laskonogi Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 wszystko zależy od wyczucia. W ramach naszej rozmowy, a przy okazji wybierania blatu do kuchni przejrzałem próbki drewna => ten sam gatunek ale w 3 formach lakierowany, olejowa ny, surowy, i nawet długo leżąca deska oprószona pyłem brudem etc. Konkluzja olej - co przyjmuje jako pkt wyjścia do rozważań daje kolor pełniejszy od koloru drewna surowego ale za to wyjmuje kolory główne czyli np olejowa ny merbau jest niezwykle czerwony, tek żółto ciepły. Wniosek, nieudolny zapewne, zakładając iż pokład był robiony z dębu olejowany a raczej de facto terpentynowany to wydaje sie iż kolor powinie być żółtawo pomarańczowy z 30% bieli, pociągnięty ciemnym washem a następnie przecierany szarym ... ale to tylko tak na wyczucie. Taki kamyczek do rozważań na temat - może ci się coś tam do czegoś tam przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sacrebleu Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 coś nowego ? mam nadzieję, że nie porzuciłeś projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi