quake Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam. Posiadaliśmy na wyposażeniu wersję M4A1 wydaną przez Tasca a obecnie Eduarda: http://www.eduard.com/store/Eduard/Plastic-kits/Profipack/AFV/1-35/M4A1-Sherman-1-35.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Były w II Korpusie Polskim we Włoszech, choć niezbyt powszechnie (kalki można dostać dość łatwo: http://www.jadarhobby.pl/armo-35402-polskie-shermany-cz1-kalka-135-p-5580.html ), angielska wersja wozu jaki pokazałeś nazywała się Sherman II, poniżej sylwetka z "Polskich Shermanów vol. I" wyd. Militaria: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 A właśnie dzisiaj rano wstawiłem fotki... viewtopic.php?f=56&t=18748&start=2475 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Acroma ma inny typ wieży z włazem ładowniczego. Tutaj jest wieża starego typu z pojedynczym włazem.Tyle wcześniej doczytałem.Dlatego pytam konkretnie o ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt1 Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Hej.Nie wiem czy inne nacje modelarzy maja podobne problemy zeby zlozyc poprawnie model swojego Shermana. Niestety trzeba wylowic swoj egzemplarz z fotek archiwalnych i probowac odtworzyc go z niestety nie jednego zestawu. Jest to czytanie zdjec,interpretacja nie raz nie widocznych detali i kontakt z forum. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 24 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2015 Aby rozwiać wątpliwości potrzebna jest fotka wieży Acromy ,która da odpowiedż czy była z włazem ładowniczego i w kwestii jej dopancerzenia . Generalnie potrzebne dodatkowo wyposażenie brytyjskie i .........fotografie danego czołgu , wtedy można ocenić przydatność modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 24 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć. Tutaj piszą np. coś innego choć zdjęcie powyżej pokazuje pancerz odlewany. http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=9001&highlight=acroma Sylwetka Acromy pokazana w Polskich Shermanach jest błędna ....? Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 24 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2015 Skoro z modelu Eduarda nic nie pasuje to zamykamy dyskusję. Model fajny i liczyłem że sklei się "naszego". Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 24 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2015 To może pod M4 Normandy jest dostępne polskie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Pod kątem modelu Eduarda znalazłem jeszcze malowanie "Kaniowczyk" . Wieża to LB czy HB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Skoro z modelu Eduarda nic nie pasuje to zamykamy dyskusję. Model fajny i liczyłem że sklei się "naszego". Dziękuję za pomoc. Czemu uważasz, że nic nie pasuje?? Przeglądając dostępną dokumentację oraz internet doszedłem do wniosku, że można spróbować przymierzyć się do wykonania pojazdu o nazwie własnej: a) TOBRUK, - pozostaje jeszcze rozpoznanie co do rodzaju wieży. lub po wymianie wieży b) ACROMA lub c) KANIOWCZYK Sam zestaw EDUARDA jest bardzo bogaty w różne elementy (m.in.2 rodzaje kół i osłony przekładni, elementy opancerzenia dodatkowego itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 Zakładam że to ten sam rodzaj wieży co Kaniowczyka. Może jest inaczej. Generalnie jeśli jest wieża i osłona przekładni do wymiany to dla mnie odpada.Dopuszczam przeróbki we własnym zakresie typu skrzynki , płyty pancerne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Lipca 2015 Share Napisano 13 Lipca 2015 Kontynuując temat polskich shermanów M4A1. Rozeznawałem ostatnio TOBRUK'a. Szukam na necie i doczytałem się, że miał wieżę starego typu i kadłub późnego typu z odlewanym wzmocnieniem pancerza. Ładne zdjęcie jest w "Śladami polskich gąsienic"tom 22 na str. 59. Widać zarys odlewanego wzmocnienia pancerza natomiast nie widać włazów w kadłubie i na wieży. I stąd moje pytanie czy kadłub późnego typu miał włazy kierowcy i strzelca jak w modelu Eduarda czyli zdjęcie 1), czy umieszczone pod kątem zdjęcie 2). TOBRUK na 100% miał podstawę anteny w kadłubie (którą ładnie widać na wspomnianym zdjęciu) co wskazywało by na układ włazów jak na zdjęciu 1). 1) 2) Konkludując: Jeżeli wieża starego typu (to oznacza, że bez włazu ładowniczego) a kadłub z układem włazów jak na zdjęciu 1) to myślę, że z powodzeniem można z tego zestawu złożyć TOBRUKA. Trzeba dodać zasobnik na tył wieży i wzmocnienie pancerza. Chyba, że coś pominąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Super że drążysz temat. Model Edka jest godny uwagi i chętnie go kupię jeśli będzie pasował pod konkretne malowanie. A jak wygląda sprawa z osłoną transmisji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 W zestawie są dwie wersje, odlewana i skręcana z trzech części. Na TOBRUKU jest odlewana wersja osłony transmisji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Odlewana wczesna czy późna (ostronosa) , której w zestawie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Lipca 2015 Share Napisano 14 Lipca 2015 A widzisz i tu mi ćwieka zabiłeś. Nie zastanawiałem się nad tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quake Napisano 14 Lipca 2015 Autor Share Napisano 14 Lipca 2015 Witaj w klubie polskich shermanów . Musi być jakiś ćwiek . Na fotce jest ostronosa......Osłona z innego modelu lub Panzerart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi