Skocz do zawartości

Aerograf AD7704 Ciśnienie, rozcieńczenie farby vallejo

Spawacz

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu masy postów i poradników , po przejrzeniu godzin filmików i tutoriali jako początkujący użytkownik ''psikacza'' doszedłem do kilku wniosków i rad z którymi będę chciał się podzielić z osobami które także zaczynają zabawę z aero.

Z racji tego że nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytania i porady co wybrać by malowanie stało sie przyjemnością a nie ''bólem dupy'' ,zacząłem zbierać informacje i je testować.

Pierwsze malowania były świetne później zapychanie dyszy , zabawy z ciśnieniem i rozcieńczaniem farby itd standard ( złotego środka na to wszystko nie ma ) ale można sobie ułatwić trochę życie , by nie zaczynać tak jak każdy i po prostu się martwić i denerwować.

Jak w temacie pisze zakupiłem chinola ad 7704 i kompresorek adlera ze sklepu DRIM w łodzi.

IMG_4587_zpsckxmdu30.jpg

-Maluje przy ciśnieniu ok 20-29 psi ( ciśnienie trzeba wyczuć ,bawcie się ta sama mieszanka z różnymi ustawieniami) - przy farbie ( vallejo model color) 1:1 rozcieńczonej woda ( można dodać kroplę retardera , lub rozcieńczać thinerem vallejo)

-Farbę rozcieńczam w zbiorniczku i tu przedstawie test z 3 mieszankami ( pamiętajcie o zabawie pokrętłem ciśnienia)

F- ilość kropli farby

W-Ilość kropli wody

IMG_4593_zpsjjwxo9uk.jpg

IMG_4594_zpswvke03gz.jpg

-Często czytałem o zapychaniu się aero że nie psika, że uszkodzony albo że wada zwłaszcza u osób które korzystając z akryli.

Podstawową rzeczą rzeczą jaka powinniście sprawdzić to dysza i czystość igły

Czemu?

Bo akryle bardzo szybko wysychają na iglicy i zapychają nam układ , więc nie zawsze jest to wada aero a tak się stanie czy to będziemy korzystać z chinola czy z iwaty za 1k.

JA osobiście odkręcam osłonę dyszy tak bym widział igłę przecieram ja zmywaczem i psika ładnie dalej ( polecam) , pro malarze podkoszulek lub obrazów nie zakładają nawet osłony dyszy podczas malowania!!!!

Sprawdźcie na tle czegoś czarnego jak dozuje np WODĘ twój aero po wyczyszczeniu powinno wyglądać to tak .

IMG_4591_zps4sovqitw.jpg

Mam nadzieje że troszkę pomogłem moja wiedza jest początkująca wiec przekazuje ja jak zielony dla zielonego więc doświadczonych ''psikaczy'' proszę o wyrozumiałość a komentarze mile widziane.

Działam na dyszy 0,2 i 0,3 w chinolach nie zobaczysz różnicy więc sensu w jej zmianie nie ma , poza tym i tak lepiej jej nie wyjmować gdyż gwinty i uszczelki sa bardzo delikatne w takich zestawach a zakup części zamiennych to wydatek czasem niewspółmierny do kosztów aero

No do primera jak najbardziej

Dzisiaj zaczynam działać z Ak i white spiritem- zobaczymy