Skocz do zawartości

[Inbox] U.S.S. Fletcher DD-445 Revell 1:700

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

Takie cuś mnie dziś zaatakowało podczas wyprawy do miejscowej galerii handlowej. Nie myśląc wiele, przeszedłem do kontrataku i zanabyłem Dziada drogą kupna Ale, już nie przedłużając, o to fotki paskudnika

I. Najsampierw okładka, całkiem przyjemna graficzka, typowy schemat Revella:

1.jpg

II. Lecimy dalej, instrukcyja, dwie karteluchy formatu A4, zadrukowane obustronnie:

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

III. Teraz nieco bardziej soczyście, przechodzimy do tworzywa :

Ramka nr1

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Ramka nr2

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

IV. Podkręcamy atmosferę - zbliżenia

Wyrzutnie torped są zrobione naprawdę do rzeczy...

13.jpg

...podobnie jak i dalmierz nadbudówki dziobowej:

19.jpg

Kominy też niczego sobie:

17.jpg

18.jpg

Wieże artylerii są całkiem znośne, ale na pomoście bojowym producent mógł sobie zadać trud zaznaczenia choćby okien...

21.jpg

20.jpg

Grubość burt i osłon może przyprawić o zawał:

16.jpg

22.jpg

Pokład również potraktowano po "macoszemu":

23.jpg

24.jpg

25.jpg

Niestety sporo elementów wręcz woła o to, by je wykonać od podstaw, zwłaszcza artyleria plot:

14.jpg

15.jpg

V. No i finisz

Producent dodał do zestawu również dwie niewielkie karteluszki, jedną zadrukowaną na cieniutkim papierze (choć i tak w tej skali jest grubości puchowej kołdry ) w kolorowe wzorki flag sygnałowych i bander, i drugą, ubogą kalkomanie:

26.jpg

27.jpg

Generalnie mam mieszane uczucia, przekrój jakości części jest spory... Na szczęście model był taniutki, więc jeśli coś spierniczę, nie będzie żal

• Super Moderator
Napisano
mam pytanie a mianowicie jak sobie poradzisz z faktem ze on jest bez części dennej?
Zapewne będzie stał na podstawce lub "wodzie" tak, jak wiele "700-tek"...
Napisano

Hmm, możesz mi "Hyugę"odsprzedać A na poważnie to musisz poszukać na forum, wielu kolegów pokazywało,ja taką wodę wykonać

Napisano

Wygląda jak Matchbox z przed dobrych 20-stu lat.

Ciekawe kto dziś pamięta jeszcze tę firmę..?

Pozdrawiam i powodzenia,

Maciej

Napisano

A to mi się "perełka" trafiła Wie ktoś, czy są do niego jakieś blaszki?

Napisano (edytowane)

Mam ten okret w sklai 1:144 i jest Revellacyjny! Do tego duzego blach jest od groma. Zobacz u Eduarda ( do duzego jest BigEd), albo f-ma Nautilus w USA. Moze maja cos do tego maluszka. Nautilus bije Edka na glowe, jesli chodzi o jakosc. Niestety cenowo tez. Ktore malowanie wybierasz? Ten kamuflarz na obrazku wyglada wspaniale, ale jest dosyc trudny w malowaniu. Okret plywal w nim bardzo krotko. Jesli chcesz, udostepnie Ci malowanie DD-451 "Chevalier". Jest bardziej schematyczne. Model wymaga kilku niewielkich przerobek. Mam do niego kilka fotografii kolorowych.

Edytowane przez Gość
Napisano

Hmm, znalazłem taki zestawik z GMM, dedykowany do amerykańskich niszczycieli i lekkich krążowników, myślę, że mógłby się przydać,i do jakiegoś fajnego Krujzera by zostało :

http://www.goldmm.com/ships/gms7w2cd.htm

Raptem dwa do trzech razy (zależy od wysyłki ) droższy od samego modelu

Maciej, teraz zabiłeś mi ćwieka

Na Moim Hobby znalazłem coś takiego, 2x więcej lufek, ale bez fartuchów...

http://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-20-luf-127-mm-uniwersalnych-do-amerykanskich-okretow.html

Napisano

Hmm, będę musiał dopiero o tym poczytać, Hamerykańska flota, zwłaszcza niszczyciele to dla mnie Carte Blanche

Napisano

Hehe, i tak będę musiał poczytać, pasuje wiedzieć, co się buduje

Napisano

Jak już w temacie naumiewania się, Warka Bear, mógłbyś polecić jakąś monografię? Nie ukrywam, iż mile widziana byłaby w języku naszym ojczystym, choć język Shakesprear'a też może być

Napisano

Niestety, nie znam nic po polsku. Moja wiedza pochodzi z internetu z for amerykanskich i niemieckich, np:

The Ship Model Forum / Calling all Fletcher class DD fans

Wiele cennych wiadomosci znajdziesz tu:

Fletcher-class Destroyers

Obowiazkowo zajzyj pod wszystkie linki zawarte na stronie. Na amerykanskich stronach znajdziesz mnostwo wiedzy nt. "blaszakow" i ch ciekawej historii., np. samotna szarze DD- 557 USS "Johnston" na japoska flote z "Yamoto" w skladzie...

Napisano

Heh, no to zostaje mi się przekopać przez ten temacik Dzięki wielkie, forum z 1 linku znalazłem już wcześniej, ale drugiego nie znałem

• 1 month later...
Napisano

Blaszki dedykowane dla Fletchera 1/700 są robione przez 5Star dostępne na Hobbyeasy.com koszt w PLN z przesyłka 140

Napisano

Całkiem fajne, ale jak na dodatek do modelu za 26 zł, to dość drogie się wydają

W każdym razie dzięki