Nelfariel Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 Witam ;) Po ladnych kilku latach (9-10) postanowiłem powrócić do modelarstwa. Na pierwszy rzut padł North American Mustang IV 1/72 od Airfixa. Warsztat kompletuję na bieżąco i myśle, że na takie starter kity jest już ok. Pierwsze moje pytanie dotyczy samej ww. Firmy Airfix. Czy warto kompletować farby tej firmy? Mam na myśli sytuacje gdy chciałbym kupować od nich modele i od razu puszki z farbą. Czy moze lepiej "przelecieć" kilka zestawów startowych i zająć sie lepszymi firmami? Drugie pytanie: Czy papiery ścierne ze znaczkami Tamiya oraz innych firm modelarskich znacząco różnią sie jakością od papierów dostępnych w sklepach budowlanych itp? 3: zakupiłem szpachlówkę od Humbrola. Czy konieczne jest nakładanie podkładu po niej? 4: kiedy zdecydować się na zakup aerografu? To narazie tyle. Liczę na wyrozumiałość jesli pytania okażą się banalne :P Mieszkam w UK więc rady ludzi mających dostęp do sklepów tutaj i wiadomości na temat dostępnego asortymentu na wyspach będą bardzo pomocne Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 1. Airfix nie robi swoich farb, w tych malutkich pojemniczkach w starter kitach sa akrylowe Humbrole. 2. Nie zauwazylem roznicy. 3. Podklad po szpachlowaniu ulatwia ocene jakosci wyszlifowania. 4. Mysle, ze wtedy kiedy bedziesz przekonany, ze hobby wciagnie Cie znowu na dobre ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nelfariel Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2015 Chodzilo mi o Humbrole, przepraszam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 Wszystkie farby maja swoje wady i zalety, sporo ludzi na forum poleca Vallejo, Gunze, ja uzywam Tamiyi i AK, bardzo wyczerpujacy przewodnik znajdziesz tutaj: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=16360 Tak naprawde, to wiekszosc wiodacych marek na pewno Cie nie zawiedzie. Ja jedynie polece akryle a nie emalie, mniej smrodu, latwiej wszystko wyczyscic, szybciej schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 co do farb to na początek wystarczy pactra- można ją rozcieńczać zwykłą wodą lub wódką. Co do innych farb to trzeba je rozcieńczać dedykowanym rozcieńczalnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nelfariel Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2015 Temat rozcieńczania farb już przelecialem jakis czas temu ;) Ogólnie chciałem "przyczepić" sie do jednej marki z bardzo prostego powodu: nie mam gdzie trzymac nie wiadomo jakiej ilosci roznych farb, dedykowanych substancji do ich rozcienczania itp :P Wybór prawdopodobnie padnie na Tamiye ze wzgledu na jakosc i dostepna oferte modeli ale jeszcze zobaczymy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Stycznia 2015 Share Napisano 22 Stycznia 2015 Temat rozcieńczania farb już przelecialem jakis czas temu ;) Ogólnie chciałem "przyczepić" sie do jednej marki z bardzo prostego powodu: nie mam gdzie trzymac nie wiadomo jakiej ilosci roznych farb, dedykowanych substancji do ich rozcienczania itp :P Wybór prawdopodobnie padnie na Tamiye ze wzgledu na jakosc i dostepna oferte modeli ale jeszcze zobaczymy ;) Wlasnie ja tez tak myslalem... jednak paleta Tamiyi wcale nie jest taka duza jakby sie wydawalo... juz z niektorymi najprostszymi kolorami typu drewno czy rdza jest problem. Wydaje mi sie, ze lepiej korzystajac z doswiadczen kolegow wybrac z kazdej marki co najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nelfariel Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Ogrom dostepnych opcji przytłacza ;) Czasem mysle, ze lepiej zaczac samotnie bez porad i powoli dochodzic samemu do odpowiednich wnioskow :P No ale co zrobic, dostepnosc informacji oraz prostota komunikacji zamiast pomagac czasem wrecz przeszkadza :P Bedzie dobrze, byle do celu nie patrzac na przeciwnosci ;))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Hej. Tamiya najlepiej rozcieńcza się Leveling Thinnerem Gunze. A skoro będziesz miał już Leveling Thinner, to bez dodatkowych kosztów możesz używać również Gunze C. (przy leveling thinnerze zalety H, czyli brak zapachu, znikają). Te dwa rodzaje wystarczą Ci chyba w zupełności, a z malowania będziesz bardzo zadowolony. Po malowaniu można czyścić aero acetonem czy nitro. Pzdr Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Hej. Tamiya najlepiej rozcieńcza się Leveling Thinnerem Gunze. A skoro będziesz miał już Leveling Thinner, to bez dodatkowych kosztów możesz używać również Gunze C. (przy leveling thinnerze zalety H, czyli brak zapachu, znikają). Te dwa rodzaje wystarczą Ci chyba w zupełności, a z malowania będziesz bardzo zadowolony. Po malowaniu można czyścić aero acetonem czy nitro. Pzdr Adam Tak, jak najbardziej, ale kolega nie ma aero. A do malowania pędzlem Gunze nie są zbyt dobre. O wiele przyjemniej maluje się akrylowym MM, czy Pactrą. Wiem, bo po super pozytywnych doswiadczeniach z Gunze przy malowaniu aero, nakupowałem tych farb, aby mieć tylko jeden rodzaj i zrezygnować z Pactry. Teraz klnę ile wlezie. Przy pędzlu wracam do Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Natomiast do malowania pędzlem i wykańczania modelu polecałbym Vallejo. Ich paleta jest przeogromna i słyszałem, że ich seria "Air" jest podobno rewelacyjna. Ale jeszcze sam osobiście nie próbowałem. Wydaje mi sie, ze seria Air jest tylko do aero i nie nadaje sie pod pedzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Wydaje Ci się . Vallejo Air są doskonałe do pędzla , za to są jedne z najgorszych do aero . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Tak, jak najbardziej, ale kolega nie ma aero. A to nie doczytałem A do malowania pędzlem Gunze nie są zbyt dobre. O wiele przyjemniej maluje się akrylowym MM, czy Pactrą. Podpisuję się pod tym rękami i nogami. Gunze do pędzla się nie nadają. Moim zdaniem jednak do pędzla znacznie lepsze od Gunze i Pactry są Vallejo rozcieńczane np wódką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Wydaje Ci się . Vallejo Air są doskonałe do pędzla , za to są jedne z najgorszych do aero . Opieram sie na tym co pisze Vallejo: Model Air is a range of liquid acrylic colours developed especially for airbrush techniques. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 To oprzyj się na doświadczeniu , a nie na tym co pisze Vallejo . Zresztą dotyczy to pozostałych marek farb, które się nie nazywają Gunze albo Tamiya i ewentualnie tych z których da się zrobić przyzwoitą farbę rozcieńczając je Gunzowym thinerem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 To oprzyj się na doświadczeniu , a nie na tym co pisze Vallejo . Zresztą dotyczy to pozostałych marek farb, które się nie nazywają Gunze albo Tamiya i ewentualnie tych z których da się zrobić przyzwoitą farbę rozcieńczając je Gunzowym thinerem . Czytalem o tym, ze podobno Tamiya zyskuje na jakosci rozcienczona Gunzowym thinerem... ale traci jednoczesnie glowna zalete akryli czyli brak smrodu... a ja wole malowac niesmierdzaca Tamiya w domu niz lepiej kryjaca ale smierdzaca Tamiya w ogrodzie... szczegolnie w styczniu :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Wydaje Ci się . Vallejo Air są doskonałe do pędzla , za to są jedne z najgorszych do aero . A w czym jeśli można wiedzieć są "gorsze" od innych farb do aerografu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Zyskuje , ale akurat to zły przykład - Tamka daje radę również doskonale na dedykowanym rozcieńczalniku . Jeżeli zapach/opary to argument - to się zgadzam i rozumiem .Nie każdy też ma warunki , żeby sobie swobodnie smrodzić . Ale niestety - albo się smrodzi i mikstury te maja olbrzymi potencjał , albo się nie smrodzi i maluje gównianymi farbami , z którymi aero średnio na 30 sekund malowania zatyka się dwa razy co wyklucza kompletnie używania fajnych technik malarskich - chociażby preszajdingów , przenikających się transparentnych warstw farby , wykonywania zróżnicowania powierzchni już na etapie malowania , czy malowania precyzyjnych skomplikowanych kamuflaży z ręki . Jednym słowem wszystkich technik , które wykonuje się pracując na niskim ciśnieniu i minimalnaych otwarciach dyszy . Nie ma takiej możliwości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nelfariel Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Co do zapachu nie mam zadnych sprzeciwow zeby smierdzialo :P Ach te czasy kiedy mama wchodzila do pokoju i wyzywala mnie od cpunow i klejomanow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Nelfariel Moja rada jest taka . Wybierz sobie model jaki chcesz zbudować . Poprzeglądaj sobie warsztaty i galerie . Zobacz czyje prace podobają Ci się i pytaj wtedy autora . Trzymaj się jego wskazówek - wtedy nie zgłupiejesz i na pewno coś z tego wyjdzie . W przeciwnym razie dostaniesz zyliard cennych porad z których dowiesz się , że najlepsze są najgorsze farby bo są najtańsze , albo żebyś zamiast markowych produktów robił sobie łosza z czernidła do butów , a pigmenty z zestruganych kredek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nelfariel Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Ogolnie rzecz biorac pewne przyzwyczajenia pozostaly i to glownie na nich opieram swoja prace. Poprostu na częsc spraw chce rzucic okiem modelarzy "tych" czasow ;) Bedzie ok, kazda rada cenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi