także luki bombowe, rampy załadunkowe czy też wnęki podwoziowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 Wielkie dzięki koledzy, o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Ja mam coś takiego teraz na warsztacie: http://www.modelarstwo.koszalin.pl/galerie/mig-23/mig-23.jpg Mig-23 z Academy 1:144. Ma jednak sporo uproszczeń, zrezygnowałem z podwieszania belek z uzbrojeniem, bo były to straszne cudeńka i jakoś nie w skali. Ale model bryłę ma poprawną i wygląda sympatycznie. A że postanowiłem zrobić coś w rodzaju dioramki ze schronohangarem to ta skala wydała mi się lepsza niż 1:72. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 Całkiem fajny ten twój Mig. A wnętrza kabiny to on nie miał Jeszcze jedno pytanko: Kogo modele (revell, academy, dragon) mają podstawowe szczegóły, wnętrze kabiny i przystępną cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Kogo modele (revell, academy, dragon) mają podstawowe szczegóły, wnętrze kabiny i przystępną cenę To wszystko zależy od samego modelu. Na przykład Revellowski B-2, który zrobiłem (na forum jest gdzieś galeria), ma wszystkie najważniejsze szczegóły. Ale model ten jest większy, niż na przykład Spitfire w 1:72. Natomaist bywają także modele, które są bardzo uproszczone. Jednakże ogólnie rzec można, że Revell przykłada dużą wagę do szczegółów, nawet w skali 1:144 (którą ostatnio bardzo polubiłem i chyba będę w niej działał najwięcej). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Trzy przykłady tego co można zdziałać w 1/144: FM-2 Wildcat Grumman E-2C Hawkeye F-14A Tomcat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Trzy przykłady tego co można zdziałać w 1/144:FM-2 Wildcat Grumman E-2C Hawkeye F-14A Tomcat Tego jest dużo, dużo więcej. Według mnie (choć inni mogą być innego zdania), z wielu modeli Revella można zrobić coś całkiem przyzwoitego... Jak już wcześniej wspomniałem, postanowiłem objąć skalę 1:144 jako moją skalę wiodącą... Tak przy okazji znalazłem link do galerii mojego B-2 w skali 1:144: LINK Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Całkiem fajny ten twój Mig. A wnętrza kabiny to on nie miał Wnętrza kabiny w modelu Academy nie ma... Tam nie ma miejsca na kabinę Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Mig-23 z Academy 1:144. A że postanowiłem zrobić coś w rodzaju dioramki ze schronohangarem to ta skala wydała mi się lepsza niż 1:72. - Wojtku "23" juz zrobiona >?< Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Prawie Pawle... Teraz wróciła do łask "suczka" 1:48, która na półce przeleżała już z ponad rok Ale Miga zrobię przy okazji Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 http://aircraftresourcecenter.com/Gal5/4301-4400/gal4395_F-5_Wauters/gal4395.htm http://ike.vivian.jp/HTML/Photos/2007_SHS/P144_5th/index.htm#1 Kilka przykładów tego co można wycisnąć z tej skali. Edit: Jeśli to już było to bardzo przepraszam, nie pamiętam skąd mam linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Jestem pod ogromnym wrażeniem tych maleństw w 144. Niczym nie odbiegają od modeli w innych skalach. Super sprawa! projekt 144 super niesamowite!!!! Śliczne i słodkie maleństwa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Maciek92 nowsze modele Revella w 144 mają już wnętrza kabin. Przykładem takich właśnie modeli są np Northop F-5E Tiger II, Northop B-2A, Boeing B-52, Saab-Jas39A Grippen, Northop YF-23, YF-22, Lockheed F-104 G Starfighter, i sporo innych. Z Academy jak dobrze pamiętam podstawowe wnętrze kabiny załogi miał B-24J Liberator oraz Avro Lancaster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 18 Listopada 2007 Share Napisano 18 Listopada 2007 Maciek92 nowsze modele Revella w 144 mają już wnętrza kabin. Przykładem takich właśnie modeli są np Northop F-5E Tiger II, Northop B-2A, Boeing B-52, Saab-Jas39A Grippen, Northop YF-23, YF-22, Lockheed F-104 G Starfighter, i sporo innych. Z Academy jak dobrze pamiętam podstawowe wnętrze kabiny załogi miał B-24J Liberator oraz Avro Lancaster. A tu masz porównanie Migów-29A w skali 1/72 i 1/144 (Italeri i Revell). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi