Chwat Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Witam, Zacząłem kleić Merkavkę w 1:72 od Revell'a. Wybrałem ten model jako pierwszy po prawie (albo ponad, na pewno długiej) 5-letniej przerwie od modelowania. Prace są już dość zaawansowane, gąsienice właśnie schną i czekają na podkład i malowanie. Moje zasadnicze pytanie: jak ją "zwashować"? Nie chciałbym jej po prostu pokurzyć tylko pobawić się już w ambitniejszy weathering. Farby olejne, efekt kurzu w załomach, może jakieś odpryski? Produkty MIGa bardzo mnie ciekawią. Prosiłbym też o instrukcje jak wykonać dany efekt. Czekam na Wasze porady PS. Jeżeli fotki są za duże, wybaczcie. Szukam jakiegoś sensownego serwera co by je powrzucać Pozdrawiam Maciej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Nie wiem jak te techniki mają się w 1/72, ale w 1/35 to najłatwiej użyć gotowego washa np. Mig, AK. Potem jakąś biedronka z farb olejnych. Najlepiej poczekaj aż jakiś fachman z twojej skali coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 Techniki brudzenia takie same trzeba po prostu wyczuć. Co do Washa to zaglądnij do działu jak to zrobić i jak pokazać - tajniki modelarstwa znajdziesz tam 32 strony na temat tej techniki. Mam tylko pytanie model jest z Revell-a czyli powinien mieć gąsienice z odcinków prostych i ogniwek, skoro tak to jak teraz założysz gąsienicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 16 Października 2014 Autor Share Napisano 16 Października 2014 Spokojnie złożony na sucho ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 powinieneś spróbować kiedyś skleić zawieszenie i je wtedy pomalować, jest wygodniej ułożyć gąsienicę na wcześniejszym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Października 2014 Share Napisano 16 Października 2014 bądź przygotowany na to, że po pracy farbami olejnymi model zrobi się ciemniejszy, na tym etapie warto by go było jeszcze rozjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 17 Października 2014 Autor Share Napisano 17 Października 2014 Jak na razie myślałem nad tymi dwoma specyfikami: 1. http://www.m-zone.pl/light-dust.html 2. http://www.m-zone.pl/nato-camouflages-wash.html Tylko nie wiem czy mógłbym użyć dwóch jednocześnie. Ciemny w linie podziału i piasek na wystające nity, krawędzie itp. Czy np. użyć tylko piasku i zapuścić również linie podziałowe, kurz wchodzi wszędzie jednak. Jakieś porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 30 Października 2014 Autor Share Napisano 30 Października 2014 Po lekkiej przerwie (wężyk od aero pękł) Prace poszły na przód. Gąsienice sklejone, pomalowane i na swoim miejscu. Warstwa błyszczącej pactry i kalki. Fotki na szybko tabletem. Następne: -Wash MIGa, US Modern Desert Vehicles, czy jakoś tak. -Pigmenty na pancerz. -Coś z gąsienicami zrobię, ale muszę jeszcze pomyśleć co i jak. -Ogólne kurzenie. Pozdrawiam Maciej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi