Drozdek Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Pomalowałem Vallejo, efekt jaki jest taki zostanie, dzisiaj w Castoramie kupiłem deskę jako podstawkę oraz pleksi. Cadillac pomalowany lakierem bezbarwnym i zauważyłem, że karoseria jest chropowata...lecz chyba tak już to zostawię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2014 Kilka zdjęć z dodatkami "chromowanymi" oraz wybrane felgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2014 Cały czas zastanawiam się jak zrobić "ramkę" na pleksi w desce. Stolarz średnio 20-30zł za robotę bo to niestandardowe wymiary i więcej ustawień maszyny niż roboty. Może ktoś z Was podpowiedziałby jak mógłbym własnoręcznie to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Taniej moim zdaniem raczej nie zrobisz jak nie masz stolarskich narzędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Ostatnio robiłem właśnie ramkę do obrazka 40*50. U nas jest sklep dla stolarzy gdzie można kupić surowe listewki drewniane - mi podpasowały te co trzymają szybę w drzwiach. koszty: listewka 2*1,35 (takie dostępne były w tym wzorze) = 4,60 pln sam przycinasz pod katem 45' (ja mam taki przymiar U z naciętymi rowkami pod kątem) i łączysz klejem Wikol = 2,50 pln małe opakowanie następnie marsz do szklarza. koszt : szyba "2" 40*50 około 8 pln pod szybę brystol 1mm za 1,50 pln - wycinasz nożykiem. Wszystko złożone do kupy, zabezpieczone zszywkami . Koszt mi wyszedł ok 16,60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 Doszły nowe możliwości jeśli chodzi o dioramy/gabloty. Mianowicie własnoręcznie wszystko zrobione oraz dwie poniższe na zdjęciach. Gotowy garaż do kupna to trochę pójście na łatwiznę co mi się zbytnio nie podoba ale przeźroczysta gablota z plastikowym spodem oglądałem dzisiaj w sklepie i myślę, że dałoby radę wszystko zmontować oraz namalować przekrój garażu. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Garaż bardzo fajny, gablotka... zależy jak wygląda z bliska, istota sprawy leży w łączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale namalowany na gablocie garaż będzie wyglądał jak namalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 Namalowany miałem na myśli, że ściany i ewentualne drzwi, klamka byłaby przestrzenna, półki doklejone do ścianki, elementy na szafkach takie jak felgi dodatkowe czy inne rzeczy też bym dokleił, jakąś szafkę na narzędzia samodzielnie bym dorobił itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 To może być fajny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 Czyli najlepsza opcja to gotowa gablotka (na rysunku z Ferrari) przerobiona tak jak trochę wyżej napisałem? Bo doczytałem na stronie produktu, że ten pierwszy obrazek (gotowy garaż) to są tylko 4 deski + płyta pilśniowa do sklejenia a wnętrze również samemu trzeba dorobić, więc chyba będzie wtedy więcej roboty niż przy gablocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Gotowych gablot szukaj na mojehobby. Ta ze zdjęcia może być za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 Ta ze zdjęcia jest nawet trochę większa bo miałem ją w rękach oraz jest jeszcze trochę większa do wyboru, po świętach pojadę z modelem i przymierzę do gabloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Ja mam i gablotę, którą kupiłem do mesia i rozpoczętą dioramę robioną od podstaw. Jak dla mnie szkoda na maxa niszczyć gablotę, ja za swoją dałem 46 zl a to akurat na skalę 1:24. Weź teraz wytnij to ładnie, podorabiaj rzeczy, kup resztę materiałów..wg mnie niepotrzebne. Dogadałem się ze stolarzem, dał mi ścinki swoich płyt, pomierzyłem, skręciłem do kupy, kupiłem regips, dociąłem do rozmiarów ścian po skręceniu, igiełką wyskrobałem cegiełki i jazda. Nie musisz się ograniczać co do wielkości, bo to groszowe sprawy. Możesz zawsze pomyśleć nad oświetleniem, podnośnikiem, antresolą. Wbrew pozorom to nie tak dużo roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Gablota już czeka na małe cudeńko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Zakupiłem w sklepie samochodowym pastę do polerowania: a poniżej efekt polerowania (na górze część wypolerowana, na dole sama farba), oczekuję na lakier bezbarwny błyszczący, ponieważ pactra się nie bardzo sprawdziła i po lakierowaniu ponownie wypoleruję całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 30 Grudnia 2014 Share Napisano 30 Grudnia 2014 Lakier wydaje się być mocno ziarnisty, zrób jakąś lepszą fotę i wrzuć. Z daleka w gablocie kozak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Na ostatnim zdjęciu jest bagażnik a z prawej strony taśma maskująca i to na niej widać ziarno ;) na karoserii jest o wiele lepiej ;) Może jeszcze dzisiaj uda mi się wstawki chromowane pomalować i wtedy wrzucę zdjęcia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2014 Cztery farby (3x humbrol oraz 1x vallejo) jako próbki imitacji chromu. Jednak Vallejo (pierwsza z prawej) na żywo wygląda jako największy odpowiednik. Była zastosowana we wcześniejszej próbie malowania, dlatego teraz również ją zastosuję. Najwyżej pomęczę się z malowaniem bo to jedna wielka masakra: nałożenie farby, 2-3 ruchy pędzlem i już zaschnięta a rozcieńczyć się nie da niestety, no ale nikt nie mówił że będzie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Troszkę nie rozumiem, próbujesz sobie na swoim modelu czy to jakieś niepotrzebne elementy? A nie możesz użyć po prostu Alclada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 Powtarzam wcześniejsze posty ponieważ obrazki nagle zniknęły więc poniżej ponowny opis i wstawione zdjęcia (myślę że teraz już nie znikną) Diobeu - popełniłem błąd bo to było na mało widocznej części modelu no ale w sumie to nawet tak nie powinienem tylko na jakiś resztkach. Nie mam jak nabyć Alclada oraz wcześniej już nabyłem inne farby no i pomalowany został i więcej już nie ruszam bo znowu wraz z taśmą maskującą odrywały się małe fragmenty karoserii... A poniżej wcześniejsze posty z nowymi zdjęciami: 1. Zakupiłem w sklepie samochodowym pastę do polerowania: a poniżej efekt polerowania (na górze część wypolerowana, na dole sama farba), oczekuję na lakier bezbarwny błyszczący, ponieważ pactra się nie bardzo sprawdziła i po lakierowaniu ponownie wypoleruję całość 2. Cztery farby (3x humbrol oraz 1x vallejo) jako próbki imitacji chromu. Jednak Vallejo (pierwsza z prawej) na żywo wygląda jako największy odpowiednik. Była zastosowana we wcześniejszej próbie malowania, dlatego teraz również ją zastosuję. Najwyżej pomęczę się z malowaniem bo to jedna wielka masakra: nałożenie farby, 2-3 ruchy pędzlem i już zaschnięta a rozcieńczyć się nie da niestety, no ale nikt nie mówił że będzie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 7 Stycznia 2015 Share Napisano 7 Stycznia 2015 Stary zdjęcia są masakrycznej jakości i naprawdę ciężko się wypowiedzieć / doradzić. Wygląda jak robione aparatem 2MP ze starego siemensa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Temat Cadillaca Eldorado powraca. Mianowicie chodzi dalej o baterię. Na początku myślałem o skrzynce, którą wykonałem własnoręcznie: Jednak zrobiłem inaczej: dziura pod samochodem w podstawce i przełącznik po prawej stronie. Widać na zdjęciu że bateria nadal rzuca się w oczy, więc postanowiłem z kawałka balsy zrobić małą tabliczkę z nazwą modelu. Planuje czarne tło z napisem w jasnym kolorze. Nie mam jakoś wizji tego. Jeśli inną kolorystykę polecacie to byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Widać niedociągnięcia w modelu, coś postaram się poprawić ale cudów jednak nie obiecuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Wiem, że post pod postem ale może wybaczycie. Zastanawiam się nad czcionką. Do wyboru mam te co na zdjęciu: Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 24 Czerwca 2015 Share Napisano 24 Czerwca 2015 1 lub 2, to Twój pierwszy model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi