Skocz do zawartości

bismarck od revella i blaszki do dragona

krzysiek1990rtk

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj zamówiłem bismarcka od revella w skali 1:700

http://www.mojehobby.pl/products/BISMARCK-1859793.html

przed chwilą natrafiłem na blaszki przeznaczone do modelu dragona

http://www.mojehobby.pl/products/Bismarck-DRA.html

da się to łatwo dopasować czy czeka mnie dużo pracy? opłaca się do modelu za 90 złotych dokupywać blaszki za 50 złotych?

Przejrzyj sobie wątek Seby. To był Dragon z Eduardem. Wyszedł z tego świetny model.

Blachy Eduarda są wg mnie za grube do tej skali generalnie. Lepszy zestaw ma Voyager.

Czy 50 zlotych za blaszki do modelu za 90 to duzo...? To bardzo zależy od tego jak dokładny i zwaloryzowany model chcesz zbudować. Czasem może się okazać, że 150 zł to za mało....

• 3 weeks later...

Delikarnie mówiąc lekko się zdenerwowałem i zrzuciłem model z biurka. Przez linię wodną wykonaną z cienkopisa akrylowego wszystko się mazało, zwłaszcza burty a że farba powstała z mieszanki czarnej i szarej ciężko byłoby odtworzyć identyczny odcień (nie zapisałem proporcji). Dodatkowo wiele elementów było malowanych w ramkach i po sklejeniu rozpadało się i na sam koniec nie byłem ogólnie zadowolony

Ale dziwnym trafem nie wiem czemu 95 % modelu po upadku jest cała. Elementy porozklejały się a teraz wstępne zniszczenia:

Katapulta - na szczęście producent dał 4 - dwie długie i dwie krótkie

Śruba - opatrzność czuwa jest jedna w zapasie

Podstawka - a w zasadzie to co łączy model z podstawką się wykruszyło. Trzeba będzie ściąć te szyny, kołki zrobić i nawiercać kadłub i podstawkę

Przedni maszt - złamał się na pół

Radar na przedniej nadbudówce - a w zasadzie to małe gówienko na samej górze, to takie kwadratowe

Jeden ster - odłamał się

Może za parę tygodni ponowię walkę z bismarckiem ale teraz nie mam na to najmniejszej ochoty. Najgorsze że znowu czeka mnie mycie prawie całego modelu :(

I pytanie na przyszłość jak przyklejać pomalowane elementy żeby się nie odklejały ?

Delikarnie mówiąc lekko się zdenerwowałem i zrzuciłem model z biurka.

Tak na przyszłość, jak brak weny to spokojnie i bez nerwów odstaw model i za jakiś czas działaj dalej.

Czasami bywa że nie idzie, ale rzucanie o podłogę nie jest dobrą techniką budowy modeli...

Przez linię wodną wykonaną z cienkopisa akrylowego wszystko się mazało

Trochę dziwna metoda... Taśma tamki, przyklejasz równo na górze i dole, malujesz, po wyschnięciu farby

za jakiś czas delikatnie odklejasz taśmę i gotowe. Sprawdzona i chyba najlepsza technika...

...I pytanie na przyszłość jak przyklejać pomalowane elementy żeby się nie odklejały ?

Ja czasami skrobnę trochę farby żeby plastik odsłonić. Ale na małych elementach nie ruszam. Kleję je Extra Thinem od Tamki. I raczej się trzymają.

Też często przyklejam pomalowane elementy i trzyma bez problemu. Lepiej jednak przyklejać na czysty plastik.

Pozdrawiam

Przez linię wodną wykonaną z cienkopisa akrylowego wszystko się mazało

Trochę dziwna metoda... Taśma tamki, przyklejasz równo na górze i dole, malujesz, po wyschnięciu farby

za jakiś czas delikatnie odklejasz taśmę i gotowe. Sprawdzona i chyba najlepsza technika...

Pozdrawiam

Taltos sam zasugerowałeś wykonanie linii wodnej z cienkopisu akrylowego jak tylko wspomniałem że mam coś takiego w domu. Dodatkowo skrytykowałeś wykonanie linii z kalkomanii

Taltos sam zasugerowałeś wykonanie linii wodnej z cienkopisu akrylowego jak tylko wspomniałem że mam coś takiego w domu. Dodatkowo skrytykowałeś wykonanie linii z kalkomanii

Jesteś pewien że to ja, bo parę osób podpowiadało... Pytam bo nigdy mi taka metoda do głowy nie przychodziła.

Mogłem co najwyżej zgodzić się iż można spróbować jak wyjdzie. Co do kalkomanii to jak najbardziej się zgadzam,

że nie jest to najlepsza metoda dla początkującego. Generalnie nie zawsze polecane techniki sprawdzające się u

kogoś, Tobie będą pasowały i wychodziły na bank, trzeba próbować co pasi, a co nie.

Pozdrawiam

i potrzebuje jeszcze szarą farbę, bo posłuchałem się taltosa który doradził a45 od pactry która jest zbyt jasna, a nie mam zamiaru mieszać farb. wg instrukcji powinna być revell grau matt 57, wg przelicznika wychodzi a41 od pactry ale jakoś nie jestem przekonany do koloru

• Super Moderator
i potrzebuje jeszcze szarą farbę, bo posłuchałem się taltosa który doradził a45 od pactry która jest zbyt jasna,
Po raz kolejny w twoim poście wypływa od ciebie żal za propozycje czy sugestie kolegi (bądź co bądź niegłupie) i zaczyna to wyglądać, jakby winę zamieszania na bismarku ponosił właśnie on... Postępując w ten sposób za chwilę możesz zostać z warsztatem bez bratnich dusz....