Skocz do zawartości

Subaru Impreza WRC 1:24

Drozdek

Rekomendowane odpowiedzi

Udało się zdobyć w "spadku" niedokończony model Subaru Impreza firmy Tamiya. Jest jeszcze kilka drobiazgów do przyklejenia, pomalowanie karoserii, kalki na całość no i tyle. W tym modelu elektroniki nie wsadzę bo chyba już nie ma szans na to ze względu na zbyt zaawansowany postęp prac i brak miejsca. Zastanawiam się nad otwartą maską ale jeszcze nie sprawdzałem czy jest taka potrzeba i czy będzie coś do pokazania w silniku ale prawdopodobnie ten pomysł również odpuszczę.

Poniżej kilka fotek ze stanu prac:

1_zps6b732b10.jpg

2_zpsf875727b.jpg

3_zps9db6d077.jpg

4_zpse32c17c9.jpg

5_zps8c9a97bc.jpg

6_zps5a3c4c6f.jpg

7_zps319a8e3c.jpg

8_zpsa7f8ead5.jpg.html

9_zps9f1cbc56.jpg

10_zpsfb43491e.jpg

11_zpsab0cc402.jpg

12_zps36e83406.jpg

13_zps49def8af.jpg

14_zpse3bde475.jpg

15_zps815a769e.jpg

16_zpsc7eca9dd.jpg

17_zpsf62cd008.jpg

18_zpsbb7f794a.jpg

19_zpsc4836592.jpg

A to Tobie udało się dorwać tą subraynkę - spóźniłem się, ale gratuluję

Jakby co mam odlew silnika subaru - gdybyś się jednak zdecydował na na wycinanie maski i robienie komory.

Pozdrawiam

Messer

Myślę, że kwestię silnika możemy rozstrzygnąć na PW

Jak zamontuję silnik to raczej zrezygnuję ze świateł ponieważ wątpię by się oba elementy zmieściły :/

Oglądałem światła i trochę szlifowania oraz zdzierania plastiku by było żeby zrobić otwór przez który światło by się wydostawało. Ale na chwilę obecną na głowie dokończenie U-Boota oraz Musashi czeka na malowanie.

• 1 month later...

Czas coś podłubać przy Imprezie. Skleiłem półkę na książki (czyli spojler) oraz wycieraczki doklejone. Brak aero i długie oczekiwanie na możliwość używania psikawki kusi mnie bym auto już teraz skleił całkowicie bez malowania. Próbowałem pędzlem ale wychodzi tak jak na ostatnim zdjęciu (górna część jest pomalowana-dolna oryginalny kolor odlewu). Dużo jest kalek do niego, które zakryłyby trochę brak malowania. Zamaskowałem również szybę przed malowaniem.

Mam 3 różne pomysły na skończenie:

-przykleić wszystko tak jak jest bez malowania, ewentualnie elementy które można pędzlem;

-przykleić wszystko a później zamaskować kilka elementów lub po psiknięciu pomalować pędzlem na inny kolor (np. antenki);

-poczekać do środy na aero a w tym czasie nudzić się niemiłosiernie (najgorsza możliwość).

20_zpse9lqwa4u.jpg

21_zpscmy62w3c.jpg

22_zps1ohmbb6g.jpg

23_zps7p5hyzzp.jpg

24_zpsim3hgsjh.jpg

• 8 months later...

Aktywowanie wątku po nieco dłuższym czasie oraz mała aktualizacja projektu. Pomalowałem karoserię oraz znalazło się już kilka kalek na niej.

2016-01-02%2023.36.58_zpsrkneytuu.jpg

2016-01-02%2023.37.11_zpscxczqd62.jpg

Więcej zdjęć niebawem!

Niestety mały babol na przedniej szybie spowodowany zmywaczem do paznokci :(

Gdyby nie fakt że jest po zimowym konkursie to bym szybko przerobił na zimową wersje Imprezy

Jak myślicie, lekko zamarzniętą zrobić czy co innego?

12463773_10205203905727491_1909420041_n_zpsasr4wcsr.jpg

Szlifierka z biedronki za stówkę w miarę zdała egzamin z powyższą szybką. Co prawda widać lekkie plamy ale to już spowodowane małym stopieniem plastiku przez działanie zmywacza więc już to zostawiam. Jak dobrze pójdzie to jutro pojawią się kolejne kalki.

Projekt wraz z upływem dzisiejszego dnia uważam za zakończony!

Galeria powstanie gdy uda się zdobyć lepszy sprzęt do zdjęć. Poniżej jedynie zdjęcia poglądowe robione zegarkiem.

12498533_10205212551423628_1206832076_n_zpsedzkbc8s.jpg

12498665_10205212752228648_425284388_n_zpsj4q6yenk.jpg

Zmieniła kolor przez jeżdżenie po powierzchni pokrytej kurzem ale przed galerią będzie obowiązkowa myjnia

• 1 month later...
  • 8 months later...