Mateusz87 Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Witam Na początek coś o mnie jestem Mateusz lat 27 z Poznania Nie zbudowałem jeszcze żadnego modelu chciał bym dopiero zacząć to fajna i zarazem trudna zabawe wiec prosze o pomoc tak naprawde nie wiem od czego zacząć na poczatek nie chcial bym na zatrudnego modelu sobie wybrac wiec myslalem o modelu samolotu F16 w skali 1:48 wydaje mi sie on dosc łatwy na początk lecz tak naprawde nie mam pojecia w firmach modelarskich zarówno produkujących modele jaki i akcesoria do modeli farby kleje itp. myslałem nad farbami firmy PACTRA sa stosunkowo tanie i maja duża palete kolorów a nad reszta nie mam pojecia z góry dziekuje za pomoc POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaackDanieLs Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 witam.tez jestem początkujacym modelarzem i mam juz za soba mig-29 su-22 i p-51D mustang teraz sie przymierzam do kolejnego miga-29 bo juz mam troche wprawy i wiem juz co zrobic zeby nie porobic takich błędów jak na początku. i tu mowa jest o skali oczywiscie 1:72 a taka ponieważ 1:48 to jest ciut za trudna jeszcze tym bardziej Tobie odradzam niestety tym bardziej jak jeszcze nic nie sklejałes to proponuje od mniejszej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz87 Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 czesc dzieki za poradę myslałem na skalą 1:48 ponieważ sa troszke większe elementy wiec bedzie je łatwiej je sklejac tylko tak jak mówisz bedzie trudniejszy technicznie a jakich farb używasz kleju itp na poczatek kazda informacja jest cenna można gdzieś podejrzeć twoje pierwsze modele jeszcze raz dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Skala 1/48 będzie na pewno trudniejsza do pomalowania pędzlem. Jak rozumiem nie zamierzasz na razie inwestować w aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaackDanieLs Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 ja na razie nie przeznaczam wiekszej kwoty niz 30zl na model i nie maluje,najpierw chce sie nauczyc sklejac a malowanie potem. i jak ja zaczne juz malowac to spróbuje na jakims tanim modelu do 20zl z allegro zeby potem nie zalowac ze cos nie wyszlo itp. a teraz kupuje mig-29 moje cudenko nie wiem czemu ale ja innego modelu i samolotu w rzeczywistości nie widze po za nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz87 Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 haha zakochany w MIG-u ja tak myslalem 50-70 zl i chcial bym pomalowac to napewno najgorsze jest to ze im wiecej czytam na ten temat tym wiecej bym chciał zobaczymy co z tego wyjdzie nic na siłe najwarzniejsza jest zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryn3k Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 haha zakochany w MIG-u ja tak myslalem 50-70 zl i chcial bym pomalowac to napewno najgorsze jest to ze im wiecej czytam na ten temat tym wiecej bym chciał zobaczymy co z tego wyjdzie nic na siłe najwarzniejsza jest zabawa Bardzo słusznie, że chcesz od razu malować, nie rozumiem jaki ma sens sklejanie plastikowego modelu i nie malowanie go chociażby pędzlem w kilku podstawowych kolorach. Ja tam też po kilkunastu latach zacząłem coś tam lepić, nadal uważam się za mocno początkującego, ale tutaj bez praktyki niczego się nie osiągnie. Czytanie poradników i oglądanie filmików to jedno, ale w rzeczywistości tak pięknie nie jest ;) No ale trzeba dążyć, żeby było chociaż w miarę przyzwoicie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DelPustaco Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Witam Na początek coś o mnie jestem Mateusz lat 27 z Poznania Nie zbudowałem jeszcze żadnego modelu chciał bym dopiero zacząć to fajna i zarazem trudna zabawe wiec prosze o pomoc tak naprawde nie wiem od czego zacząć na poczatek nie chcial bym na zatrudnego modelu sobie wybrac wiec myslalem o modelu samolotu F16 w skali 1:48 wydaje mi sie on dosc łatwy na początk lecz tak naprawde nie mam pojecia w firmach modelarskich zarówno produkujących modele jaki i akcesoria do modeli farby kleje itp. myslałem nad farbami firmy PACTRA sa stosunkowo tanie i maja duża palete kolorów a nad reszta nie mam pojecia z góry dziekuje za pomoc POZDRAWIAM Witaj Mateusz! moja rada jest krótka: grzeb do znudzenia w forum, czytaj poradniki, relacje z budów modeli, oglądaj galerie. Ja sklejałem modele od dziecka, potem miałem dłuugą przerwę a teraz powoli zabieram się do reaktywacji i po kilku tygodniach na forum stwierdziłem, że jestem amatorem. Niemniej nie poddaję się i powoli, małymi krokami organizuję niezbędne wyposażenie. pozdrawiam i życzę powodzenia Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Ja proponuje zacząć od poczytania forum i pobuszowania po youtube. Na pierwszy model nie wybierajcie tylko nic z plastyka czy mastercraftu. Szkoda czasu i szpachli. Nowe wypusty Airfix czy messery z ICM, dobrze spasowane i niedrogie modele na początek, aby zacząć zabawę. Podstawowe narzędzia lepiej kupić w super/hiper markecie niż w modelarskim.(tu mi się pewnie oberwie od właścicieli sklepów, ale niestety np. obcążki do wycinania elementów z ramek identycznie tną te za 8 zł z marketu, jak te z np. z italeri za 40 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 dwa razy to samo się wysłało. sorry proszę usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz87 Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 tak chce odrazu malowac i starac sie robic z godnie z orginałem lecz wiem ze to bedzie dalekie od rzeczywistości ale jak to mowia nie spier... to sie nie nauczysz nie chce też jakis drogich narzędzi podctawowe mi wystacza bo jak to mówia wiecej sprzętu niz talentu a co do szpachli czytałem na ten temat i zastanawiam sie czy umiał bym to użyć nawet jak zrobie najwieksze gówno a pewnie tak bedzie to i tak wrzucę zdiecia do galerii zebyscie troche pokrytykowali zebym wiedział na co zwrócić uwage przy nastepnych modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 tto i tak wrzucę zdiecia do galerii zebyscie troche pokrytykowali zebym wiedział na co zwrócić uwage przy nastepnych modelach Lepiej załóż warsztat, to na pewno ktoś na bieżąco podpowie co źle robisz lub co trzeba poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz87 Napisano 12 Września 2014 Autor Share Napisano 12 Września 2014 a jak założyć ten warszta bo za bardzo nie wiem jak to zrobic jestem na forum dopiero od dwóch dni i nie ogarniam wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DelPustaco Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 a jak założyć ten warszta bo za bardzo nie wiem jak to zrobic jestem na forum dopiero od dwóch dni i nie ogarniam wszystkiego jeśli zamierzasz budować samolot to wchodzisz do działu "samoloty i śmigłowce" do zakładki "warsztat" i zakładasz nowy temat w tytule najlepiej moim zdaniem umieścić nazwę samolotu i skalę + coś w rodzaju "pomóżcie" "help" czyli ogólnie naprowadzające ludzi na udzielanie wskazówek przy budowie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz87 Napisano 20 Września 2014 Autor Share Napisano 20 Września 2014 w takim razie dziekuje za pomoc i czas zaczac zabawe padlo na model Su-S37 w skali 1:72 firmy hooby boss zobaczymy co z tego wyjdzie napewno sie pochwale jak ukacze model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DelPustaco Napisano 20 Września 2014 Share Napisano 20 Września 2014 Mateusz nie w tym rzecz. Warsztat jest po to żeby relacjonować budowę modelu i uzyskać pomoc, porady od doświadczonych kolegów. Wrzucając fotke z ukończonego modelu niewiele się wnosi a i za późno już wtedy na ewentualne poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz87 Napisano 26 Września 2014 Autor Share Napisano 26 Września 2014 jeszcze jedno pytanie jak dodawac zdiecia do warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Każdy ma konto w innym miejscu, ja z uwagi na to że posiadam smartfona i musiałem do uzytkowania jego założyć konto ns gmailu skorzystałem z opcji własnie w tym portalu, wchodze w picasaweb i tam wrzucam moje zdjecia, pozniej po wejsciu w zdjęcie wciskam prawy przycisk myszy "kopiuj adres obrazka" i gotowe, oczywiscie jesli robie zdjecie aparatem musisz pamietac aby chociazby w paincie zmienic rozdzielczosc na 800x600 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DelPustaco Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Rucek czemu akurat 800x600? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Tak czytałem, że taka rozdzielczość najlepsza na forum i tak robie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Lepsza na forum to 1024x768. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DelPustaco Napisano 3 Października 2014 Share Napisano 3 Października 2014 Czy lepsza rozdzielczość z jakichś powodów jest nie wskazana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Października 2014 Share Napisano 3 Października 2014 Tak, bo się forum rozjeżdża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi