Marak Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Bierz od Jacka te szybę i przestań płakać Jacek i tak tego modelu nie zrobi przez najbliższe 2-4 lata, a później Tamka wypuści lepsiejszy model i Jacek zapomni, bo kupi se nowy... Tak, to chyba jest najlepsze rozwiązanie. A na poważnie, to przyjdzie mi ja chyba dorabiać. Aoshima nie ma w Polsce przedstawiciela. Napisałem do sprzedawcy zobaczymy co to da. Doradzili mi, żeby sciągać przez jakieś kolegę w UK. Ale wtedy koszt przesyłek wyniesie tyle co nowy model. A poza tym, ja robię modele na półkę. Po roku są tak zakurzone, że i tak nikt nie zobaczy jaka tam szybka jest. Póki co działam dalej. Model wypolerowany. Połysk nie jest najlepszy. Podejrzewam, że 2 warstwy rozcieńczonego lakieru to za mało. Ale i tak warstwa lakieru jest na tyle gruba, ze mam kłopot z wciśnięciem elementów. Niebieska pomarańcza jednak prawie wszędzie zniknęła. (Na zdjęciu - szybka tylko tak sobie włożona). Kontynuuję doklejanie elementów i przymiarka do podwozia. Tu już tył mocno zaawansowany. Brakuje jeszcze szybek na światłach i paru drobiazgów. Osłona silnika (środkowa) jest otwierana. Na razie trochę odstaje. Będę ją dopasowywał na końcu, po przyklejeniu budy. Te boczne osłony, odstają bo podobno podnoszą się razem ze spoilerem. Wkleiłem środkową osłonkę w podwoziu. W instrukcji pisze, że ma być srebrna. Nie wiem, czy nie jest to błąd Aoshimy, ale zrobiłem tak ja piszą. Zdążyłem jeszcze skleić do kupy drzwi. I to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Bierz od Jacka te szybę i przestań płakać Jacek i tak tego modelu nie zrobi przez najbliższe 2-4 lata, a później Tamka wypuści lepsiejszy model i Jacek zapomni, bo kupi se nowy... To nie jest wykluczone Propozycja wypożyczenia aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Każdą wypraskę w Aoshimie można kupić. Na ostatniej stronie instrukcji masz ceny, kupowałem już raz przez Facebook'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 Każdą wypraskę w Aoshimie można kupić.Na ostatniej stronie instrukcji masz ceny, kupowałem już raz przez Facebook'a. Nie ukrywając, że u mnie z angielskim jest very very cieńko, to raczej cen w instrukcji nie ma. Na ostatniej stronie są wyszczególnione ramki i ich numery np. Tree E (12-1504-1) oraz informacja "Please contact your local Aoshima Dealers; ... or http://www.aoshima-bk.co.jp/english/ Nie mniej czy mógłbyś napisać bardziej szczegółowo jak to załatwiłeś i ile Cię to w sumie wyniosło. Za cały model dałem w sumie 100 zł, więc może lepiej kupić drugi model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Na pewno są ceny, podane w jenach, wszystkie modele Aoshimy jakie mam tak mają. Raczej ten model za 100zł to była jednorazowa okazja... Napisałem do nich na Facebooku, jakie che wypraski, i przesłali mi fakturę na Paypal'a. Płaciłem chyba 690y za wysyłkę, a wg mojej instrukcji do Aventadora 50th szyby 500y. To razem jakieś 35zł. Jak coś to napisz PW, to w sumie sam bym wziął jedną wypraskę. Tu zdjęcie z 50th. Edit: Już wiem czemu nie masz cen, bo masz wersje eksportową, w każdym razie nr wypraski się zgadza więc 500y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Zrobił mi się pierwszy poważny problem. Po włożeniu bocznej szyby w otwór w drzwiach okazuje się, że ma ona całkiem inny kąt zagięcia niż słupek drzwiowy. Nawet przy silnym nacisku (palcem), różnica dalej jest kolosalna. Najgorzej, że nie wiem który kąt jest prawidłowy, szyby czy słupa. Ponieważ zmieniłem kolejność montażu, aby ułatwić sobie malowanie, to teraz nie mam jak przymierzyć drzwi (przeszkadza drut - zawias). Jak wsunę drzwi w zawias to już ich nie wyjmę. Za to po kilkugodzinnym szlifowaniu udało mi się doprowadzić przednią szybę do stanu przeźroczystości. Niestety, poszło od góry pękniecie. Ponieważ w domu wprowadzono restrykcje finansowe to już tak to będzie musiało na razie zostać. Jednak nie będę szyby wklejał, włożę ją na sucho, może doczeka lepszych czasów i ją wymienię. Przy okazji wloty na masce dostały czarne owiewki. Doszły też klosze na tylnych lampach. Wklejałem je na wikol, a właściwie na jego bardziej szlachetną odmianę - Magic. I jeśli szybka nie odpadnie to będzie najlepszy klej do kloszy. Spoina jest praktycznie idealnie przeźroczysta. Doszły też siatki na wlotach przed tylnimi kołami i za przednimi kołami. Tu musiałem się nieźle nagimnastykować, bo te siatki miały być wklejone wcześniej, ale zapomniałem. A tak czekając kiedyś na wyschnięcie farby policzyłem ilość elementów w modelu, wyszło mi 176. Do tego prawie 100 fototrawionych. Jeśli przeciętny model Tamiyi czy Revella mieści się w 100 elementach, to widać, że ten jest trochę trudniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Napiszę po raz kolejny, bo nie wiem dlaczego się upierasz: masz u mnie tą szybę. Napisz tylko gdzie ją wysłać. Ew. może na Modelikarz'u sobie odbierzesz. Jak wolisz. To pozwoli mi chociaż po części odwdzięczyć Ci się za przysługę Mnie się nie pali poczekam ile trzeba. Magazyn pęka w szwach - mam co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Napiszę po raz kolejny, bo nie wiem dlaczego się upierasz:masz u mnie tą szybę... Dzięki. To pogadamy w Częstochowie. PS. Udało mi się ustalić, że feler lewych drzwi, spowodowany jest złym kątem słupka drzwiowego. Trzeba go będzie odciąć i dopasować do szyby. Ciekawe, czy błąd jest tylko w moim egzemplarzu, czy generalnie w tym modelu występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Muszę Cie zmartwić, do poprawy są tylne klosze, bo nie mają czarnej uszczelki wokół i widać ewidentnie, że czegoś im brakuje.. Możesz powiedzieć coś więcej o kleju? A odnośnie słupka... Ładny babol, myślałem, że to niemożliwe w świeżym wypuście modelu za prawie 2 stówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Muszę Cie zmartwić, do poprawy są tylne klosze, bo nie mają czarnej uszczelki wokół i widać ewidentnie, że czegoś im brakuje.. Zgadzam się z Tobą. Robiłem zgodnie z instrukcją, ale ten przebijający srebrny wygląda paskudnie.Możesz powiedzieć coś więcej o kleju? Magic tak jak każdy wikol to klej do drewna i właściwie teoretycznie nie klei w ogóle plastiku, ale szybka trzyma sie dosyć mocno. Działa tak chyba, podobnie jak silikon. Magic powszechnie stosują kartoniarze do klejenia modeli papierowych. W tubce jest biały, po wyschnięciu przeźroczysty. Można go nałożyć dosyć grubo, ale lepiej nie ścierać nadmiaru w czasie wysychania, bo wtedy może być mleczny po zaschnięciu. Jest w czerwonej tubce. Do kupienia na stoisku papierniczym w każdym markecie, czy sklepiku.A odnośnie słupka... Ładny babol, myślałem, że to niemożliwe w świeżym wypuście modelu za prawie 2 stówki... Niestety tak. Przy następnej sesji pstryknę zdjęcie po przyłożeniu do budy. Ale model nie jest taki drogi. Aktualna cena sklepowa 115 zł, więc mogę go polecić dla doświadczonych modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Gdzie go można dostać za tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Gdzie go można dostać za tyle? Chyba musztarda po obiedzie. 3 dni temu sprawdzałem i był dostępny. http://models4u.pl/lamborghini-aventador-lp7004-roadster-p-8775.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Zgodnie z obietnicą najpierw zdjęcia drzwi przyłożone do budy. Prawe są OK. Ale lewe do poprawy (po Aoshimie) Nie mam teraz za dużo czasu, ale staram się tak z doskoku coś porobić. Więc tak na szybko wkleiłem blaszki w progi, i już miałem odstawić do wyschnięcia gdy widzę, że coś jest nie tak. W lewym progu mam napis w odbiciu lustrzanym. Na szczęście w zestawie jest drugi taki sam komplet napisów, więc zamieniłem, ale do czego mogą służyć do lustrzane, to jakoś nie mogę się domyśleć. Acha, już wiem. Kiedyś miałem koleżankę, która pracowała w wojskowym centrum dowodzenia i dla generałów na szybie z drugiej strony pisała gdzie jaki samolot leci. W domu jak czytała książkę, to przez lusterko. To pewnie z myślą o niej te lustrzane blaszki. Poza tym wkleiłem, boczne małe szybki. I znów nasuwa mi się pytanie. Nie dość, że takie malutkie, jak wzierniki w czołgu, to jeszcze połowa szybki zamalowana na czarno. Wkleiłem też klosze do przednich lamp (oczywiście zapomniałem umyć wewnętrzną stronę przed wklejeniem) i malutkie boczne kierunkowskazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 Mam 2 wiadomości. Zła jest taka, że ten post jest długi. Dobra, że jest to post ostatni - budowa dotarła do końca. Zacznę od marudzenia. Skleiłem model do którego po okazjonalnej cenie kupiłem za 130 zl blaszki fototrawione. Skończyłem model i prawie połowa blaszek została. Firma najwidoczniej uznała, że najlepiej na jednej blaszce umieścić elementy do wszystkich wersji aventadora. Klient dostanie większą blaszkę to wiecej zapłaci. To tak jakby kupując krawat, zapakowali ci od razu bluzkę dla żony i pampersy dla dziecka. I nieważne, że nie masz dziecka ani żony - bierz wszystko i płać za wszystko. Takie działanie ma sens przy plastikowych wypraskach, bo najdroższa jest forma. Ale przy blaszkach to zwykłe naciąganie klienta. Na zdjęciu to co zostało. Żeby być uczciwym na żółto zaznaczyłem elementy, które są do mojego modelu, ale ich nie użyłem. Pozostałe, w tym cały komplet siatek na wloty - do innego aventadora. Jesli ktoś potrzebuje odstąpię za symboliczną opłatą. A teraz ostatnie etapy budowy. Pasy bezpieczeństwa. Te od pasażera zrobiłem tak jak pasy wygladają, ale ich prawie nie widać. Więc te od kierowcy rzuciłem na siedzenie jak w starym fiacie. Wiem, że to trochę nienaturalne, ale to tak dla laików, żeby widzieli pasy. Wkleiłem, a właściwie "przyłapałem' punktowo przednią szybę. Jak klei się "Magikiem" widac na zdjęciu. Nic nadmiaru kleju nie ścierałem. No i doszedłem do zabawy z drzwiami. Tradycyjnie okazało się, że są schody i nijak tego dopasować już nie można. Przymierzałem wcześniej drzwi do budy, ale okazało się, że trzeba było przymierzać boczki (wewnętrzne strony drzwi) do wnętrza kabiny. Kolizja wyszła, grubo ponad 1 mm. Na prawych drzwiach jakoś to dopasowałem, ale lewe musiałem w końcu wkleić na stałe. Wkleiłem teraz wycieraczki, trochę kalek z napisami i w ten deseń doszedłem do końca. Co prawda dach mocno nie pasuje, szpary do 2 mm, trzeba by doklejać kawałki plastiku, ale już mi się nie chce. Podziwiam Dorotkę, że ma zapał polerować w nieskończoność swój model. Ja w końcówce jakoś zawsze tracę zapał. Poniżej zdjęcia gotowego modelu. Ale najpierw krótkie podsumowanie. Model okazał się dla mnie być za trudny. To trzeba sobie jasno powiedzieć. Kleiłem juz kilka modeli Tamki, Revela, czy Hellera ale przy tym, momentami głupiałem. Raczej trzeba trzymać się instrukcji i na końcu bawić się w maskowanie elementów do malowania. Ogólne spasowanie oceniam na prawie bardzo dobre. Miejsca po wypychaczach praktycznie niewidoczne. Duży minus za bardzo dużą ilość skurczy odlewniczych. Sposób malowania wymyślony przez Aoshimę nie sprawdził się (a trzeba było posłuchać Dorotki). Stopień trudnosci podwyższają (ale dodają też uroku): a) otwierane drzwi, b) otwierana pokrywa silnika, c) zdejmowany dach. Generalnie fajny modelik dla doświadczonego modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Dobra, że jest to post ostatni - budowa dotarła do końca. No to pogratulować trzeba, co niniejszym czynię... Miałem robić swojego w "niebieskim" kolorze ale namieszałeś i teraz muszę pomyśleć nad jakimś innym... I jak tu żyć, Pani Premier? ... pasy wygladają.... Klamry na przyszłość przydałoby się pojechać "w połowie" na czarno. przednią szybę Czy ja mam tylko wrażenie, ze uszczelki malowałeś na zewnętrznej stronie szyby? Podziwiam Dorotkę, że ma zapał polerować w nieskończoność swój model. Hm... Najbardziej lubię, jak ludzie podziwiają mnie za coś, czego nie robię. Reasumpcja jest taka, że wyszło jak wyszło... Dawaj następnego. Na twoim miejscu wziąłbym jakiś naprawdę prosty model z Tamki i skoncentrował się na precyzyjnym wykonaniu (czytaj: malowaniu), bez żadnych dodatków. Prawda jest taka, że klient w pierwszej chwili widzi lakier i bryłę. Jak tu jest coś nie tak, to wszystkie inne szczegóły (silniki, pasy, etc.) można wywalić do kosza...No, ale to tylko takie moje smędzenie. Pozdrawiam i czekam na następny warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Dopiero teraz zauważyłem, że zaszpachlowałeś łączenie progu z budą z tyłu, a powinno zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Klamry na przyszłość przydałoby się pojechać "w połowie" na czarno. Nie pomyślałem, poprawię.Czy ja mam tylko wrażenie, ze uszczelki malowałeś na zewnętrznej stronie szyby? Przednia szyba tylko od spodu, plus krawędzie. Boczne małe szybki wg masek od spodu + obrzeża na szer. ok. 0,5-0,7 mm po wierzchu. Wydaje mi się ze zdjęć, że na tych szybkach są klasyczne uszczelki.Podziwiam Dorotkę, że ma zapał polerować w nieskończoność swój model. To nie jest sarkazm. Ja naprawdę podziwiam Twoje pieszczenie szczegółów i super robotę.Dopiero teraz zauważyłem, że zaszpachlowałeś łączenie progu z budą z tyłu, a powinno zostać. Tak, mój błąd. Po pierwszej warstwie farby, wydawało mi się, że ta szpara głupio wygląda i zamiast spojrzeć na zdjęcie to złapałem szpachlę. Straciłem trzy dni, żeby ją zaszpachlować na zero, a teraz zastanawiam się czy tak zostawić, czy próbować ryć ją na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 ... To nie jest sarkazm. Ja naprawdę podziwiam Twoje pieszczenie szczegółów i super robotę... Spoko... Ja nie odebrałem tego jako sarkazm... Zwyczajnie nie mam wrażenia, żebym się jakoś specjalnie starał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Dopiero teraz zauważyłem, że zaszpachlowałeś łączenie progu z budą z tyłu, a powinno zostać. Tak, mój błąd. Po pierwszej warstwie farby, wydawało mi się, że ta szpara głupio wygląda i zamiast spojrzeć na zdjęcie to złapałem szpachlę. Straciłem trzy dni, żeby ją zaszpachlować na zero, a teraz zastanawiam się czy tak zostawić, czy próbować ryć ją na nowo. Ew można troszkę oszukać i namalować czarną linię, kiedyś się tak uratowałem i w sumie wyszło dobrze. Ta linia pod zderzakiem jest namalowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi