krzysiek1990rtk Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 wczoraj zamówiłem bismarcka od revella w skali 1:700 http://www.mojehobby.pl/products/BISMARCK-1859793.html przed chwilą natrafiłem na blaszki przeznaczone do modelu dragona http://www.mojehobby.pl/products/Bismarck-DRA.html da się to łatwo dopasować czy czeka mnie dużo pracy? opłaca się do modelu za 90 złotych dokupywać blaszki za 50 złotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 Przejrzyj sobie wątek Seby. To był Dragon z Eduardem. Wyszedł z tego świetny model. Blachy Eduarda są wg mnie za grube do tej skali generalnie. Lepszy zestaw ma Voyager. Czy 50 zlotych za blaszki do modelu za 90 to duzo...? To bardzo zależy od tego jak dokładny i zwaloryzowany model chcesz zbudować. Czasem może się okazać, że 150 zł to za mało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 19 Października 2014 Autor Share Napisano 19 Października 2014 postanowiłem że jednak bez blaszek. po pierwsze dodatkowe koszta po drugie za dużo pracy przy przeróbkach a po trzecie wybrałem ciut zbyt trudny model i trochę czasu zajmie mi składanie. szykujcie sie na warsztat, prawdopodobnie rozpocznę w piątek lub w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 To czy się opłaca to już Twój wybór. Z reguły zastosowane dodatki przekraczają wartość modelu:] Czasami wykonanie modelu w 1:700 może sięgnąć około 1000zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 20 Października 2014 Autor Share Napisano 20 Października 2014 Już zacząłem zabawę kadłub schnie po sklejeniu w sobote ruszam z warsztatem jak ktoś nie może wytrzymać niech zajrzy na facebooka do grupy modelarstwo PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 ja wytrzymam i poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 10 Listopada 2014 Share Napisano 10 Listopada 2014 A czemu zniknoł warsztat, o co chodzi... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 10 Listopada 2014 Autor Share Napisano 10 Listopada 2014 Delikarnie mówiąc lekko się zdenerwowałem i zrzuciłem model z biurka. Przez linię wodną wykonaną z cienkopisa akrylowego wszystko się mazało, zwłaszcza burty a że farba powstała z mieszanki czarnej i szarej ciężko byłoby odtworzyć identyczny odcień (nie zapisałem proporcji). Dodatkowo wiele elementów było malowanych w ramkach i po sklejeniu rozpadało się i na sam koniec nie byłem ogólnie zadowolony Ale dziwnym trafem nie wiem czemu 95 % modelu po upadku jest cała. Elementy porozklejały się a teraz wstępne zniszczenia: Katapulta - na szczęście producent dał 4 - dwie długie i dwie krótkie Śruba - opatrzność czuwa jest jedna w zapasie Podstawka - a w zasadzie to co łączy model z podstawką się wykruszyło. Trzeba będzie ściąć te szyny, kołki zrobić i nawiercać kadłub i podstawkę Przedni maszt - złamał się na pół Radar na przedniej nadbudówce - a w zasadzie to małe gówienko na samej górze, to takie kwadratowe Jeden ster - odłamał się Może za parę tygodni ponowię walkę z bismarckiem ale teraz nie mam na to najmniejszej ochoty. Najgorsze że znowu czeka mnie mycie prawie całego modelu :( I pytanie na przyszłość jak przyklejać pomalowane elementy żeby się nie odklejały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 ...I pytanie na przyszłość jak przyklejać pomalowane elementy żeby się nie odklejały ? Ja czasami skrobnę trochę farby żeby plastik odsłonić. Ale na małych elementach nie ruszam. Kleję je Extra Thinem od Tamki. I raczej się trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Delikarnie mówiąc lekko się zdenerwowałem i zrzuciłem model z biurka. Tak na przyszłość, jak brak weny to spokojnie i bez nerwów odstaw model i za jakiś czas działaj dalej. Czasami bywa że nie idzie, ale rzucanie o podłogę nie jest dobrą techniką budowy modeli... Przez linię wodną wykonaną z cienkopisa akrylowego wszystko się mazało Trochę dziwna metoda... Taśma tamki, przyklejasz równo na górze i dole, malujesz, po wyschnięciu farby za jakiś czas delikatnie odklejasz taśmę i gotowe. Sprawdzona i chyba najlepsza technika... ...I pytanie na przyszłość jak przyklejać pomalowane elementy żeby się nie odklejały ? Ja czasami skrobnę trochę farby żeby plastik odsłonić. Ale na małych elementach nie ruszam. Kleję je Extra Thinem od Tamki. I raczej się trzymają. Też często przyklejam pomalowane elementy i trzyma bez problemu. Lepiej jednak przyklejać na czysty plastik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 Przez linię wodną wykonaną z cienkopisa akrylowego wszystko się mazało Trochę dziwna metoda... Taśma tamki, przyklejasz równo na górze i dole, malujesz, po wyschnięciu farby za jakiś czas delikatnie odklejasz taśmę i gotowe. Sprawdzona i chyba najlepsza technika... Pozdrawiam Taltos sam zasugerowałeś wykonanie linii wodnej z cienkopisu akrylowego jak tylko wspomniałem że mam coś takiego w domu. Dodatkowo skrytykowałeś wykonanie linii z kalkomanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Taltos sam zasugerowałeś wykonanie linii wodnej z cienkopisu akrylowego jak tylko wspomniałem że mam coś takiego w domu. Dodatkowo skrytykowałeś wykonanie linii z kalkomanii Jesteś pewien że to ja, bo parę osób podpowiadało... Pytam bo nigdy mi taka metoda do głowy nie przychodziła. Mogłem co najwyżej zgodzić się iż można spróbować jak wyjdzie. Co do kalkomanii to jak najbardziej się zgadzam, że nie jest to najlepsza metoda dla początkującego. Generalnie nie zawsze polecane techniki sprawdzające się u kogoś, Tobie będą pasowały i wychodziły na bank, trzeba próbować co pasi, a co nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 W temacie kalki jestem zdecydowanym przeciwnikiem. Jednak łatwiej farbą psiknąć po taśmie. Kalak mi już parę razy efekt zepsuły i teraz unikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 11 Listopada 2014 Autor Share Napisano 11 Listopada 2014 w piątek jadę po taśmę tamiyi. Do skali 1:700 lepsza 6 mm czy 10 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 11 Listopada 2014 Share Napisano 11 Listopada 2014 Przydadzą się obie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 12 Listopada 2014 Autor Share Napisano 12 Listopada 2014 i potrzebuje jeszcze szarą farbę, bo posłuchałem się taltosa który doradził a45 od pactry która jest zbyt jasna, a nie mam zamiaru mieszać farb. wg instrukcji powinna być revell grau matt 57, wg przelicznika wychodzi a41 od pactry ale jakoś nie jestem przekonany do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Listopada 2014 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2014 i potrzebuje jeszcze szarą farbę, bo posłuchałem się taltosa który doradził a45 od pactry która jest zbyt jasna, Po raz kolejny w twoim poście wypływa od ciebie żal za propozycje czy sugestie kolegi (bądź co bądź niegłupie) i zaczyna to wyglądać, jakby winę zamieszania na bismarku ponosił właśnie on... Postępując w ten sposób za chwilę możesz zostać z warsztatem bez bratnich dusz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi