Paluchtomcio Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Cześć Czy jest jakaś różnica w robieniu washa między wklęsłymi a wypukłymi liniami podziałow? Wklęsłe ja robie tak że maluje model sidoluxem następnie zapuszczam washa olejnego(van gogh i white spirit) w linie wklęsłe, czekam pół godziny i potem patyczkami zanurzanymi w white spirit ścieram tam gdzie nie chce brudu. Czy podobnie się robi z wypukłymi? Kleje model airfixa 1:48 Hurricana mk. I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 tam gdzie nie chce brudu. Zacznijmy od tego że łosz to nie brud, tylko ma symulować światłocienie. Z wypukłymi liniami może nie wyjść. Chłopaki sklejający na forum vintage, radzili sobie z tym tematem zaczerniając linie ołówkiem lub robiąc mocniejszy preshading. Popatrz na forum warsztaty Bannego, on sporo tego natłukł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 29 Października 2014 Autor Share Napisano 29 Października 2014 Właśnie spróbowałem tradycyjną techniką. Wyszło, hmm... tak sobie.. Raczej nie wyszły te "światłocienie". Popatrze na forum warsztaty które mi radzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 29 Października 2014 Share Napisano 29 Października 2014 Przepraszam że się tu wtrącam ale washing to nie jest "brudzenie"?? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Wash to jest technika polegająca na wpuszczaniu w szeroko pojęte zakamarki modelu rozcieńczonej ciemnej farby. Zastosowanie techniki, czyli brudzenie, światłocienie, czy co kto tam jeszcze wymyśli, zależy już od modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 acha dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi