Skocz do zawartości

Sukhoi SU-27 D "Sea Flanker" 1:72 Italeri Pierwszy w życiu

Vero

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum.

Jak napisałem w temacie, jest to mój pierwszy model w życiu. Długo zastanawiałem się czy wrzucić relację z budowy samemu bez pomocy doświadczonych modelarzy raczej szans nie mam a chciałbym wykonać go jak najlepiej.

Zacznę od zdjęcia mojego "warsztatu"

W skład narzędzi wchodzą

4x pędzle italeri (2x retuszerski okrągły 000 i 2 oraz 2xflat 3 i 0)

4x emalie model master http://www.mojehobby.pl/catalog/Lotnictwo-ZSSR-i-Rosja.html

3x emalie humbrol czarna mat, biała i gun metal (33, 34 i 53)

Rozpuszczalnik i szpachlówka WAMOD

Klej Revella

Cała reszta "różności" zawinięta narzeczonej ;)

d31e5c46b243cc68med.jpg

f376fb855b339cb6med.jpg

Pierwszy dzień to była pełna "ekscytacja" i oczywiście brak wiedzy od czego zacząć chociaż instrukcja leżała przed nosem ;)

Zacząłem tak jak w instrukcji czyli od kokpitu który następnie pomalowałem w kolorze Fulcrum Gray Green. Nie korzystam z tego co proponują w instrukcji ponieważ nie mam tylu farb to pierwsza sprawa a druga po przeglądnięciu wielu zdjęć kokpitów "Suk" ten kolor był bardzo zbliżony. Fotel dostał czarnego humbrola(nie miałem czerwonego). Niestety zdjęć ze składania kokpitu nie posiadam.

Wszystko odstawiłem na noc by dobrze wyschło i zabrałem się do czytania/oglądania poradników zamieszczonych na forum, YT, grupach FB itp itd.

Następnego dnia zabrałem się za sklejenie kadłuba który po sklejeniu wymagał szpachli w okolicach kokpitu. Przy okazji poszła pierwsza warstwa Flanker Medium Blue na górną część kadłuba, skrzydła i gondoli z którymi wyszła mała "draka", mianowicie podczas szukania czegoś wylałem na nie farbę gun metal... Po wytarciu dało to dość ciekawy efekt ;)

6517b752f32e3ec8med.jpg

5cb871908496a9c5med.jpg

Wspomniane wyżej gondole ;)

41a86044f60d4badmed.jpg

Dzień 2

0726ff17457d1503med.jpg

0a438918138a720cmed.jpg

Kolejnym krokiem który poczyniłem było nałożenie kolejnych warstw by doprowadzić "Suke" do stanu oglądalności oraz dodanie skrzydeł

a8d9022712042a7cmed.jpg

Obecnie nałożone są 2 warstwy na górną część kadłuba, jedna część na dolną. Wiele pracy przede mną ale postanowiłem nie śpieszyć się. Jutro będę malował drugi raz dolną część kadłuba, przymocuje stateczniki oraz zamontuje owiewkę kokpitu+ pomaluje przednią część kokpitu na czarno.

I najbardziej aktualne zdjęcia

747268a35aff8e58med.jpg

38cdb0cefaa8c7f2med.jpg

f7357b0fd1663535med.jpg

Spód

1114960a58dbed27med.jpg

2510cc6a4e2c12e1med.jpg

Pozdrawiam ;)

PS. Nie zjedzcie mnie

Wszystko odstawiłem na noc by dobrze wyschło i zabrałem się do czytania/oglądania poradników zamieszczonych na forum, YT, grupach FB itp itd. [...] Wiele pracy przede mną ale postanowiłem nie śpieszyć się.

Chociażby za to, należą ci się gratulacje Jak na pierwszy model to całkiem nieźle

Raczej powinny być wypełnione. Nawet gdy w realu jest tam linia podziału to jest zbyt głęboka w stosunku do innych. Gdy nie jesteś czegoś pewien to najlepiej poszukać zdjęcia maszyny z interesującym Cię fragmentem i będzie jasne ;)

Pozdrawiam

Raczej powinny być wypełnione. Nawet gdy w realu jest tam linia podziału to jest zbyt głęboka w stosunku do innych. Gdy nie jesteś czegoś pewien to najlepiej poszukać zdjęcia maszyny z interesującym Cię fragmentem i będzie jasne ;)

Pozdrawiam

Dzięki wielkie. Przeglądnąłem właśnie zdjęcia "suk". Faktycznie muszę te szczeliny wypełnić szpachlówką. Nic innego nie pozostaje jak wziąć się do roboty.

Cześć. Gratulacje za wybór modelu, Suki to moja ulubiona stajnia. Otóż tak, wloty powietrza masz źle pomalowane, rozumiem brak pewnych kolorów. Zostaw w wewnętrznej stronie barwe Gun Metal, ale początki maźnij na niebiesko. Oczywiście te spody na płatowcu zaszpachluj, góra ma dosyć widoczne miejsce łączenia płatowca do kadłuba, zobaczymy jak to dokończysz kleić. I druga sprawa nie maluj modelu jak nie skończysz kleić, szpachlować itd. Będę zaglądał do tematu. PS z jakiej jednostki będzie maszyna??

zerknij może znajdziesz swoją maszynę: http://chomikuj.pl/smialus/Zdjecia+lotnictwo+wojskowe/Su-27

hmm mam nadzieję, że nie będziesz tego badziewiatego usterzenia kaczki montował??? Nie bardzo pamiętam z jakiej jednostki jest powyższy Su, ale o ile mnie pamięć nie zawodzi albo Kilpyavr, albo Savasleyka. Teraz te Su mieszają, że nie idzie się połapać, a i nowe malowania dają nie wspominając o zmianie kolorystyki numerów burtowych. Kalki masz zestawowe??

Kalki mam zestawowe. Ogólnie idę według instrukcji. Jak pisałem wyżej to mój pierwszy model więc nie będę robił sobie pod górkę chociaż już zrobiłem bo za szybko zacząłem malować.

Jako, że jestem po operacji to też za długo siedzieć nie mogę zrobiłem to co radził mi smialus czyli podmalowałem początek gondoli na kolor bazowy, zaszpachlowałem te szpary po doklejeniu skrzydeł przy okazji martwię się jak ja to usunę bo jak zobaczyłem nałożoną ilość to złapałem się za głowę(człowiek uczy się na błędach), nałożyłem pierwszą warstwę pod owiewkę kokpitu i po znalezieniu zdjęć pomalowałem miejsca w których znajduje silnik.

1a673d733045ad4cmed.jpg

1cca376eef025332med.jpg

Proszę o uwagi/rady i wyrozumiałość

Oczywiście wszystko to są pierwsze warstwy ;). Czekam teraz aż wszystko ładnie wyschnie i jutro z rana wezmę się za to.