kashato Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Jako że są święta - jest i czas Dziś poświęciłem 5h na siedzenie w moim kąciku. Myślałem o tych rantach i stwierdziłem że zostaną całe w kolorze. Dziś położyłem podkład na wszystkie części, potem poszedł na to czarny. Miętowym akcentem w środku będzie końcówka gałki. Miała być biała z napisem Nismo ale nie dam rady tego napisać Będzie po prostu miętowa kulka. Dodatkowo miętowe będą także boczki drzwi oraz wstawki na fotelach (środkowe części przednich foteli). Złapałem się także za lampy tylne. Aoshima daje barwione klosze więc nie trzeba ich malować clearami… Tak mi się zdawało. Wg instrukcji należy pomalować srebrnym kolorem miejsce, gdzie nakładany będzie pomarańczowy klosz. Kolor jaki dawał nie odpowiadał mi więc na srebrny położyłem trochę pomarańczowego clearu. Chyba muszę zrobić to jeszcze raz, bo wydaje mi się że kolor jaki wychodzi jest za jasny… Zastanawiam się czy nie położyć na cały klosz smoke'a. Lampy w S15 mają charakterystyczne czarne miejsca: Toteż stwierdziłem że trzeba to zrobić. Użyłem do tego Markera Tamiya XF-1 aczkolwiek jestem średnio zadowolony z efektu, ale tak już zostanie. Sądząc po zapachu to emalia, więc nie wiedziałem czym to najlepiej zmywać. Nieważne, może pod smokiem trochę zniknie. Wszystko co dziś zrobiłem jest na fotkach. Jest też fotka felg - bardzo mi się podoba jak wyszedł kolorek, właśnie takie piano black miało być. Pomalowane elementy zawieszenia, podwozia, wnętrza, podszybie, wycieraczki oraz przednia część udająca grill i siatki. Fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2015 Dziś deska dostała zegary: Pomalowane zostały boczki + oklejony uchwyt folią BMF Black Chrome Dodatkowy wskaźnik, który będzie na słupku dostał kalkę: Kalkę dostała też tablica rej: Felgi dostały 'kapselki' Tarcze hamulcowe dostały blaszki a zaciski - kolor budy Kierownica także dostała kalkę I fotele dostały kolor środkowych wstawek - także kolor budy I tu zaczynają się schody. Wydech - części odlane w podwoziu malowałem flat aluminium od Tamki. Puszkę końcową chciałbym blyszczącą... Zastanawiam się czy malować/oklejać BMFem samą puchę i końcówkę a dalej kawałek rury flat aluminium czy okleić całość. Jak myślicie? Druga sprawa - maskowania na szyby. Aoshima ich nie przewiduje w swoim zestawie, a nie wyobrażam sobie malowania uszczelek od ręki. Macie jakiś domowy sposób aby samemu zrobić takie maski? Czekam na opinie i komentarze, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Jak ja malowałem uszczelki w moim 599 gtb to sam robiłem maski , naklejając paski taśmy tamiya ale u mnie miejsce uszczelek revell zrobił jakby chropowate ,widać było gdzie powinny być . A u ciebie jak jest? Gładka szyba po całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Ładnie deska wyszła. Obwódki nawiewów robią robotę. Detal na kierownicy bardzo ją "ożywił" . Wszystko robione ze smaczkiem, w moim guście, bardzo mi się podoba ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 W kwestii masek na szyby zerknij tutaj: Maski DIY Może Ci spasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 W kwestii masek na szyby zerknij tutaj: Maski DIYMoże Ci spasuje Ciekawy patent. Mozna jeszcze zrobic tak: 1. Naklejasz tasme na szybe i dociskasz mocno 2. Miekkim olowkiem rysujesz po tasmie, ukaze sie rant uszczeki 3. Odklejasz tasme i wycinasz 4. Przyklejasz i malujesz Troche bezpieczniejsza metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Akash bardzo fajny projekt, co do uszczelek to zarowno Coppercat i bahamut24 podają dobre opcje. Bardzo mi się podoba. Będę zaglądał i jak wiesz kibicuję. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2015 Przy następnej okazji to sprawdzę - mam nadzieję, że uda mi się to ogarnąć, bo do tej pory szedłem na łatwiznę i uzywałem albo masek HD albo zestawowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2015 Dzisiejszy update: Wnętrze gotowe, sklejone. Lampy sklejone, doklejony mały przezroczysty klosz: Złożone podwozie, do felg dodane imitacje śrub zrobione farbą Flat Aluminium Tamiya, weathering zestawami Tamiya D oraz Car Chassis, farbą do washowania Tamiya Panel Accent Black Siatka zderzaka - napis NISMO w trakcie tworzenia, brakuje tylko czerwonego O, zrobiony przy pomocy szablonu z zestawu dodatkowego do Z-Tune R34 To tyle. Wydech postanowiłem potraktować proszkiem metalizującym. Pomalowałem 2 warstwy Alclad Gloss Black Base i po wyschnięciu zabieram się do roboty. Robiłem próbę - jest obiecująco. Przednie lampy też są już pomalowane. Kolor żółty. Aktualnie schną, po wyschnięciu zobaczymy czy odcień jest w porządku, jeśli nie to do poprawki, jeśli tak - dostaną klar na wyrównanie powłoki. Pozdrawiam, Akash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 11 Stycznia 2015 Share Napisano 11 Stycznia 2015 Felgi, lampy i podwozie wyszły ładnie. Nie przekonałeś mnie do koloru wnętrza i byłem sceptycznie nastawiony. Teraz jak wnętrze jest gotowe muszę powiedzieć, że pasuje ta kolorystyka i jest super. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Stycznia 2015 Share Napisano 12 Stycznia 2015 Autko fajne i bardzo mi się podoba. Wnętrze super. Tylko ten wydech za bardzo niebieski. Chyba użyłeś zwykłej farby, zamiast transparentnej. Może przyciemnić troszkę farbą "smoke". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2015 Używałem zestawu do weatheringu Car Chassis. Poprawię to, bo też na zdjęciu dopatrzyłem się, że wyszedł bardzo niebieski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 12 Stycznia 2015 Share Napisano 12 Stycznia 2015 Ładnie namalowany napis na siatce do zderzaka, oczka nie zalane . Wnętrze bardzo fajne, ramki od nawiewów są dla mnie the best . Co to za czerwień którą użyłeś do malowania lamp? Wygląda 56 milionów razy lepiej niż clear od pactry. P.s Fajna gałka "nismo" . To jakaś kulka od pistoletu czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2015 Dzięki za miłe słowa! Oczka nie zalane ponieważ malowałem to z aero kilkoma cienkimi warstwami, ramki robiłem narzędziem do nakładania kleju bodajże HobbyDragon - z kulką mniejszą i większą na końcach. Czerwień na lampach jest 'fabryczna' - te elementy były już z czerwonego przezroczystego plastiku, natomiast pomarańczowe klosze były za jasne i pod nimi musiałem maznąć pomarańczowym clearem. Gałka zestawowa Kulka od pistoletu byłaby za duża. Miały być na niej napisy ale nie wyszło by to fajnie bo jest ona naprawdę mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 4 Lutego 2015 Autor Share Napisano 4 Lutego 2015 Mini UP: Zrobiłem przymiarkę ducktaila, który ostatnio kupiłem do GT86 - Rocket Bunny Mały smaczek: Wydech zrobiony proszkiem kosutte ginsan, lepszy efekt niż chrom od Alclada - wg mnie. Jeśli macie jakieś pytania/uwagi - śmiało piszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Ta rura wyszła genialnie Ale "mały smaczek" to kwintesencja tej zabawy (przynajmniej dla mnie) Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 ...Wydech zrobiony proszkiem kosutte ginsan, lepszy efekt niż chrom od Alclada - wg mnie... Jak pisze Coppercat ta rura jest genialnie naturalna i prawdziwa. Możesz dokładniej zdradzić, co to za proszek, skąd go wziąłeś i jak się tym robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Moje zdanie znasz model mega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 4 Lutego 2015 Autor Share Napisano 4 Lutego 2015 ...Wydech zrobiony proszkiem kosutte ginsan, lepszy efekt niż chrom od Alclada - wg mnie... Jak pisze Coppercat ta rura jest genialnie naturalna i prawdziwa. Możesz dokładniej zdradzić, co to za proszek, skąd go wziąłeś i jak się tym robi? Proszek to Kosutte Ginsan. Można go kupić też pod nazwą C1 Metalizer. Malujesz częśc na czarny połysk, bierzesz patyczek/wacik, maczasz w tym proszku i smarujesz. Im lepszy połysk czarnego masz tym lepszy chrom Ci wyjdzie. Proszek bardzo wydajny, słoiczek kosztuje około 60-80 zł, zależy gdzie i kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Nie chciałeś turkusu, a tak ładnie siadło . Jest stylowy agresor. Kluczyk, to najlepsza rzecz przy modelu jaką kiedy kolwiek widziałem. Aż wziąłem model w rękę, zeby sobie wyobrazić jeszcze dokładniej jakie to małe jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Kluczyk jak i cały model meeega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 5 Lutego 2015 Share Napisano 5 Lutego 2015 Tak btw... czekam na temat z gt86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 Nie lubię takich sytuacji. Nie lubię w odniesieniu do hobby używać słowa nareszcie, w końcu... Nie o to chodzi. Ale prostym wykresem mógłbym pokazać jak wzrastała moja frustracja odnośnie tego modelu. Rosła proporcjonalnie do postępów prac. Niby piękny model, ale o wszystkim opowiem jak znajdę chwilę. Niektóre modele trzeba mieć i trzeba się 'przemóc'. Z resztą tak jak napisałem, o wszystkim opowiem, o babolach również, bo jest ich sporo. Tymczasem parę fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi