rumcajsek Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Witam Za radą @bazylms zakładam warsztat modelu który obecnie składam - E-50 Standardpanzer firmy Trumpeter. Jako że dopiero rozpoczynam przygodę z modelowaniem, jestem otwarty na, a wręcz proszę o wszelkie sugestie, rady, krytykę. W obecnej chwili jestem na etapie składania zawieszenia czołgu - jak widać na zdjęciu: Koło napędowe i koło napinające są już przyklejone, natomiast każda z 3 par kół jezdnych jest tylko nałożona - nie chcę tego kleić dopóki się nie upewnię - chciałbym pomalować mój model, czy jeżeli nałożę zawieszenie z kołami i gąsienice, nie stracę dostępu do burty kadłuba w celu jej pomalowania? (Znaczy się wiadomo, że stracę dostęp do okolic zawieszenia, ale czy tam w zasadzie maluje się modele?) Czy może powinienem założyć i malować na końcu, z założonymi wszystkimi elementami podstawowymi (wieżę i górę kadłuba domyślam się że najlepiej założyć wszystkie włazy, pokrywy etc., ale przed założeniem dodatków w stylu liny holownicze, skrzynki z narzędziami i inne dodatki, tak?). Zaznaczam, że posiadam jedynie farby, nie mam aerografu. Dodatkowo gąsienice: Gąsienice są gumowe, jednoczęściowe. Czy mogę je kleić klejem do modeli? (teoretycznie jest to klej "do plastiku", klej "Mr. Cement"). Dodatkowo, jak montować gąsienice w czołgu - czy najpierw je zakleić w pierścień, a potem zakładać na zamontowane już zawieszenie, czy wpierw zamontować, a potem dopiero skleić? W zasadzie to przymierzając bez zamontowanych kół jezdnych wydaje się, że po zaklejeniu wciąż wystarczy luzu, żeby gąsienice nałożyć na koła. Zakładam również, że gąsienice należy dokleić do kół po założeniu? Ukończyłem klejenie tylnej płyty pancerza - to jak do tej pory największe wyzwanie (najwięcej malutkich części do doklejania) - w tej chwili wygląda tak (jeszcze nie montuję w kadłubie): Na razie to tyle, w miarę postępu pracy dorzucę dalsze zdjęcia. Pozdrawiam rumcajsek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Z tego co pamiętam to gąski są za krótkie o 2 ogniwka. Przynajmniej tak było w moim E-75, a widzę że wanna i cały kadłub ten sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajsek Napisano 13 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2015 Faktycznie, tu też za krótkie - przymierzyłem na zamocowane koła.. I cóż z tym fantem można począć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Można je troszkę naciągnąć w ciepłej wodzie. Ja jednak improwizowałem i dałem dwa ogniwka z Tygrysa w miejscu niewidocznym, pod błotnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajsek Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 Zdaje się, że te gąsienice są wręcz przystosowane do tego, żeby je rozciągać wedle woli - rozciągnąłem bez problemu, dziękuję. Znasz się może z kolei na przycinaniu gąsienic? Wygląda na to, że jedną gąsienicę rozciągnąłem aż za bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Oj niestety moje doświadczenie z gumisiami to właśnie te od E-75 i od pantery w 1/35 ( tych 2 modeli z gumisiami w 1/72 nie liczę, bo to dawne dzieje i do dziś King Tiger na nich lewituje...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajsek Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 Albo te gąsienice są do niczego, albo ja nie potrafię ich poprawnie zamontować. Chyba po prostu zrobię ten czołg w koncepcji "zniszczony w bitwie" z zerwanymi gąsienicami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajsek Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 Czołg już zaczyna wyglądać jak czołg - irytującym jest fakt, że niektóre części nie chcą do siebie pasować - np. osłona peryskopów kierowcy i radiooperatora są za małe żeby je nałożyć... Stwierdziłem że gąsienice zamontuję pod koniec - ze względu na to, że i tak je zepsułem, pierwszą rozciągając zbyt mocno, a drugą próbując zgrzewać zapalniczką - niestety zbyt mocno podgrzałem i guma się stopiła i zrobił się glut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Zawsze możesz spróbować zaoszczędzić trochę kasy i kupić Friule ATL-37. Z nimi to naprawde będzie elegancko wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Tyko uważaj bo jak już raz kupisz Friule to już innych nie będziesz chciał używać (one strasznie uzależniają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi