kowal76 Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Mam mały problem. Skleiłem kadłub w modelu i na następny dzień po środku statecznika pionowego zrobiły się zapadliny. Plastik zrobił się w tym miejscu jak guma. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło. Używam kleju Tamiya i nałożyłem go z umiarem tak jak zawsze. Myślę jednak, że klej roztopił plastik. Mam w związku z tym pytanie czy plastik w tym miejscu zrobi się twardy po kilku dniach ?. Czy może muszę coś innego wykombinować ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Jeśli to faktycznie klej to teoretycznie powinien odparować w ciągu kilku-kilkunastu dni pozostawiając lekko zdeformowaną, ale suchą powierzchnię, którą uda się wypełnić szpachlówką. Mamy sezon grzewczy, więc możesz przyśpieszyć proces kładąc model koło kaloryfera (tylko nie bezpośrednio na żeberkach!). Jak po tym czasie objawy nie ustąpią spróbuj wypełnić "dołeczki" mieszanką kleju CA i szpachli (w proporcji 1:1), ale tak z naddatkiem naokoło żeby złapało suche brzegi. Po wyszlifowaniu powinna postać nad rozmiękniętą powierzchnią sucha skorupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 30 Października 2014 Autor Share Napisano 30 Października 2014 Dzięki wielkie za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rose123 Napisano 10 Listopada 2014 Share Napisano 10 Listopada 2014 "dołeczki" mieszanką kleju CA i szpachli (w proporcji 1:1), ale tak z naddatkiem naokoło żeby złapało suche brzegi. Po wyszlifowaniu powinna postać nad rozmiękniętą powierzchnią sucha skorupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi