Skocz do zawartości

Chevy SSR Revell 1/25

Messer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już od jakiegoś czasu pracuję nad w/w modelem. Nie wrzucałem wcześniej warsztatu, gdyż jest to model robiony " z doskoku" - co za tym idzie przerwy w relacji były by długie. Jednakże na dzień dzisiejszy zostało już relatywnie niewiele do zrobienia.

Zabrałem się za silnik. Jest bardzo fajnie przemyślany, bogaty w detale, dzięki czemu cieszy oko w konfiguracji "prosto z pudła". Kolory to moja fanaberia, mocny wash dla podkreślenia detali.

silnik.jpg

silnik1.jpg

silnik3.jpg

silnik2.jpg

silnik4.jpg

Następnie zabrałem się za tylny most. Drążki poszły w pomarańcz, a dekielek mostu obkleiłem folią BMF:

IMG_1421.jpg

IMG_1421.jpg

Kolejnym krokiem było podwozie. Tu szału nie ma - narazie sama baza:

IMG_1423.jpg

Wnętrze wymalowałem w odcieniach beżu, z dość mocnym cieniowaniem foteli i delikatniejszym cieniowaniem deski i boczków drzwiowych:

IMG_1416.jpg

IMG_1417.jpg

IMG_1426.jpg

IMG_1425.jpg

IMG_1424.jpg

No i wreszcie karoseria. Malowana jak zwykle u mnie Vallejo. Drewno malowane w dwóch kolorkach, słoje malowane prostą metodą "zozciapierzonego" pędzla i czarnej farby. Felgi na zdjęciu będą docelowe, tyle że w chromie.

IMG_1409.jpg

IMG_1411.jpg

IMG_1413.jpg

Na koniec kilka zdjątek silnika w komorze ( jeszcze nie malowanej ):

IMG_1419.jpg

IMG_1418.jpg

Wszystkie elementy w modelu są złożone luzem, bez klejenia - stąd przesunięcia. Podobnie malowanie wymaga retuszy.

Pozdrawiam

Messer

Jak zawsze coś nowego i rzadko spotykanego. To "drewno" na karoserii wygląda świetnie. Na początku pomyslałem, ze to jakaś okelina czy coś. Wnętrze eleganckie, nic nie przesadzone . Wloty na desce mi się bardzo podobają. Nic tylko czekać na aktualizacje.

Dzięki Panowie

Coś tam się dzieje - kasta po pierwszej warstwie bezbarwnego. Kolorek niebieski wymaga ponownego malowania - złośliwe wyszły przebarwienia...

IMG_1440.jpg

IMG_1439.jpg

IMG_1438.jpg

IMG_1437.jpg

IMG_1436.jpg

Pozdrawiam

Messer

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Temat nie umarł, coś tam się zaczyna dziać - powoli

Karoseria dostała finalną ilość bezbarwnego. Maska i tylny zderzak już wypolerowane ( zderzak do retuszy), natomiast cała kasta czeka na polerkę. Podmaszcze też już zrobione - BMF + czarny matt Vallejo. Progi przyłożone na sucho.

ssr.jpg

ssr1.jpg

ssr2.jpg

ssr3.jpg

ssr4.jpg

ssr5.jpg

ssr6.jpg

Pozdrawiam

Messer

• 3 weeks later...

Witam,

Powoli zbliżam się do końca. Karoseria na stałe zamocowana na ramie, zawieszenie z kołami też.

W sumie pozostały najciekawsze detale do zrobienia, takie jak kable i osprzęt w silniku ( już część jest ), pasy bezpieczeństwa, rejestracje, loga oraz lusterka i wydech.

Tak to się prezentuje na dzień dzisiejszy:

prawie.jpg

prawie1.jpg

prawie2.jpg

prawie5.jpg

prawie4.jpg

prawie3.jpg

Pozdrawiam

Messer

No powiem, że dobrze wygląda. Kilka rzeczy stylistycznych mi średnio odpowiada, ale to już spawa mojego gustu. Podoba mi się ogólnie kolorystyka drewna i samej karoserii. Czekam na finał .

• 2 weeks later...