Tomek Mroczkowski Napisano 28 Września 2014 Share Napisano 28 Września 2014 Przedstawiam na pewno większości znaną ładowarkę kołową polskiej firmy Bumar Fadroma Ł200. Krótka historia tej maszyny: Nie wiem dokładnie od kiedy jest ona w obecnej firmie, ale minimum 15 lat, "babunia", bo takie imię dostała, sama w sobie z oryginału zapewne ma już niewiele, jednak pracowała w ciężkich warunkach żwirowni we Fromborku napełniając w swojej karierze tysiące Kamazów i innych wywrotek. Obecnie nie ma już tak strategicznych zadań, wykonuje lżejsze prace bo i sił po prostu jej brak. Jednak stale jest doceniana za prostotę i wielofunkcyjność. Na zdjęciach przy okazji budowy sieci wodociągowej na osiedlu Niewiastowo Niestety strona picasa2html zakończyła swoją działalność dlatego podrzucam link do albumu (w zdjęciu) nawiasem, nie wiem czy kogokolwiek to zainteresuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farciarz Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Owszem, przyjemnie mi popatrzeć i powspominać. W końcu lat 70-tych XX w. pracowałem na Ł-200. Ma charakterystyczny mały promień skrętu, jest szybka i przyjemna w obsłudze - dzięki za foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 30 Września 2014 Share Napisano 30 Września 2014 Kvltowa maszyna! Nawiasem pisząc: za konstrukcje cywilne z PRLu w 1:35 dałbym sie posiekać! (marzenia scietej glowy...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi