Skocz do zawartości

Honda NSR500 - TAMIYA - 1:12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam w Nowym Roku 2015.

Niedawno w Galerii prezentowałem Hondę NSR500 ale w skali 1:6 od Italeri, a już rozpoczynam budowę tego samego motocykla - tym razem w skali 1:12 i od Tamiya. Porównanie jakości obydwu modeli to jak porównywać niebo i ziemię. Jak buduje się ciągle modele dobrych firm (np. Tamiya), to człowiek przyzwyczaja się do jakości i nawet jej nie zauważa. Potem przy budowie czegoś "gorszego" jakościowo trzeba bardzo się namęczyć żeby jakoś to wyszło, a i tak czasami model przypomina jakby był wystrugany z mydła - np. wspomniana Honda 1:6 (chodzi mi tu głównie o "rozlane" szczegóły oraz stopień uproszczeń).

Tym razem NSR-a będzie w barwach Nastro Azzuro z sezonu 2000 - żółto-biało-niebieska.

Budowę i warsztat przewiduję standardowo, bez żadnych "wodotrysków", czyli tak jak już chyba was przyzwyczaiłem - PZP.

Na pierwszy ogień poszedł silnik

_MG_5473_zps2f5ea8e0.jpg

_MG_5474_zps39c9b3f2.jpg

_MG_5475_zpsa69bc75c.jpg

Tym razem nie trzymam się ściśle instrukcji i zamiast kół i tylnego zawieszenie zrobiłem ramę i....

_MG_5477_zps8eb41547.jpg

_MG_5478_zpsec7228fd.jpg

... od razu mogłem te elementy połączyć

_MG_5479_zps423265be.jpg

_MG_5480_zps6132a162.jpg

_MG_5481_zps82a7da9b.jpg

I tak można modele składać.... żadnych problemów i oby tylko był czas...

Napisano

No co jakosci i spasowania czesci w Italeri to sie zgodze w 100%, dlatego tymczasowo wole budowac od podstaw ramy i pozyczac kabiny np. od Emeka - jak dla mnie to definicja modelarstwa po tym zabiegu nabrala innego wymiaru, nie denerwuje sie, czesci sam robie.......Co do Twoich modeli, to nie wiem co pisac, bo w sumie to tak jakbym ogladal cos z fabrycznego katalogu Hondy, niesamowicie realistyczne wykonanie, to samo detale - najwyzsza polka.

Napisano

Czas był więc porobiłem troszkę...

Zmontowałem takie coś...

_MG_5482_zps4cdf8a17.jpg

żeby można było postawić na tym to....

_MG_5483_zps5811f66e.jpg

_MG_5484_zps7d213b0d.jpg

i ostatecznie połączyć z tamtym...

_MG_5485_zps3d12a95b.jpg

_MG_5486_zpsbb808f47.jpg

Brakuje w tym momencie jeszcze drobnych detali wykończeniowych - niektórych śrub (malowanie) i kalek na oponach.

Najważniejsze, że składa się toto, że aż się nie chce przestać.....

Napisano

Samotnego warsztatu ciąg dalszy...

Dzisiaj powstało całe przednie zawieszenie

_MG_5487_zps2945e551.jpg

_MG_5488_zps55fc207d.jpg

Od teraz Honda stoi na własnych kołach

_MG_5489_zps039f0369.jpg

_MG_5490_zpsb6c5df97.jpg

Nie wiem dlaczego ale w tym modelu kalki są WYJĄTKOWO delikatne. Muszą moczyć się bardzo długo żeby odeszły, a po nałożeniu są max. 2 próby na umiejscowienie i dociśnięcie. Potem każda próba poprawki powoduje zniszcznie kalki - po prostu rozpada się na drobne części, Sol tylko przyśpiesza proces degradacji.... . Dlatego też nie ma znaczka na przodzie błotnika, może jak coś zostanie albo znajdę coś innego to zapełnię to miejsce.

Teraz czas na wydechy...

Napisano

U Ciebie powalają dwie rzeczy: jakość roboty i tempo prac.

Jak osiągnąłeś ten wygląd ramy? Domyślam się, że to alclad, a co pod spodem?

Wartałoby zamaskować ten łeb od śruby która robi za ośkę przedniego koła.

Próbowałeś wzmocnić kalki lakierem?

Napisano
...Jak osiągnąłeś ten wygląd ramy? Domyślam się, że to alclad, a co pod spodem?

I tu Cię zadziwię. Rama posiada oryginalny chrom !!! Jego oryginalna warstwa jest na tyle cienka, że wręcz mikroskopijna, w miejscach gdzie trzeba było ją zetrzeć przed przyklejeniem, aż się dziwiłem jak łatwo schodzi po lekkim przeciągnięciu skalpelem. Poza tym ma ten "magiczny" odcień - nie błyszczy się za mocno i nie "zalała" szczegółów. Dlatego nie było najmniejszego sensu pozbywać się oryginalnego chromu. Musiałem tylko dobrze podretuszować miejsca łączenia i klejenia.

Teraz to co udało mi się zrobić.

Dokończyłem układ kierowniczy oraz wszelkie oprzyrządowanie - elektronika, elektryka i wszystkie przewody.

Powstał również układ wydechowy, jednak do jego kompletności brakuje tłumików - będą one założone później bo tak wymaga budowa tego modelu.

No i fotki....

_MG_5494_zpsde62f66f.jpg

_MG_5495_zps2d66a629.jpg

_MG_5496_zpsf08dca53.jpg

_MG_5491_zpsf5c21411.jpg

_MG_5492_zpsdc7ad1d6.jpg

_MG_5493_zpsbedc4506.jpg

Jak widać udało mi się uratować kalkę na tylnym wahaczu... Niestety coraz bliżej końca i momentu kiedy będzie trzeba obklejać panele. Mam coraz większe obawy o efekt końcowy. Myślałem o tym co radził Marak, żeby kalki prze nałożeniem polakierować - wzmocnić je w ten sposób. Boję się jednak czy po takiej operacji będą jeszcze na tyle "elastyczne", żeby dały się ładnie uformować na wszystkich nierównościach... no i czy w ogóle potem odejdą od papierka ?....

Może jakieś sugestie ?

Napisano

...Myślałem o tym co radził Marak, żeby kalki prze nałożeniem polakierować - wzmocnić je w ten sposób. Boję się jednak czy po takiej operacji będą jeszcze na tyle "elastyczne", żeby dały się ładnie uformować na wszystkich nierównościach... no i czy w ogóle potem odejdą od papierka ?....

Może jakieś sugestie ?

O odklejenie się nie martw. Ale z elastycznością może być różnie. Kiedyś wzmacniałem tak stare kalki z Tamiy'i sidoluxem, trochę pomogło.

Potem drukowałem własne kalki na drukarce laserowej i musiałem je obcinać przy samym nadruku co powodowało, że toner odpryskiwał i brzeg był postrzępiony mocno. Sidolux nie do końca pomógł, wiec spróbowałem bezbarwnego akrylowego z Gunze. Efektem było pogorszenie i większe odpryski, bo lakier akrylowy jest sztywny i kruchy. Więc mogę powiedzieć tylko tyle, że sidolux na pewno trochę pomoże. Spróbuj na jakichś kalkach ze złomu, natrysnąć lakier olejny. Olejne są z natury bardziej elastyczne.

Acha, tamte kalki traktowałem potem SET-em i SOL-em. Nie było żadnych złych efektów.

Edit: Na wszelki wypadek, najpierw je zeskanuj. Można spróbować wydrukować je ponownie. Choć nie znalazłem jeszcze wykonawcy do którego bym nie miał zastrzeżeń.

Napisano

Ostatni post w warsztacie.

Model mógłby być już dawno skończony ale cały czas walczyłem z kalkami....

Kalkomania w tym modelu to MASAKRA !!! - istna droga przez mękę. Nie wiedzieć czemu z jednego arkusza kalek różne fragmenty różnie się zachowywały ?!? Jedne dawały się odkleić i położyć w całości, inne rwały się w czasie układania, a jeszcze inne R O Z P A D A Ł Y się już w czasie moczenia !!! Generalnie WSZYSTKIE bardzo ale to bardzo długo się odmaczały.

Mocząc kalkę nigdy nie wiedziałem co mnie czeka i odmawiałem w duchy najpierw wszystkie modlitwy, a potem w zależności co wyszło - dziękowałem niebiosom albo klnąłem na czym świat stoi ....

Najgorsze co mnie spotkało to.... zobaczcie sami

_MG_5502_zpsb260b331.jpg

To był pasek na zadupek - już w czasie moczenia rozpadł się na dziesiątki kawałeczków .

Tam gdzie kalki położyły się fragmentarycznie musiałem robić retusz. Pędzelek 000, lupa, dorobienie odcienia koloru i mozolne odtwarzanie tego co brakuje. Na szczęście po lakierowaniu całość nie rzuca się zbytnio w oczy, a oglądając model z odległości oglądanej jest całkiem znośnie.

Przed końcowym montażem tak wyglądały przygotowane poszczególne osłony

Przednia owiewka

_MG_5497_zps935a2ca4.jpg

Bak

_MG_5499_zps8c0ea86e.jpg

Spodnia osłona

_MG_5500_zpse958a171.jpg

Zadupek

_MG_5501_zpsc01ee800.jpg

Po zmontowaniu, tak prezentuje się gotowa Honda NRS500...

_MG_5503_zps9bf34666.jpg

_MG_5504_zps387c2369.jpg

Teraz już na spokojnie została do zrobienia galeria i... zasłużony odpoczynek. Tak naprawdę wymuszona przerwa. W niedługiej perspektywie czasu czeka mnie przeprowadzka w firmie i będę musiał się dobrze przygotować do przeniesienia swoich modeli, tak aby obyło się bez strat. Potem trzeba będzie się jakoś zainstalować i będzie można tworzyć dalej...

Jako następny model planuję Hondę NSR250 od Hasegawy.