kabatmix Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Kolejny wypust Mistercraft'u na warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 Kadłub zamknięty, skrzydło sklejone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Gratuluję determinacji - jako fanatyk robienia modeli z 'gniotów' bądz wymagających zestawów - jak kto woli będę tu zaglądał; ciekaw jestem efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Gratuluję determinacji - jako fanatyk robienia modeli z 'gniotów' bądz wymagających zestawów - jak kto woli będę tu zaglądał; ciekaw jestem efektu końcowego Ciekawe, czy autor wie, że rzeczony "gniot" kończy w tym roku 40 lat? Trzymam kciuki. Będzie bardzo wintydżowo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Ciekawe, czy autor wie, że rzeczony "gniot" kończy w tym roku 40 lat? Trzymam kciuki. Będzie bardzo wintydżowo:) https://www.scalemates.com/kits/612590-mistercraft-d203-supermarine-spitfire-mk-vb Co do "gniotów" to moje ostatnie "dzieło" Aktualnie Spitfire walczy ze szpachlówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Widać teraz , że kolejny wielbiciel przejrzałych modeli. Świadomy tego co robi:))) Jaczek bardzo sympatyczny. Ja bym się już nie odważył malować w tym zestawie kolorów, ale tako rzecze instrukcja, więc jest bardzo ortodoksyjnie i z tego punktu widzenia OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Nie twierdzę że z tych zestawów nie da się zrobić fajnego modelu (albo modelu w ogóle) sam byłem kiedyś pomysłodawcą konkursu na tym forum gdzie śmiałkowie sklejali zestawy tylko Plastyk Master i MisterPlast(zerknij do archiwum jeśli nie śledziłeś jest tam ładny Spit), sam na szafie mam pokaźna kolekcję tych modeli nawet do niektórych nabyłem waloryzację (obecnie lepię Iskrę) jak już pisałem ciekawe wyzwanie będę dalej obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Under B Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Ja robiłem Caudrona z plastyka i powiem Wam, że z podwoziem walczę do dzisiaj. Strasznie zniechęca początkującego do modelarstwa, dlatego odłożyłem go na razie na bok i zabrałem się za bardziej "wdzięczny" model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Nie wiem czy oglądałeś ten warsztat ale tu masz link, moim zdaniem warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Nie wiem czy oglądałeś ten warsztat ale tu masz link, moim zdaniem warto Do tego warsztatu zaglądałem i jestem pełen podziwu Aktualizacja przed malowaniem : działka podmienione ze starego modelu Smera ,owiewka zamaskowana i zaszpachlowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 13 Marca 2015 Autor Share Napisano 13 Marca 2015 Stan na dziś : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Pięknie. Zazdroszczę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 16 Marca 2015 Autor Share Napisano 16 Marca 2015 Koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Jak zrobiłeś te zabrudzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 16 Marca 2015 Autor Share Napisano 16 Marca 2015 Jak zrobiłeś te zabrudzenia? Wszystko robione suchymi pastelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Tradycyjnie podwozie wklejone pod złym kątem. Tradycyjnie dla polskiej szkoły modelarskiej. Stateczniki zamienione lewy z prawym. Kalkomanie gdzie popadnie. Zestaw jest słaby, ale to nie są błędy zestawu:((( Błędem zestawu są kryte płótnem lotki. Dość łatwe od poprawki zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 16 Marca 2015 Autor Share Napisano 16 Marca 2015 Tradycyjnie podwozie wklejone pod złym kątem. Tradycyjnie dla polskiej szkoły modelarskiej. Stateczniki zamienione lewy z prawym. Kalkomanie gdzie popadnie. Zestaw jest słaby, ale to nie są błędy zestawu:((( Błędem zestawu są kryte płótnem lotki. Dość łatwe od poprawki zresztą. Nie ma co ukrywać zestaw przerósł moje umiejętności.Co do podwozia taki miało system montażu (którego nie poprawiałem).Możesz rozwinąć temat stateczników?(tak żebym więcej takich byków nie robił ).Schemat malowania też kombinowany z kilku źródeł(ten w instrukcji to jakiś żart). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 .Możesz rozwinąć temat stateczników?(tak żebym więcej takich byków nie robił ).Schemat malowania też kombinowany z kilku źródeł(ten w instrukcji to jakiś żart). Na sterach wysokości były trymery. Trymery miały sterowanie, którego cięgno wychodziło na górnej powierzchni. W Twoim modelu są od spodu (ta mała podłużna owiewka). Kalkomanie można zawsze położyć symetrycznie. Na dole płata kokardy są w różnej odległości od końca skrzydeł. Kokardy na kadłubie też są inaczej niż na oryginale, ale tu rozumiem, że producent pokpił, bo wtedy litery kodowe nie siądą na swoim miejscu, chyba są za duże. No i jeszcze pas przed usterzeniem, który jest istotnie za wąski. Diabeł tkwi w szczegółach. Na szczęście modele Spitfire są bardzo popularne i na jednym na pewno nie pozostaniesz. Następny będzie lepszy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Każdy Plastyk/Mastercraft to wyzwanie, ale jak się nie skleja to się nie dojdzie do wprawy, faktycznie brytyjski kamuflaż jest o tyle łatwy że są do niego gotowe szablony a zarazem dość uciążliwy w wykonaniu na samym kadłubie natomiast u Ciebie widać dość znaczne odstępstwa na skrzydłach. To czego kolega letalin ci nie wypunktował to owiewka - musisz potrenować zarówno maskowanie jak i czasem spróbować podjąć próbę podrasowania owiewki (w słabszych zestawach) można to osiągnąć polerując owiewkę pastami ściernymi Tamiya jak ci szkoda na nie kasy to kup sobie na stacji benzynowej pastę Tempo, a jako wykończeniowej używaj zwykłej pasty do zębów - oczywiście w zestawach Plastyka i Mastercrafta często te zabiegi nie pomagają wcale (zależy od stopnia wyprofilowania owiewek), zwróć uwagę na efekt po maskowaniu owiewki to co zostało na profilach nie wygląda realistycznie, obojętnie czy maskujesz plynem czy taśmą/maską odcinaj delikatnie farbę przed oklejeniem. Przed kalkami nie żałuj sidoluxu połóż dwie warstwy tak aby dostać ładną gładka powierzchnie i stosuj płyny do kalkomani zaaplikowanie specyfiku Set w dużej ilości pozwala na manewrowanie kalką i ułożenie jej w prawidłowej pozycji. Generalnie Twoja praca mi się podoba - pracuj dalej, chętnie znowu popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi