Skocz do zawartości

Bergepanther early version - ICM 1:35

tu_es

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie jestem pewny roli tego zgiętgo pręta, ale zdaje się, że gdy nie było zdezelowane jego zamocowanie, to normalna pozycja była pionowa, jak tu

http://i16.photobucket.com/albums/b19/gibsonfndr/kursk-2.jpg

Taka też jest widoczna na zdjęciach fabrycznych. Coś wewnątrz powodowało opór od przodu, a sprężyna z odgięciem podpierała ramię od tyłu.

Nie twierdzę przez to, że tak musi być, bo na pojazdach po przejściach pozycje spotyka się rożne.

Bolec dospawany na górze - to był kawałek pręta ø ok. 15 mm - może wyglądać dziwnie na tych blaszkach. One też powinny imitować taką grubość. Giąć nie trzeba, bo jak było widać na jednym ze zdjęć z restauracji, były to dwa płaskie elementy, połączone na dole wspawaną płytką, a na górze kawałkiem pręta o grubości jak ten na narożniku, dając dystans ok. 30 mm na ruchomą "szczękę".

Siatki nad okrągły gril nie należało, jak sadzę, pozbawiać obrzeża w całości, tylko raczej je zwęzić, aby uzyskać coś udającego prawdę, czyli kółko z pręta. Gdyby wciąż nieco wystawało poza brzegi korpusu, to mogłoby być lepiej jednak, niż jest - to siatka bez wykończenia zabezpieczającego ją przed rozsypaniem się, zanim by została przyspawana do odlewu.

JSJ dzięki bardzo za informacje- są dla mnie cenne, aczkolwiek spójrz na już prezentowane w tym temacie zdjęcie

Panther_Mourmelon_225.jpg

Tam obrzeże jest tak małe, że po malowaniu modelu nie będzie widać różnicy. Naprawdę nie mogłem zostawić ani tyci tyci tego obrzeża (pręta), bo to mocno by wystawało poza okrąg. To jedyne dwie siatki z tego zestawu ABERa, które nie pasują do pojazdu tego producenta.

Rozumiem - siatki byly srednicami gruuubo przesadzone na plus (albo grile na ICMie mocno na minus). Tak czy siak, czy nie wartoby drucikiem 0,15 - 0,2 mm ten brak obrzezy zlikwidowac; nie nalegam, ale bylbym za .

Pierwsze próby z surfacerem...wyszło jak wyszło, szczególnie tył do przeszlifowania bo za dużo prysnąłem. A zdjęcia robione telefonem więc momentami mogą być nieostre. No i oczywiście przeszlifowanie tych farfocli.

Pytanie - zrobić to drobniutkim ok. 1200 papierem ściernym wodnym? Czy proponujecie inny papier ścierny?

3tuAT941xylnw5d3KZTc3EEG2izX02bUNOJAgKGA8Ic=w859-h483-no

20150506_172832.jpg

20150506_173114_HDR.jpg

Oczywiście muszę dorobić jeszcze ślady po śrubach (?) na płytach pojazdu, które skutecznie zniwelowałem podczas sklejania oraz te przy włazach o których Koledzy wspominali wcześniej.