michal0281 Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam Wszystkich! Ten model to dla mnie prawdziwy sukces, pierwszy po trzy letniej przerwie, a do tego ukonczony Z samego wykonania nie jestem juz tak zadowolony. po lakierowaniu i washu model byl za ciemny, staralem sie to troche zwalczyc z miernym efektem, przy okazji tylko wash w wiekszosci gdzies uciekl ostatnia fotka z lampa, zielony przypomina bardziej to co jest w realu Mysle, ze wiedzac gdzie i jakie popelnilem bledy tym razem nastepny model wykonam juz znacznie lepiej, przenajmniej mam taka nadzieje ps pewnie jakas figurka i podstawka by ten model troche poprawily w odbiorze, ale traktuje go bardziej szkoleniowo niz jako calosciowy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
libekgz Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Jak i czym robiłeś zabrudzenia i błoto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 24 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2015 Pierwszy etap to podwozie i tyl pojazdu, sporo pigmentow i potraktowane pigment fixerem, nie chodzilo nawet w tym momencie o kolor tylko o odpowiednia fakture. Jak juz wszystko wyschnie tzn na nastepny dzien mozna dalej dzialac, ja zrobilem sobie mieszanke pigmentow vallejo light siena i miga gulf war sand i tym potraktowalem caly model (gora tylko troche a na dole sporo) i dalem warstwe lakieru, nastepnie po calosci poszla mieszanka farb na zasadzie mgielki z aerografu, ale to trzeba delikatnie, a na sam koniec strzelanie blotnista mieszanka pigmentow z fixerem . na te bloto to poszla resztka poprzednio zastosowanej mieszanki pigmentow z delikatnymi dodatkami, tak aby troszke sie odbijal jeden kolor od drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
libekgz Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 Niestety u mnie w grę wchodzi jedynie pędzel. Pigmentów nie posiadam jak na razie. Jedyną rzeczą jaką mam do zabrudzeń to woreczek ziemi modelarskiej takiej jak do dioram oraz klej modelarski na bazie wody. Polecasz jakiś sklep modelarski online gdzie mogę dostać pigmenty w dobrej cenie albo rady dla początkującego? Jak uzyskać w prostszy sposób efekt błota itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 Libekgz- nie wiem, ile tego błota chcesz wykorzytać. Ja mam 3 pigmenty do kurzu. Zakurzyłem nimi około 25 humvee i każdego z rodzajów mam 2/3 i 3/4 słoiczka. Zainwestuj, a wystarczy Tobie na długo. Polecam Miga i Vallejo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
libekgz Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 Może to i racja. Nie wiem do końca jak poradzić sobie z brakiem aerografu. Czy na forum gdzieś był tutorial jak ładnie brudzić? Sorka, że tak wypytuje. Chciałbym poznać dobrze kolejność i zasady, co z czym się je itp. Wcześniej robiłem to na "wyczucie", domorobnie trochę. Będę wdzięczny za wskazówki i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Obejrzyj film - trochę o pigmentach. Możesz też zrobić tak jak , i (gdzieś od 1:24:00 zaczyna robić błoto).W pigmenty, jak i inne rzeczy do brudzenia, możesz zaopatrzyć się na przykład w tym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi