elefantes Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Wszystko się zaczęło od zabudowy do Forda LN8000, która przeleżała dość długo szczelnie zamknięta w pudełku i resztek ramy w skali 1:25. Miałem te rzeczy nawet sprzedać, ale w końcu postanowiłem z nich zrobić pożytek. Natomiast White Freightliner od AMT przyczyni się do tego eksperymentu. Sam model jest bardzo ciekawy i nawet nieźle spasowany. Zwłaszcza kabina ma bardzo ciekawe rozwiązanie i składa się właściwie bez kleju, co jest sporym udogodnieniem. Elementy jednak wymagają solidnej obróbki, ale jak ktoś często ma do czynienia z AMT, to można się w końcu przyzwyczaić. Od producenta dostajemy dodatkowo różne kalki, żadna jednak nie przypomina tej z pudełka, a szkoda:(. Ja oklejając kabinę posłużyłem się własnym pomysłem. Kalki naniosłem przy użyciu zmiękczacza firmy Tamiya. Niestety w niektórych miejscach popękały:( Kolor bazowy to Humbrol nr 65, na zdjęciu poniżej mamy cztery warstwy plus sidolux. Podwozie to Humbrol 33, natomiast paka 49, a detale 191. Zrobiłem małą przymiarkę, na razie "na sucho". cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 Jeśli Ty to malowałeś pędzlem to niski ukłon i pełen szacun. I broń Boże nie zasłaniaj błotem tego malowania. (to tylko taka moja prośba). Ubytki kalki, mam nadzieję, podmalujesz bo trochę rażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 12 Marca 2015 Share Napisano 12 Marca 2015 To naprawdę pędzel I jeszcze może naiwne pytanie: jak uzyskałeś ten efekt na pace (cieniowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 17 Marca 2015 Autor Share Napisano 17 Marca 2015 Cieniowanie to nic więcej jak prześwit plastiku, w pewnych miejscach powstaje grubsza warstwa farby, a w innych cieńsza, ot tak po prostu... Malowanie jednej ścianki w ogóle to zajmuje mi dwa, a nawet trzy dni. Odstęp między kolejnymi warstwami powinien wynosić 24h, ale czasem maluję już po 8h Tymczasem naniosłem na burty kalki. Długo się zastanawiałem czy to robić, ale w końcu zdecydowałem, że tak. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 18 Marca 2015 Share Napisano 18 Marca 2015 Imponujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Nawrót weny to raczej nie jest, postanowiłem w końcu po prostu, że poskładam resztki do kupy... A co można zrobić na szybko? Raczej niewiele. Tak więc wnętrze jedynie w dwóch kolorach, przetarte suchymi pędzlami, a podwozie i paczka, jak widać na załączonych obrazkach zapaćkana wszystkim co miałem pod ręką, czyli plakatówki Astra i proszki Tamiya cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Jak z Fallouta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2016 Zamontowałem silnik i właśnie szykuję się do wykończenia kabiny. Instrukcja nie pokazuje, w którym miejscu dokładnie silnik ma się znajdować, ja odnoszę wrażenie, że za bardzo opada ku tyłowi, ale tak go wkleiłem więc nic się już w tym przypadku nie zmieni cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Kabina gotowa. Szybka (w tym wypadku jeden element) oraz kokpit weszły do środka idealnie na styk, także do montażu nie użyłem ani jednej kropli kleju. No i fotka finalna. Kabina nachodzi na grill również "na wcisk", także nie będę jej przyklejał, tak na wszelki wypadek... Niestety kabina opada minimalnie z jednej strony i "skręca" w lewo względem zabudowy Ale model uważam za zakończony, mam po prostu go już dość. Zanim wstawię Galerię, to zapraszam do obejrzenia slajdów: Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Piękny model ja się cały czas męczę żeby zrobić w miarę czysty model i ciężko mi to idzie, a co dopiero tak "sponiewierać " model. Dla mnie po prostu sztuka Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
despi Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 świetne wykonanie pogratulować i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi