Ripper1 Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Przedstawiam model samolotu wykonany w skali 1:48 z zestawu firmy Eduard - Profipac. Samolot miał z założenia być wykonany w malowaniu pilota mjr Gerhada Barkhorna dowódcy JG6 ale ponieważ kalki które z niemałym trudem udało mi się zdobyć zawierały dosyć istotne błędy muszę stwierdzić, że jest to maszyna zbliżona do oryginału. Zapraszam do oglądania i dzielenia się swoimi opiniami Dziękuję za uwagę i do zobaczenia w następnych galeriach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 No Ripper, w końcu pokonałeś tę Dorę. Pewnie sam lepiej nie dam rady, ale skoro już mam napisać to postanowiłem szczerze: - trochę razi mnie niestaranność w kilku miejscach, np granica kolorów na krawędzi natarcia. - brudzenie jest takie dość ostre, brutalne - nie wiem czy to nie efekt jakiegoś przekontrastowania zdjęć. - troszkę chyba za mocne linie podziału, zbyt ostre - jakoś niezbyt fajnie wyszło brudzenie kół. Są jakby pomalowane jaśniejszą farbą na bieżniku Na plus zdecydowanie to że - ponitowałeś model (ja nie miałem jeszcze odwagi), - fajnie z dalsza wyglądają te nici na lotkach, - powycinałeś stery i wychyliłeś - podobają mi sie obicia na skrzydle przy ich nasadzie, te są OK - spirala na kołpaku smigła chyba malowana z maski (to na plus bo zawsze to lepsze niż kalkomania) - podobają mi sie centki na bokach kadłuba - ja sie musze tego jeszcze pouczyć. I to tyle. Gratuluje jeszcze raz udanej miniatury Dorki. Czy będziesz gdzieś z nią żeby pooglądac na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 A ja tam powiem tylko ze uwielbiam to pierwsze zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Jak się zabiorę za swojego i osiągnę tak z 40% twego wykończenia to będzie sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 No Ripper, w końcu pokonałeś tę Dorę. Pewnie sam lepiej nie dam rady, ale skoro już mam napisać to postanowiłem szczerze:- trochę razi mnie niestaranność w kilku miejscach, np granica kolorów na krawędzi natarcia. - brudzenie jest takie dość ostre, brutalne - nie wiem czy to nie efekt jakiegoś przekontrastowania zdjęć. - troszkę chyba za mocne linie podziału, zbyt ostre - jakoś niezbyt fajnie wyszło brudzenie kół. Są jakby pomalowane jaśniejszą farbą na bieżniku Dzieki za uwagi: 1. granica kolorów na krawędzi może wyglądać na niestaranność w malowaniu ale są to przetarcia dosyć łagodne nie jak wcześniej aż do srebrnego podkładu co zarzucono mi jako błąd, 2. brudzenie, faktycznie jest to dość intensywne ( ostatecznie był to myśliwiec frontowy ) ale też jest to wina przekontrastowania zdjęć 3. hm zastanawiam się co mam na to odpowiedzieć bo jak pisałem w warsztacie model jest malowany "z ręki" a jedyna maska była zastosowana do malowania białego pasa w okolicach statecznika 4. to niestety wina zdjęcia i naświetlenia, nie jest to jasna farba tylko mieszanka dark i light mud ze szminek Tamiya Na swoją obronę chcę tylko powiedzieć, że na szczęście w naturze wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach Na plus zdecydowanie to że - ponitowałeś model (ja nie miałem jeszcze odwagi), - fajnie z dalsza wyglądają te nici na lotkach, - powycinałeś stery i wychyliłeś - podobają mi sie obicia na skrzydle przy ich nasadzie, te są OK - spirala na kołpaku smigła chyba malowana z maski (to na plus bo zawsze to lepsze niż kalkomania) - podobają mi sie centki na bokach kadłuba - ja sie musze tego jeszcze pouczyć. 1. nic straconego i nie trzeba do tego wiele odwagi po prostu narzędzia http://www.radubstore.com/index.php?main_page=index&cPath=77_110 http://hgwmodels.cz/en/32-148-scale 5. spirala malowana z maski a maska zrobiona z kalki 6. centki to tylko dobre aero z dyszą o,15 ono też pozwoliło mi malować model bez masek I to tyle. Gratuluje jeszcze raz udanej miniatury Dorki. Czy będziesz gdzieś z nią żeby pooglądac na żywo? \ Dzięki wielkie za szczere uwagi i za doping przy pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 A ja tam powiem tylko ze uwielbiam to pierwsze zdjęcie dzięki ale to nie mój pomysł tylko kolegi z forum który zezwolił na wykorzystywanie tego zdjęcia przez innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Share Napisano 17 Lutego 2015 Jak się zabiorę za swojego i osiągnę tak z 40% twego wykończenia to będzie sukces. więcej wiary w Siebie i najważniejsze żeby sprawiało to przyjemność Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 26 Lutego 2015 Share Napisano 26 Lutego 2015 Dzięki wielkie za szczere uwagi i za doping przy pracy Nie ma sprawy . Też dałeś mi kopa do przodu w moim warsztacie kilka razy. Ponawiam pytanie czy będzie można pooglądac na żywo twoją Dorę na jakiejś wystawie itp? Ja może wyrobię się na Bytom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 26 Lutego 2015 Autor Share Napisano 26 Lutego 2015 Niestety nie ponieważ na stałe mieszkam w Irlandii a tu jak czytuję lokalne fora to nie ma wystaw. Najbliższe wyspa obok Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 30 Marca 2015 Autor Share Napisano 30 Marca 2015 wracam jeszcze raz do prezentowanego wyżej modelu. Wykonałem kilka poprawek ( zgodnie z uwagami kolegów ) a także wykonałem zdjęcia w innym oświetleniu ( niestety światło słoneczne się nie sprawdziło ) przez co mam nadzieję, że uda mi się zademonstrować mój model w formie bardziej zbliżonej do rzeczywistego wyglądu kilka ujęć z czasu prac nad modelem prezentujących wnętrze kabiny i dalej: jeszcze raz dziękuję za wszystkie uwagi które starałem sie w miarę możliwości wykorzystać przy dokonywaniu poprawek a pozostałe napewno wykorzystam w przyszłych produkcjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 30 Marca 2015 Share Napisano 30 Marca 2015 Kapitalny model, jedno z moich ulubionych wersji malowania LW gratulacje, a po poprawkach jeszcze fajniej się ogląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi