Skocz do zawartości

Modele w skali 1:144

Maciek92

Rekomendowane odpowiedzi

Czy modele w skali 1:144 (dragon, revell, academy) mają mniej więcej taką samą wielkość jak myśliwce z II wojny światowej w skali 1:72

Coraz częściej spoglądam na modele jetów w skali 1:144 z powodu małej ilości miejsca na przechowywanie po sklejeniu

Maciek92 z własnej praktyki wiem, że niektóre modele samolotów większych takich jak bombowce czy transportowce a także śmigłowców transportowych swoją wielkością dorównują albo nawet przewyższają niektóre modele w skali 1/72. Weźmy takiego B-2 albo B-52, są to modele, których rozpiętość płata albo wysokość są większe niż np Spitfire'a w 72. Mam kilka takich modeli w swojej kolekcji i mam porównanie. A pomysł z rozpoczęciem prac nad 144 jest całkiem trafny i cenny szczególnie jak się nie ma gdzie przechowywać modeli większych gabarytowo np z powodu ciasnego mieszkania. Poza tym te modele mają swój urok i to całkiem inna jakość niż to co prezentowały modele w skali 1/144 produkowane niegdyś przez PZW Plastyk. to są teraz modele a nie wyroby modelopodobne. Często mają wnętrza kabin odwzorowane (np revellowski B-52 czy B-2) a także luki bombowe, rampy załadunkowe czy też wnęki podwoziowe.

Ja mam coś takiego teraz na warsztacie:

http://www.modelarstwo.koszalin.pl/galerie/mig-23/mig-23.jpg

Mig-23 z Academy 1:144. Ma jednak sporo uproszczeń, zrezygnowałem z podwieszania belek z uzbrojeniem, bo były to straszne cudeńka i jakoś nie w skali. Ale model bryłę ma poprawną i wygląda sympatycznie. A że postanowiłem zrobić coś w rodzaju dioramki ze schronohangarem to ta skala wydała mi się lepsza niż 1:72.

Pozdrawiam

sokol

Kogo modele (revell, academy, dragon) mają podstawowe szczegóły, wnętrze kabiny i przystępną cenę
To wszystko zależy od samego modelu. Na przykład Revellowski B-2, który zrobiłem (na forum jest gdzieś galeria), ma wszystkie najważniejsze szczegóły. Ale model ten jest większy, niż na przykład Spitfire w 1:72. Natomaist bywają także modele, które są bardzo uproszczone. Jednakże ogólnie rzec można, że Revell przykłada dużą wagę do szczegółów, nawet w skali 1:144 (którą ostatnio bardzo polubiłem i chyba będę w niej działał najwięcej).

Pozdrawiam

Trzy przykłady tego co można zdziałać w 1/144:

FM-2 Wildcat

Grumman E-2C Hawkeye

F-14A Tomcat

Trzy przykłady tego co można zdziałać w 1/144:

FM-2 Wildcat

Grumman E-2C Hawkeye

F-14A Tomcat

Tego jest dużo, dużo więcej. Według mnie (choć inni mogą być innego zdania), z wielu modeli Revella można zrobić coś całkiem przyzwoitego... Jak już wcześniej wspomniałem, postanowiłem objąć skalę 1:144 jako moją skalę wiodącą...

Tak przy okazji znalazłem link do galerii mojego B-2 w skali 1:144: LINK

Pozdrawiam

• 4 weeks later...

http://aircraftresourcecenter.com/Gal5/4301-4400/gal4395_F-5_Wauters/gal4395.htm

http://ike.vivian.jp/HTML/Photos/2007_SHS/P144_5th/index.htm#1

Kilka przykładów tego co można wycisnąć z tej skali.

Edit: Jeśli to już było to bardzo przepraszam, nie pamiętam skąd mam linki.

Jestem pod ogromnym wrażeniem tych maleństw w 144. Niczym nie odbiegają od modeli w innych skalach. Super sprawa! projekt 144 super niesamowite!!!! Śliczne i słodkie maleństwa!

Maciek92 nowsze modele Revella w 144 mają już wnętrza kabin. Przykładem takich właśnie modeli są np Northop F-5E Tiger II, Northop B-2A, Boeing B-52, Saab-Jas39A Grippen, Northop YF-23, YF-22, Lockheed F-104 G Starfighter, i sporo innych. Z Academy jak dobrze pamiętam podstawowe wnętrze kabiny załogi miał B-24J Liberator oraz Avro Lancaster.

Maciek92 nowsze modele Revella w 144 mają już wnętrza kabin. Przykładem takich właśnie modeli są np Northop F-5E Tiger II, Northop B-2A, Boeing B-52, Saab-Jas39A Grippen, Northop YF-23, YF-22, Lockheed F-104 G Starfighter, i sporo innych. Z Academy jak dobrze pamiętam podstawowe wnętrze kabiny załogi miał B-24J Liberator oraz Avro Lancaster.

dscn4058nz4.th.jpg

dscn4059up9.th.jpg

A tu masz porównanie Migów-29A w skali 1/72 i 1/144 (Italeri i Revell).

dscn3950cq9.th.jpg

dscn3942is2.th.jpg

dscn3949hf2.th.jpg

dscn3952xg0.th.jpg