Coppercat Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 Maski do naświetlania robiłem oczywiście na drukarce. Jest jakiś inny sposób ? Rozrusznik będzie jeszcze "naginany" przy montażu do bagażnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Maski do naświetlania robiłem oczywiście na drukarce. Jest jakiś inny sposób ? Żadna drukarka nie daje dobrej czerni i ostrej kreski. Matryce trzeba naświetlić na filmie. Wpisz w Googlach "naświetlarnia offsetowa" w Twojej okolicy. Potem patrz która naświetla jeszcze na filmach, bo coraz częściej robi się od razu gotowe płyty drukarskie (tzw. CTP) pomijając etap filmów. Problemem może być to, że standardowa klisza ma wymiar 50 x 70 cm i kosztuje ok. 40 zł. Jeśli nie zgodzą się zrobić małego skrawka, daj znać to załatwię Ci u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 Super Sprawdzę, co mogę zrobić u siebie i dam znać. Mam zaprzyjaźnioną drukarnię. Wie, że oni robią takie rzeczy. Nie wiem tylko, czy robią to we własnym zakresie, czy zlecają na zewnątrz. Dzięki wielkie za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Laserowy wydruk na kalce technicznej powinien bez problemu dac zadowalajace efekty, film to chyba jednak przerost formy nad trescia w sytuacji kiedy jest to po prostu czern, bez zadnych rastrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 Robiłem właśnie wydruk laserem (2400 dpi) na folii. Wydruk wyglądał (tzw. gołym okiem) na przyzwoity, ale blaszki wyszły "rozmyte". Może przyczyna leży gdzie indziej niż w jakości wydruku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Jestem pewien, ze w czym innym lezy problem, ale to juz musialby sie wypowiedziec ktos robiacy fototrawionki. Szukalbym przyczyny w samym procesie trawienia lub moze naswietlania? Stosowalem plyty robione z wydrukow laserowych w druku offsetowym bez problemow (oczywiscie wydruki stricte czarno-biale, bez rastrow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 OK. Dzięki ami za rady Spróbuję ogarnąć temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) To się jeszcze trochę "pomądrze". Nie robiłem fototrawionek, więc wcale nie muszę mieć racji, ale ponad 20 lat siedziałem w matrycach fotopolimerowych, gdzie zasada jest ta sama. Zaczynałem od druku na papierze kredowym, potem byłe specjalne papiery do naświetleń, potem drogie folie, potem wymyślono, że znacznie tańsze kalki lepiej przyjmują toner, aż w końcu zaczęła się era naświetlarek laserowych. O jakości filmu świadczy tzw. gęstość optyczna, która ma bezpośredni wpływ na czerń i kontrast wydruku. Standardowo z naświetlarki =4,0 a niektórzy osiągają ponad 5,0. Na starej drukarce laserowej udało mi się kiedyś uzyskać gęstość 1,7. Nowe drukarki są o wiele gorsze, bo producenci poszli w kierunku szybkości druku kosztem jakości i densynometr nawet nie potrafi zmierzyć gęstości. (Coppercat, obejrzyj te kalki pod światło zobczysz jak przebijają dziury). Jak się ma to do naświetlania. Przykładowo fotopolimery na kliszy z naświetlarki trzeba było naświetlać w granicach 70-90 sek. Natomiast z kalki ten czas wynosił 4,2-4,4 sek. Naświetlając 5 sek, fotopolimer był prześwietlony i wyglądał ja Twoje blaszki. Dlatego sugeruję jednak wykonanie porządnych klisz tak by mieć pewność, że to nie jest powód złej jakości. Oczywiście klisze (czy kalki) należy wykonać w odbiciu lustrzanym tak by emulsja była przyłożona bezpośrednio do trawionej blachy. Do Ami. Ja mam drukarką A3 z której przez lata wypuszczałem kalki do regionalnego tygodnika dwukolorowego, ze zdjęciami, więc oczywiście, że się da, ale w końcu wszyscy zrozumieli, że to nie ta jakość i przeszli na płyty CTP. Edytowane 19 Marca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Coppercat zawsze miło ogląda się Twoją pracę nad modelem, potrafisz z niczego zrobić coś wspaniałego. Także jest z tym modelem niby nie pozorny jakiś tam model a wystarczy trochę magi i wygląda wspaniałe, lecz jest jedną rzecz w nim która mi męczy od jakiegoś czasu.... A mianowicie srebrna listwa idącą na przedniej klapie od znaczna ku dołowi, chyba trochę źle ją za maskowales bo widać jak w jednym miejscu farba jakby spłyneła i źle to wygląda, a wiem że potrafisz to lepiej zrobić, da rade to poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Do Ami. Ja mam drukarką A3 z której przez lata wypuszczałem kalki do regionalnego tygodnika dwukolorowego, ze zdjęciami, więc oczywiście, że się da, ale w końcu wszyscy zrozumieli, że to nie ta jakość i przeszli na płyty CTP. Zdjecia drukowane z CMYK-a to jednak rastry, tu zdecydowanie potrzebny film. Z drugiej strony co do tej gestosci mozesz miec racje, moje doswiadczenia ze swieceniem plyt przy pomocy kalki sa nieco przeterminowane... jakies 15 lat ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) Bardzo mnie cieszy, że wreszcie coś się zadziało w moim wątku warsztatowym. Odnośnie trawienia. Fajnie jest posłuchać kogoś, kto ma doświadczenie. Sam bym nie pomyślał o niektórych rzeczach. Dzięki Marak za wyjaśnienia z zakresu densytometrii. To ma sens Postaram się zlecić wykonanie klisz i wtedy przećwiczyć trawienie. Sushi79: wielkie dzięki za ciepłe słowa. To buduje Na szczęście to co na fotce wygląda na zaciek wcale nim nie jest . To tylko odblask światła. Fotografowanie to moja pięta achillesowa . Muszę nad tym popracować Zapraszam do dalszej dyskusji, bo wtedy wiem, że wątek żyje Dopisane: Dzisiaj walczyłem z osprzętem klapy silnika. Zawiasy, klamka i podpórka. Obecnie wygląda to tak: Pracuję też nad lusterkami. Wewnętrzne wymieniłem, bo nie nadawało się do niczego. Dałem inne, znalezione w złomie. Boczne wymaga trochę pracy. Dokleiłem drucik na obwodzie, potem pomaluję całość i wkleję "szybkę-lusterko" z jakiegoś sticker'a cdn Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 21 Marca 2015 Share Napisano 21 Marca 2015 Pracuję też nad lusterkami. .........i wkleję "szybkę-lusterko" z jakiegoś sticker'a Najprawdopodobniej wpadnę do Koszęcina. Jeśli chcesz podrzucę Ci kawałek folii lustrzanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 21 Marca 2015 Autor Share Napisano 21 Marca 2015 Super Fajnie będzie Cię spotkać w tzw. realu. Którego dnia planujesz przyjechać ? Oczywiście folia bardzo się przyda. Miałem cichą nadzieję, że uda mi sie skończyć Renię przed Koszęcinem. Niestety to mało realne Pojadą więc tylko SLR-Y. I może Aston Martin, jeżeli wykombinuję, jak poprawić siłowniki od maski silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) Aktualizacja: Wkleiłem wnętrze Reni (boczki, deskę rozdzielczą i płytę z pedałami). Teraz można już zajrzeć do środka: Niestety szyby są marnej jakości i niewiele będzie widać efektów mojej mozolnej roboty nad wnętrzem modelu Wkleiłem znaczek na pasie tylnym: Popracowałem też nad bagażnikiem. Zrobione są zawiasy. Zmieniłem trochę koncepcję, bo inaczej nie było możliwości pozycjonowania klapy podczas montażu. Wyszła kolizja zawisów ze schowkiem w desce rozdzielczej i musiałem spory kawałek schowka wyciąć. Na szczęście po włożeniu mapy do schowka nie widać dziury. Za to zawiasy działają wyśmienicie. Wrzuciłem do bagażnika parę bambetli żeby wyglądało bardziej realnie. Wyszło tak: Tyle na teraz .... Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Kawal świetnej roboty , lustrzane arkusze widziałem w jakimś sklepie z częściami jako zestaw naprawczy do lusterek samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 27 Marca 2015 Autor Share Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) Mała aktualizacja. Podjąłem próbę połączenia kasty z podwoziem. Z duszą na ramieniu, bo słyszałem, że różnie z tym bywa w modelach Heller'a. Nie wyszło najgorzej, choć muszę przyznać, że troszkę poprawek będzie. Do usunięcia jest spora (ok. 2 mm) szpara przy tylnym zderzaku. Myślę, że do zrobienia bez większych problemów. Trzeba zwrócić uwagę na położenie tylnych nadkoli, które są integralną częścią boczków wnętrza. Muszą one się "minąć" z dłużycami ramy podwozia. W przeciwnym wypadku złożenie kasty z ramą będzie niemożliwe. Trzeba o tym pomyśleć na etapie wklejania tych boczków wnętrza. Przymiarka wyszła tak: Zostało jeszcze sporo drobiazgów do dorobienia. Jutro mam się spotkać w Koszęcinie z Marak'iem, który zrobił dla mnie klisze do detali PE. Trzymajcie kciuki, żeby trawienie dobrze wyszło . Wtedy Renia dostanie piękne znaczki i logosy. Przy silniku trzeba jeszcze dołożyć filtr powietrza: Weekend spędzę w Koszęcinie, więc warsztat wróci do życia najwcześniej w poniedziałek. Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Fajnie wygląda auto i podoba się , jednak te fotele z imitacją skóry trochę dziwnie wyglądają, jakby te "zagięcia" za wyraźne są i za bardzo przestrzenne . Wydaję mi się ,że powinny być delikatniejsze. Ogólnie gratuluję i czekam na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Ta szpara z tyłu między karoserią a podwoziem - zobacz, czy wew boczek nie klinuje Ci się o obudowę akumulatora i dlatego sprężynuje i odstaje całą podłoga z tyłu. To takie newralgiczne miejsce Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Marca 2015 Autor Share Napisano 28 Marca 2015 Dzięki Tomku za radę . Właśnie strona z akumulatorem stawia opór. Jak wrócę z Koszęcina, to sprawdzę bahamut24: Imitacja skóry jest "płaska". Eksperymentowałem z oświetleniem przy robieniu tych fotek. Mocne boczne światło "wyciągnęło" załamania faktury tapicerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Jacku, jeszcze takie pytanko - masz bardzo ładne przednie światła. Pisałeś, że zestawowe nie nadają się do niczego, ale nie napisałeś jakiej formy albo z czego jest zamiennik? Moje wkleiłem zestawowe i sam się zastanawiam czy ich nie wyrwać bo nie wygląda to dobrze... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Marca 2015 Autor Share Napisano 28 Marca 2015 Lampy są takie: Klosze lamp 6 mm Lepiej by pasowały 5 mm, ale 6-tki też dały radę. Mam jeszcze kilka ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Projekt zmierza ku końcowi Jestem na etapie wyposażania Reni w ostatnie detale i szczegóły. Główne elementy są już na miejscu. Sporym wyzwaniem było zamontowanie filtra powietrza pod maską silnika, ale jakoś się udało. Głównie dzięki nowemu nabytkowi: żywicy fotoutwardzalnej Bondic. Super gadżet - polecam. Problematyczne okazało się wykonanie zawiasów maski silnika. Maska jest wypukła i podczas otwierania musi być lekko unoszona. Inaczej koliduje z nadwoziem i dość grubym znaczkiem na podszybiu. Model jeszcze chropowaty i usmarowany paluchami, ale najważniejsze, że widać koniec prac. Ogólnie jestem zadowolony z efektu (no może za wyjątkiem linii podziału blach). Fotki: Do klapy bagażnika i maski silnika dorobiłem podpórki. Przydały się magnesy "dociągające) maskę i klapę: po złożeniu podpórki magnesy utrzymują ją w tym położeniu. Przybrudziłem troszkę silnik, bo się świecił jak psu ... Szczególnie przewody zapłonowe. Wycieraczki zestawowe nie bardzo mi sie podobały: Po zakończeniu prac czeka mnie najtrudniejsze zadanie: galeria Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Chętnie pomogę z galeria:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Poszła PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Jeszcze tylko tablice rejestracyjne i ...... koniec projektu. Kilka fotek (sam robiłem ) Jak Bóg da, a Timi pomoże, zaproszę Was do galerii (mojej pierwszej) Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi